Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokkolan oopperakesän uusi kantaesitys syntyi kummitusjutuista

Sibeliuksen ainoa ooppera saa Kokkolassa parikseen Harrbådan neidon

Kulttuuri
 
Päivi Karjalainen
Harrbådan neidon työryhmään kuuluvat kapellimestari Sakari Oramo (vas.), säveltäjä Seppo Pohjola, taiteellinen johtaja ja solisti Anu Komsi, ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki sekä solisti Annami Hylkilä vierailivat Harrbådan tornilla toukokuussa.
Harrbådan neidon työryhmään kuuluvat kapellimestari Sakari Oramo (vas.), säveltäjä Seppo Pohjola, taiteellinen johtaja ja solisti Anu Komsi, ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki sekä solisti Annami Hylkilä vierailivat Harrbådan tornilla toukokuussa. Kuva: Päivi Karjalainen

"Siitä tornista se lähti", kertoo sopraano Anu Komsi.

Hän laulaa tänä iltana Harrbådan neito -oopperan kantaesityksessä Kokkolan Snellman-salissa. Kantaesityksellä juhlistetaan Kokkolan oopperakesän kymmenettä vuotta.

Komsi on toiminut koko ajan festivaalin taiteellisena johtajana. Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan otettiin Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi tämän pienoisooppera Neito tornissa, ja Komsi halusi saada sen pariksi myös uuden teoksen.

Ensin esitetään 70-minuuttinen Harrbådan neito ja väliajan jälkeen noin puolituntinen Neito tornissa.

Se Komsin mainitsema torni on kokkolalainen maamerkki Harrbådan loisto, jota usein myös Harrbådan majakaksi kutsutaan. 1950-luvulla rakennettu betonitorni ei enää loista valoa merenkulkijoille, vaan toimii kiintopisteenä lähinnä harmaalla massallaan. Harrbådan ympärille on syntynyt lukuisia kummitusjuttuja. Niihin perustuu myös uutuusooppera Harrbådan neito.

Kokkolan oopperan tuotannoissa on aiemminkin ollut viittauksia paikalliseen kulttuuriin, ja tekijöinä ovat olleet usein pohjalaislähtöiset taiteilijat. Jo ensimmäinen tuotanto, vuosina 2006–2007 esitetty Mozartin Figaron häät, oli sijoitettu 1980-luvun Kokkolaan. Sen ohjasi Leea Klemola.

Harrbådan neidon libreton on kirjoittanut Jusa Peltoniemi, joka syntyperäisenä kokkolalaisena tuntee Harrbådaan liittyvät kummitustarinat.

"Synnyin ja kävin kouluni Kokkolassa. Kuulin Harrbådan kummitusjuttuja jo lapsena, sillä meillä on huvila tällä alueella", Peltoniemi kertoo.

"Ne ovat sellaisia tarinoita, jotka kaikki lapset täällä tuntevat. Itse en kuullut niitä pariinkymmeneen vuoteen, ennen kuin omat tyttäreni alkoivat kertoa minulle niitä uudelleen."

Oopperassa eletään jatkosodan jälkeistä aikaa. Päähenkilönä on etsivä, joka jäljittää asekätkijöitä. Hän kiinnittää huomionsa neljän kortinpelaajan porukkaan, joka ei kuitenkaan kätke aseita vaan rahaa.

Kortinpelaajat sepittävät etsivää hämätäkseen kummitustarinoita, mutta oopperassa alkaakin kummitella myös oikeasti. Etsivä rakastuu kummittelevaan neitoon ja muuttuu itse lopussa torniksi eli Harrbådan majakaksi, joka olemuksellaan symboloi hänen kaipaustaan kummitusneitoon.

Oopperan musiikin on säveltänyt Seppo Pohjola.

"Sain libretosta ensin sävellettäväkseni neljä kummitustarinaa, ja sitten työn edetessä enemmän kortinpelaajien kohtauksia. Niiden kautta teoksesta muotoutui matkan varrella monitasoinen kokonaisuus", Pohjola kertoo.

Jo sävellystyötä aloittaessaan Pohjola tiesi, että hänen oopperansa tultaisiin esittämään Sibeliuksen ainoan oopperan parina.

"Ehkä se vaikutti omassa teoksessani pariin yksittäiseen kohtaan. En sanoisi, että kirjoitan sibeliaanisesti, mutta esimerkiksi loppupuolella on yksi kohta, jossa jousien tremoloaiheet voivat viedä ajatukset Tapiolan myrskymusiikkiin. Ehkä sitä ei olisi tullut, jos olisin kirjoittanut teosta toisenlaiseen yhteyteen."

 

Harrbådan neidon ja Neidon tornissa ensi-ilta tänään torstaina Snellman-salissa kello 19. Muut esitykset 25. ja 26. heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat