Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Klassisesta musiikista puuttuu munaa" – Heta Aho ja Taavi Oramo perustavat uuden festivaalin

Eloa-festivaalin perustajat Heta Aho ja Taavi Oramo vastustavat klassisen musiikin henkilökulttia

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Juuso Westerlund
Huilisti-säveltäjä Heta Aho, 22, ja klarinetisti Taavi Oramo, 25, ovat olleet Kuhmossa taiteilijoina jo neljänä kesänä.
Huilisti-säveltäjä Heta Aho, 22, ja klarinetisti Taavi Oramo, 25, ovat olleet Kuhmossa taiteilijoina jo neljänä kesänä. Kuva: Juuso Westerlund

Yleensä Kuhmon kamarimusiikin taiteilijaesittelyissä kerrotaan kilpailumenestyksestä, opettajista ja solistikeikoista. 22-vuotiaan huilisti-säveltäjän Heta Ahon kohdalla silakoista.

"Heta Aho on äidin mielestä silakkainen ja veljen mukaan värioksennus", lukee heti ensimmäisellä esittelysivulla.

Sen jälkeen seuraa 18 sivua muusikoiden työpaikkoja ja maisterintutkintoja. Kunnes tulee 25-vuotaan klarinetistin esittely: " Taavi Oramo tykkää nostaa kissoja pöydälle. Lempikissoihin kuuluvat puhtaat kvintit, paine, monumentaalisuus, Lady Gaga, aleva ja yleisestä keskinkertaisuudesta vapautumisen tuska."

Pakkohan tällaiset tyypit on tavata. Jo siksi, että he ovat uuden, Helsingissä alkavan Eloa-festivaalin perustajia yhdessä taiteellisen johtajan Edgar Aallon kanssa.

Aalto on "Arabianrannan Bokvillanissa asuva satavuotias runoilija".

Aho ja Oramo itse ovat taiteilijapariskunta, jonka toinen osapuoli on klassisen musiikin vallankumouksen yli- ja toinen aliassistentti.

Fiktiivinen satavuotias pappa vauhdittaa klassisen musiikin vallankumousta
Fiktiivinen satavuotias pappa vauhdittaa klassisen musiikin vallankumousta
Klassisen musiikin lupaukset Heta Aho ja Taavi Oramo suunnittelevat vallankumousta omalla Eloa-festivaalillaan. Apuna ja innoittajana mukana hyörii myös mielikuvitushahmo, festivaalin taiteellinen johtaja, satavuotias runoilija Edgar Aalto.

Taavi Oramo, 25, istuu Kaesan kotileipomon pöydässä Kuhmon torin vieressä. Takana on jo viikko rankkaa festivaalia. Heta Aho on vielä harjoituksissa, joten Oramolla on aikaa kertoa elämästään. Vaikkapa, että millaista elo on, kun isä on huippukapellimestari Sakari Oramo ja äiti huippusopraano Anu Komsi.

"Vanhempien menestys on vaikea asia. Heidän tekemistään arvostaa niin paljon, että siinä on jotain freudilaisen kompleksista. Menestystään vertaa koko ajan siihen", Oramo sanoo.

Ehkä senkin takia 8-vuotiaana klarinetin soiton aloittanut Oramo on harkinnut myös muita uravaihtoehtoja. Hänellä oli paikka Teknillisessä korkeakoulussa, ja hän on ollut kaksi kertaa lähellä päästä Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

"Henkisesti terveenä taiteilijana eläminen on vaikeaa. Siinä ihmisarvo riippuu siitä, mitä tekee. Toisaalta taiteilijana saa etua siitä, että on tekemisissä pimeiden puoliensa kanssa."

Silti Oramo ei ole koskaan pohtinut soittamisen lopettamista. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta tänä keväänä, keikkailee toisinaan, tuottaa Emo Ensemble -kuoroa ja on perustanut yhdessä ystäviensä kanssa elektronista ja klassista musiikkia yhdistävän Tölöläbin, joka esiintyy Flow-festivaalilla elokuussa.

Kotileipomon ovi käy. Sisään astuu silmälasipäinen tyttö suuressa ruututakissa.

Heta Aho kertoo aloittaneensa huilunsoiton ammattiopinnot, koska soitti huilua eikä tiennyt, mitä muutakaan opiskelisi. Hän valmistui tänä keväänä musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta ja lähtee syksyllä tekemään maisteriopintoja Amsterdamiin.

"Isä olisi varmaan halunnut minusta eläinlääkärin, koska on itse päätynyt tekemään virkamiehen hommia eläinlääkärin koulutuksestaan huolimatta", Aho sanoo ja virnistää.

Ahon äiti on koulutukseltaan logopedi. Hänellä ei lapsena ollut mahdollisuutta käydä soittotunneilla, mutta kulttuuri on molempien vanhempien rakas harrastus.

Kulturellien perheiden lisäksi Oramolla ja Aholla on muutakin yhteistä – he ovat esimerkiksi molemmat olleet Kuhmossa taiteilijoina neljä kesää. Molempia tympii klassisen musiikin henkilökultti. He kuitenkin pitävät Kuhmon tyylistä, jossa konsertti on lupa soittaa missä vaatteissa tahansa.

Aho ja Oramo suhtautuvat menestykseen eri tavoin. Taustoista johtuen, he epäilevät.

"Minulla ei koskaan ole ollut paineita menestyä", Aho sanoo.

Sitä on vaikea uskoa. Soittamisen lisäksi Aho säveltää "aina kun ei mene hermo". Viimeisenä festivaalipäivänä hän kantaesittää oman teoksensa Syringan cembalisti Petteri Pitkon kanssa. Lisäksi hän tekee kuvataidetta ja kirjoittaa runoja.

Klassisen musiikin pitää koskettaa järkeä, tunnetta ja munia, ajattelevat Heta Aho ja Taavi Oramo.
Klassisen musiikin pitää koskettaa järkeä, tunnetta ja munia, ajattelevat Heta Aho ja Taavi Oramo.

Ajatus klasaripainotteisesta mutta poikkitaiteellisesta Eloa-festivaalista on muhinut Aholla jo pitkään. Hänen mukaansa se on leikkikenttä, jossa pelleillään ammattimaisesti.

Tästä pitävät huolen Ahon ja Oramon lisäksi aliassistentti Eetu Ranta-Aho sekä festivaalin taiteellinen johtaja, se satavuotias runoilija Edgar Aalto. Hän elää mielikuvituksessa.

Aho nojaa taaksepäin ja muuttaa äänensä vähän nasaaliksi.

"Edgar ilmaantui eräänä elokuisena iltana raitiovaunupysäkille ja pohdin, että onpa siinä hauskannäköinen herrasmies. Hän poltteli oreganoa piipussa. Hän kysyi sitten minulta, että onko neiti runoilija. Vastasin, että kyllä, kyllä keskiviikkoisin olen runoilija. Hän ei pyytänyt puhelinnumeroa, vaan pyysi vaihtamaan säkeitä. Vaihdoimme sitten", Aho sanoo ja näyttää muistikirjaa, johon on kirjoitettu: "Huomasin kasvaa itsestäni ulos / vapauteen".

"Jotenkin maagisesti aloimme törmätä aina Helsingin kaduilla."

Yli- ja aliassistentti lupaavat Edgar Aallon Facebook-kaveripyynnön saapuvan tuota pikaa.

Eloa-festivaalin idea on yksinkertainen. Pitää koskettaa järkeä, tunnetta ja munia.

"Tuo ei ole mikään sukupuolittunut ajatus. Sopivaa sanaa vaistonvaraisuudelle oli vain vaikea keksiä", Oramo sanoo.

Järki, tunne ja munat ovat niin sanottu Edgarin kolmio. Idean Oramo sai elektronisen musiikin opettajaltaan ollessaan New Yorkissa vaihdossa lukuvuoden 2012–2013.

"Nykymaailmassa pärjäävät asiat, joissa nuo ovat tasapainossa, kuten Flow-festivaali. Festivaaleilla munapuoli pääsee yleensä esiin. Siellä on kovaa ääntä ja meininkiä, mikä aika lailla puuttuu klassisesta musiikista", Oramo sanoo.

Eloa-festivaalilla klassinen musiikki voi ylevän lisäksi olla myös "alevaa".

"Klassinen musiikki nähdään hirveän ylevänä riippumatta musiikin tai tekstien sisällöstä. Esimerkiksi oopperan tekstit ovat usein alevia, mutta silti tekemisessä ei päästä alevan puolelle. Klasari ei ylevän leimansa takia saa olla ronskia", Oramo sanoo.

Siksi Eloa-festivaalilla tehdään Koneen Säätiöltä ja Suomen kulttuurirahastolta saatujen apurahojen turvin esimerkiksi Herrashuvi-konsertti, joka ei ole pikku- vaan vittuporvarillisen ihana ja iljettävä ja jossa eläydytään Schumannin liedien sovinistiseen sanomaan.

Raitiovaunussa pidettävään Vaeltaja-teokseen etsitään tarinoita WhatsApp-viesteillä. Festivaalin mainoksessa "Alati Ahkeraa Suomen Ylikoulutettua Nuorisoa" kehotetaan suojelemaan kuplaansa ja suosimaan korkeakulttuuria.

Tehdäänkö tässä klassisen musiikin vallankumousta ironian keinoin?

"Noo, minua kiinnostaa vain, mitä itse teen", Aho sanoo.

"Me muut sitten nautimme siitä vallankumouksesta, jota sinä teet", Oramo sanoo.

 

Eloa-festivaali Arabianrannan Bokvillanissa 11.–13. 8.

Sonja Saarikoski
Kuhmo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat