Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räptähtien kuvaaja Chi Modu osasi katujen tavat: "Otin patruunat pois, annoin aseet takaisin ja sanoin, että nyt voidaan kuvata"

Chi Modu oli liiketalouden opiskelija, josta tuli jengeissä liikkuvien räptähtien luottovalokuvaaja

Kulttuuri
 
Tähtivalokuvaaja opastaa suomalaisia räppäreitä
Tähtivalokuvaaja opastaa suomalaisia räppäreitä
1990-luvun suuria hiphop-tähtiä kuvannut Chi Modu kävi Suomessa julkaisemassa valokuvakirjansa. Modu kertoo vinkkinä uusille räppäreille miten oma persoona löytyy opetellun roolin alta. Toimittaja: Ilkka Mattila, kuvaus: Jukka Gröndahl

Valokuvaaja Chi Modu on Helsingissä vasta kolmatta kertaa mutta jo kuin kotonaan.

Helsinginkadun Rupla-kahvilagalleriassa tuoreet tutut käyvät lyömässä kättä, ja kaiken lisäksi kaupungista löytyi sattumalta myös vanha tuttu: newyorkilainen hiphop-veteraani Kool Keith, joka oli palaamassa viikonlopun keikalta Joensuusta.

"Tapasin hänet viimeksi 24 vuotta sitten. Otimme silloin kuvia Bronxin eläintarhassa", 49-vuotias Modu sanoo ja nauraa.

"Suomi tuntuu minulle melkein toiselta kodilta. Minä olen yksinkertainen kaveri, tykkään pitää asiat simppelinä. Niin kuin te suomalaisetkin."

Chi Modun meriiteillä olisi helppo olla vähän mutkikkaampi ja hankalampikin, koska hän on maailman arvostetuimpia hiphop-valokuvaajia.

Hän dokumentoi kamerallaan yhdysvaltalaisen räpmusiikin nousun maailmanlaajuiseksi ilmiöksi 1980-luvun lopulta 1990-luvun lopulle.

Suomessa Modun kuvia nähtiin ensi kertaa näyttelyssä viime kesänä, jolloin hänen töitään oli esillä Porin taidemuseossa.

Nyt näyttelyn pohjalta julkaistiin kirja, jonka esipuheen on kirjoittanut hiphop-artisti Karri "Paleface" Miettinen, Modun uusia suomalaisystäviä hänkin.

Monet 1990-luvun tunnetuimmista räptähtien kuvista ovat Modun ottamia. Kuten se, jossa Tupac Shakur poseeraa paidattomana selkä kameraan päin kuuluisaa "Exodus 18 31" -tatuointiaan esitellen.

"Hän oli ottanut tatuoinnin vain pari viikkoa aikaisemmin ja sanoi, että 'Chi, ota tästä kuva, mutta vain itsellesi'. En sitten antanut sitä julkaistavaksi ennen kuin vasta vuosien päästä."

Modu näyttää toista kuvaa, jossa nuori, vielä tuntematon räppäri Nas istuu sängyllä kotonaan kaupungin vuokra-asunnossa. Seinässä hänen takanaan on luodinreikä. Sängyn vieressä on vanha televisio ja Nintendo ja sen vieressä suuri teddykarhu.

"Monet näistä kavereista olivat oikeasti vielä lapsia", Modu sanoo. "Eivätkä he uskoneet elävänsä kovin vanhoiksi."

Yhdessä Modun kuvassa nuori Snoop Dogg osoittaa pistoolilla kameraan.

"Olen keskiluokkaisesta lähiökodista. Isäni oli matematiikan professori, mutta osasin liikkua kadulla", Modu kertoo. "Snoop oli siihen aikaan vielä jengissä, ja hänellä oli aina mukanaan kaksi ladattua 380-pistoolia. Hän pyysi minua valokuvaamaan itseään ja halusi aseensa mukaan. Otin pistoolit, irrotin lippaan ja poistin patruunat. Löin tyhjät lippaat paikoilleen, annoin aseet takaisin ja sanoin, että nyt voidaan ottaa kuvia. Hän alkoi nauraa, kun huomasi, että osaan käsitellä asetta. Nykyäänhän Snoop on ihan toinen mies, mainoksissa esiintyvä perheenisä."

Chi Modu tapaa vanhoja kuvattaviaan enää satunnaisesti. Muistot ensimmäisistä oikeista valokuvaussessioista ovat kuitenkin jääneet kaikille mieleen.

"Ne olivat aikoja, jollaisiin heillä ei ole enää paluuta. Otin esimerkiksi Puff Daddyn ensimmäiset kuvat. Hän tuli paikalle vanhalla Volkswagen Golfilla, jonka katossa oli reikä. Nykyään hän ajelee Bentleyllä ja Maybachilla", Modu sanoo ja nauraa.

Chi Modu opiskeli alun perin liiketaloutta, mutta kiinnostui valokuvaamisesta ja pääsi arvostettuun International Centre of Photographyyn oppilaaksi.

Hän on syntynyt Nigeriassa, mutta hänen perheensä pakeni Biafran sotaa 1960-luvun lopussa Yhdysvaltoihin ja asettui New Jerseyhin. Rap-musiikki ja hiphop-kulttuuri syntyi samaan aikaan kuin Chi varttui pikkupojasta nuoreksi mieheksi.

"Dokumentoin ilmiötä, joka tapahtui ympärilläni."

Modu päätyi kuvaamaan Source-lehteen, joka oli alun perin hiphopista innostuneiden Harvardin opiskelijoiden perustama pienlehti. Source kasvoi pian valtakunnalliseksi, ja siitä tuli nousevien räppärien tärkein esittäytymiskanava. Modu lähti keikalle aina kun hakulaite piippasi, ja nopeasti räppärit oppivat tietämään, että Chi Modu on se kaveri, joka tekee heistä tunnettuja.

Myöhemmin Modusta tuli Sourcen kuvapäätoimittaja, ja hän työskenteli lehdessä vuoteen 1997 asti.

Modu sanoo saaneensa vuosien mittaan kritiikkiä siitä, että on romantisoinut kuvillaan 1990-luvun räppärien gangsteri-imagoa. Hiphop-tähdet olivat jakautuneet kuppikuntiin ja välejä selviteltiin aggressiivisesti. Modun kuvaamista tähdistä Tupac Shakur ja Biggie "Notorious B.I.G" Smalls ammuttiin kuoliaaksi.

"Minulta on usein kysytty, miksi otin kuvia, joissa heillä on ase. Minusta pitäisi kysyä, että miksi he uskoivat tarvitsevansa asetta". Modu sanoo.

"On myös muistettava, että todelliset gangsterit eivät näytä gangstereilta. Kuten Biggie Smalls aikoinaan sanoi, oikeat gangsterit kulkevat hiljaa eivätkä tee levyjä. Joskus gangsterina esiintyvät ihmiset joutuivatkin vaikeuksiin, kun he törmäsivät oikeisiin gangstereihin."

Valokuvaajan ja artistin suhde oli vielä 1990-luvulla olennaisen tärkeä. Nykyisin perheenjäsenet tai ystävät näppäilevät artistista kuvia digikameralla tai älypuhelimella.

"Ongelma on, että nämä ihmiset eivät ole kokeneita tarinankertojia. Olen sanonut artisteille, että jos tiedätte hyvän valokuvaajan, päästäkää hänet kuvaamaan uraanne, koska hän voi suurentaa teidät moninkertaiseksi."

Nykyisin Chi Modu ei enää kuvaa artisteja päätyökseen. Hän on pitänyt kiinni dokumentoijan kutsumuksestaan ja matkustellut paljon kolmannen maailman maissa kuvaamassa paikallisia ihmisiä.

Modu on laittanut kuviaan esille usein epäsovinnaisesti. Uncategorized-projektissaan hän teetti valtavia, mainostaulun kokoisia vedoksia kuvistaan ja ripusti niitä New Yorkissa talojen ulkoseiniin. Uncategorized-kuvat herättivät Porin taidemuseon kuraattorin, Pia Hovi-Assadin huomion. Modulla oli myös vanha suomalainen ystävä, Esa Bärlund, joka oli viettänyt 1980-luvun alussa vaihto-oppilasvuoden New Jerseyssä.

Bärlundin ansiosta näyttely lopulta toteutui. Onkin hieman yllättävää, että Porin näyttely oli ensimmäinen kunnollinen Modun näyttely 1990-luvun jälkeen. Modu hykertelee tyytyväisenä, että kaikki tapahtui Suomessa ja vieläpä Porissa.

"Minusta olisi ollut tylsää viedä ne ensimmäiseksi Pariisiin tai Lontooseen."

Modu ennustaa, että tulevina vuosina kuville ja niiden takana oleville tarinoille on enemmän kysyntää. Hän vertaa omia töitään kollegansa ja ystävänsä Bob Gruenin kuviin, joita nähtiin vastikään Helsingissä.

1970-luvun rockartisteja kuvannut Gruen on 20 vuotta Modua vanhempi.

"Hänen kuvaamansa aika on menettämässä pian suosiotaan, koska se on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan ikonista. Nyt näyttää olevan minun aikani vuoro. Kunhan vain jaksaa odottaa sen parikymmentä vuotta, niin alkaa saada kutsuja taidemuseoihin ja haastatteluihin, joissa kysytään, että millaista se silloin oli", Modu nauraa itseironisesti.

 

Lisää Chi Modun räppärikuvia osoitteessa HS.fi

Chi Modu
Tupac Shakur (vas.) ja Chi Modu vuonna 1993. Tupac murhattiin syksyllä 1996.
Tupac Shakur (vas.) ja Chi Modu vuonna 1993. Tupac murhattiin syksyllä 1996.
Jukka Gröndahl HS
Chi Modu sanoo, ettei hän teeskennellyt gettogangsteria, ja siksi räppärit hyväksyivät hänet.
Chi Modu sanoo, ettei hän teeskennellyt gettogangsteria, ja siksi räppärit hyväksyivät hänet.
Nas uransa alussa kotonaan Queensbridgen vuokratalossa New Yorkissa.
Nas uransa alussa kotonaan Queensbridgen vuokratalossa New Yorkissa.
Chi Modu
Viime vuosina Chi Modu on tehnyt kuvausmatkoja Aasian maihin.
Viime vuosina Chi Modu on tehnyt kuvausmatkoja Aasian maihin.
Chi Modu
Biggie Smalls oli 90-luvun räpsodan toinen suuri uhri. Hänet ammuttiin keväällä 1997.
Biggie Smalls oli 90-luvun räpsodan toinen suuri uhri. Hänet ammuttiin keväällä 1997.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat