Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssin tosikonkarit joutuivat uuden eteen lavatanssiteoksessa – "Esiintyjä vain paranee vanhetessaan"

Esiintyjä vain paranee vanhetessaan, toteaa Reetta-Kaisa Iles, joka on luonut teoksen Pyhäjärvelle nykytanssin unelmatiimille

Kulttuuri
 
Aapo Huhta/ HS
Marjo Kuusela ja Reijo Kela uppoavat paritanssin pyörteisiin. Koreografi Reeta Iles kehuu, kuinka teoksen tanssijoilla on rohkeutta olla paljaana.
Marjo Kuusela ja Reijo Kela uppoavat paritanssin pyörteisiin. Koreografi Reeta Iles kehuu, kuinka teoksen tanssijoilla on rohkeutta olla paljaana. Kuva: Aapo Huhta/ HS

Vähintään väkevää läsnäoloa osaa odottaa, kun estradin valtaavat ensimmäistä kertaa yhdessä nykytanssin pitkän linjan tähdet, Alpo Aaltokoski, 56, Reijo Kela, 62, Marjo Kuusela 68, ja Ervi Sirén, 67.

Harvinainen kokoonpano on mahdollista nähdä Reetta-Kaisa Ilesin luomassa Hiljaiset tunteet -teoksessa Pyhäsalmen suurlavalla Täydenkuun tanssit -festivaalilla. Festivaali käynnistyy tänään 24. kertaa.

Kotimaisilla näyttämöillä törmää harvoin vanhempaan tanssijaryhmään, vaikka teoksissa on toki monenikäisiä tanssijoita ja kentällä tekijöitä, jotka luovat koreografioita erityisesti ikääntyneille esiintyjille.

Rutinoituneet esiintyjät joutuivat uuden äärelle.
Rutinoituneet esiintyjät joutuivat uuden äärelle.

Ikä sinänsä ei ollut keskeinen lähtökohta erityisesti kansanperinteestä ammentavalle koreografi Ilesille. Tärkeintä on esiintyjien karisma ja kokemuksellinen ote siihen, mitä tanssiminen on.

"Esiintyjä vain paranee vanhetessaan! Olen itse käynyt läpi ikäkriisin, jonka aikana pohdin, voinko enää olla näyttämöllä. Yhtäkkiä tajusin, että nythän tämä vasta alkaa. Enää ei tule mietittyä tekemisiä turhan itsekriittisesti", sanoo myös Puhti-duon esiintyjänä ja laulajana työskentelevä 39-vuotias Iles.

Pitkään omaa ryhmää luotsannut tanssija-koreografi Alpo Aaltokoski pohti taiteilijaprofessorikaudellaan, pitäisikö perustaa ryhmä, jossa olisi laaja ikähaitari ja myös vanhempia tanssijoita.

"Taiteenalamme ei voi olla vakavasti otettava, ellei ikäkirjo näy."

Itse asiassa Hiljaiset tunteet on aktiivisen haaveilun tulosta. Tanssiteatteri Tsuumin taiteellisena johtajanakin työskentelevä Iles ehti nimittäin pähkäillä hyvän aikaa, minkälainen olisi dream team, jolle voisi luoda teoksen parintanssista ja kautta aikojen suositusta lavatanssikulttuurista, ihmisten ohimenevistä kohtaamisista tai kohtaamattomuuksista.

Aapo Huhta HS
Tanssija-koreografit Alpo Aaltokoski (vas.) ja Reijo Kela kohtaavat Hiljaiset tunteet -teoksen harjoituksissa.
Tanssija-koreografit Alpo Aaltokoski (vas.) ja Reijo Kela kohtaavat Hiljaiset tunteet -teoksen harjoituksissa.

Varsinainen unelmajoukkue kasassa onkin. Neljällä komeaa uraa tehneellä, valtionpalkitulla taiteilijalla on jykevä kokemus työstä niin tanssijoina, koreografeina, opettajina kuin taiteellisina johtajina.

"Kun sain apurahan teosta varten, päässä jysähti, että apua, voisinko perua koko jutun – miten astua ohjaajana näiden upeiden, pitkään stalkkaamieni taiteilijoiden eteen", Iles tunnustaa ja nauraa.

Kesäkuisissa harjoituksissa karismaattiset hahmot saapuvat yksi toisensa jälkeen kuvitteelliselle lavatanssipaikalle, intiimin kohtaamisen hehkuun tai yksinjäämisen onttoon hetkeen. Ote muovautuu helpon oloisesti koskettavaksi ilmaisuksi. Esiintyjät ovat kuitenkin myös uuden äärellä.

"Onhan meillä kivaa, mutta tosissaan saa harjoitella uutta laatua ja ihan perusasioita – että näinkö sitä seistään", sanoo lukuisten tanssijoiden oppiäiti ja Teatterikorkeakoulun entinen professori, koreografi Ervi Sirén.

Taiteen akateemikko, professorina ja monenmoisissa rooleissa tanssin kentällä pitkään vaikuttanut Marjo Kuusela sanoo muistavansa ikuisesti ensimmäiset lavatanssinsa ja sen, kuinka kukaan ei hakenutkaan yhteiseen menoon.

Alpo Aaltokoski (vas.) Marjo Kuusela, Ervi Sirén ja Reijo Kela tunteiden vallassa.
Alpo Aaltokoski (vas.) Marjo Kuusela, Ervi Sirén ja Reijo Kela tunteiden vallassa.

"Ja vaikka Reetta todistaa, että paritanssissa sä olet riippuvainen miehestä, tuntuuhan se perusajatus välillä vähän raskaalta", toteaa koreografina yhä tiiviiseen tahtiin työskentelevä Kuusela.

Reilut 30 tanssiteosta luoneelle Ilesille teosprosessista tuli kuin toinen koreografikoulu.

"Harjoitusten aikana olen tajunnut, miten monin tavoin samaa asiaa voi lähestyä", hän sanoo.

"Tällä nelikolla on rohkeutta olla paljaana. Tanssijat lähtevät mukaan mihin vain kohtausehdotukseen, vaikka eivät toki aina ole asioista samaa mieltä. Paritanssi on tietysti minun turvapaikkani. Sillä saralla minulla riittää jaettavaa", sanoo Iles, joka on yhdistänyt kansantanssia muihin lajeihin 2000-luvun alusta asti.

Mikä sitten pitää edelleen hengästyttävässä tahdissa taiteilijat, jotka ovat luoneet koreografiaa yhteensä satoihin esityksiin ja esiintyvät säännöllisesti itsekin?

"Ajoittain särkylääkkeiden avulla mennään", heittää Reijo Kela, joka on kehittänyt vahvaa taiteellista ääntään voimia säästelemättä 1970-luvulta saakka.

Akateemikko Marjo Kuusela muistaa ensimmäiset lavatanssinsa. Kukaan ei tullut hakemaan.
Akateemikko Marjo Kuusela muistaa ensimmäiset lavatanssinsa. Kukaan ei tullut hakemaan.

 

Hiljaiset tunteet Täydenkuun tanssit -festivaalilla Pyhäjärvellä ti 28. 7. Helsingissä teos esitetään tammikuussa 2016 Ravintola Kaisaniemessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat