Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonoissa kirjoissa on vaaran tuntua: koko ajan pitää pelätä, mitä seuraavalla sivulla lukee

Kulttuuri
 
Sari GustafssonLehtikuva
Laatukirjoista puuttuu vaaran tuntu. Lukijan järkyttämistä tavalla tai toisella on aina pakko arvostaa.
Laatukirjoista puuttuu vaaran tuntu. Lukijan järkyttämistä tavalla tai toisella on aina pakko arvostaa. Kuva: Sari GustafssonLehtikuva

En ole koskaan lukenut yhtä paljon huonoja kirjoja kuin kahden viime vuoden aikana. Helsingin Sanomien esikoiskirjaraati tutkii kaikki vuoden aikana ilmestyvät esikoisteokset, ja sen jäsenenä olen saanut eteeni viritelmiä, joihin en normaalisti koskisi pitkällä tikullakaan.

Olen lukenut kirjoja, jotka saavat ähkimään myötähäpeästä. Olen lukenut kirjoja, jotka saavat nauramaan epäuskosta.

Joistakin kirjoista tulee vähän huono olo. Silloin on istuttava alas ja juotava kuumaa mehua ja ajateltava mukavia.

Monta kertaa olen paiskannut kirjan käsistäni kesken virkkeen ja sitten hakenut kirjan ja jatkanut lukemista järkyttyneenä ja riemastuneena yhtaikaa: "Et voi olla tosissasi, että kirjoitat näin! Kyllä voit! Lopeta!"

Minulla on oma pino toivottomiksi tuomitsemilleni kirjoille. Pinoa katsoessa olen tuuminut, että kaikki niiden aiheuttamat reaktiot ovat periaatteessa sellaisia, jotka liitän parhaaseen mahdolliseen taiteeseen ja loistavimpiin lukemiini teoksiin.

Joskus hyvän kirjan virke on niin mahtava, että lukeminen on jätettävä kesken ja on ryhdyttävä kävelemään ja oikein mietittävä, miten taivaallisia elämyksiä jotkut osaavatkin kirjaimista rakennella.

Huonojen kirjojen herättämät reaktiot liittyvät usein niiden naiiviuteen. Siihen, että ne tuntuvat tahattomasti paljastavan kirjoittajiensa mielenlaadun ja kirjalliset päämäärät.

Tämä on tietysti harha. Se on kuitenkin voimakas harha ja merkillisen inspiroiva. Tuntuu, että joskus kirjoittajan silkka sanomisen palo uhoaa tekstistä niin karismaattisena ja kokonaisvaltaisena, että sen rinnalla ajatuksen kirkkaus tai lauseen lujuus muuttuu toisarvoiseksi.

Silloin tekstissä pauhaavat ristiriidat ovat niin pöyristyttäviä, että ainoa mahdollisuus on räjähtää nauruun tai heittää kirja pyykkikoriin.

Saavatko nämä ajatukset nostamaan joitakin kirjoja takaisin toivottomien pinosta?

Eivät.

Kyseessä on kilpailu, joten teokselta toivoo muitakin ansioita kuin kovaa yritystä. Mutta huonojen kirjojen lukemisessa viehättää juuri se vaaran tuntu, mikä laatuteksteistä puuttuu. Se, kun pitää oikeasti pelätä, mitä seuraavalta sivulta lävähtää silmille.

Lukijan järkyttämistä tavalla tai toisella on aina pakko vähän arvostaa.

Kauan eläköön rohkeus ja "huono" kirjallisuus!

Juhani Karila HS
Kulttuuritoimittaja herkistyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat