Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen videosuunnittelija teki paperipöllöstä yhden päivän taideteoksen Lontoon Tate Moderniin

Suomalainen Thomas Kother sai paperipöllönsä ja videometsänsä päiväksi Lontoon Tate Moderniin

Kulttuuri
 
Conor O'Leary
Palkaton työ ei harmita: Thomas Kother pääsi mukaan suunnittelemaan lauantaista spektaakkelia Tate Modernin Turbiinihalliin.
Palkaton työ ei harmita: Thomas Kother pääsi mukaan suunnittelemaan lauantaista spektaakkelia Tate Modernin Turbiinihalliin. Kuva: Conor O'Leary

Jos on tänään lauantaina Lontoossa, kannattaa mennä kipinkapin Tate Modernin suureen Turbiinihalliin katsomaan yhden päivän videospektaakkelia.

Hallin yhdessä nurkassa kiikkuu myös suomalainen paperipöllö seuranaan 20 paperipyramidia. Pöllö elää videometsässä, jonka värimaailma ja tunnelma muuttuvat päivän mittaan.

Fakta

Halli täyttyy valosta, kuvasta ja musiikista

 Lontoolaisen Tate Modern -taidemuseon suunnittelija Icarus Wilson-Wrightilta tilaama teos yhdistää videota, valoa ja musiikkia.

 Spektaakkeli nähdään Tate Modernin Turbiinihallissa lauantaina 25. heinäkuuta kello 12.30–21.30.

 Wilson-Wrightin aiempia yhteistyökumppaneita ovat mm. Massive Attack, Elisabeth Fraser, and Basement Jaxx.

 Mukana Taten projektissa on myös suomalainen Thomas Kother.

"Pöllö on minulle läheinen hahmo. Se edustaa jatkuvaa oppimista", pöllönurkan videoineen suunnitellut suomalainen Thomas Kother, 30, sanoo.

Kotherin kyynärvarteenkin on tatuoitu pöllö. Teki kuulemma kipeää.

Kotherin pöllöteos on osa video- ja tapahtumataiteilija Icarus Wilson-Wrightin Tatelle suunnittelemaa suurta lauantaiprojektia.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Erilaisiin paperiviritelmiin heijastettavien videoiden lisäksi projektiin kuuluu DJ ja varta vasten pystytetty retrohenkinen kahvila.

Visuaalista tuotantoa englantilaisessa Backstage Academyssa opiskeleva Kother tutustui Wilson-Wrightiin viime syksynä, kun tämä oli koulussa luennoimassa.

"Meillä synkkasi heti. Ehkä se johtui siitä, että olin brittiopiskelijoita vanhempi ja kokeneempi", Kother kertoo.

Kontakti on poikinut useita yhteistyöprojekteja. Kaksi viikkoa sitten Wilson-Wright soitti ja kysyi, haluaisiko Kother osallistua Tate-projektiin.

"Ei sitä tarvinnut edes miettiä."

Palkkaa suunnittelutyöstä Kother ei saa. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä pelkkä pääsy Tate Moderniin oli tarpeeksi suuri palkkio.

Eikö Kotheria turhauta tehdä teos, joka on olemassa vain yhden päivän?

"Sama se on tapahtumasuunnittelussakin. Mietitään kuukausia jotain tapahtumaa, joka kestää sitten vain yhden illan. Kyllähän se voi tuntua hieman turhauttavavalta, mutta on siinä myös oma jännityksensä."

Kother työsti omaa teostaan askartelemalla paperista kymmeniä pieniä paperipöllöjä. Videon hän suunnitteli vasta kun sen heijastusmaailma oli valmis, eikä toisinpäin kuten yleensä on tapana.

Niin Kotherin kuin Wilson-Wrightinkin paperiviritelmät riippuvat katosta, jotta yleisö pääsee kävelemään teoksen lomaan. Valomaailman on suunnitellut Paul Normandale.

Kother työsti oman videomateriaalinsa mustavalkoisena, jotta sitä voi värittää.

"Pöllön virtuaalimetsä muuttuu kirkkaan sinisen kautta aina auringonlaskun oranssiin."

Nuoresta iästään huolimatta Kotherilla on yli kymmenen vuoden kokemus valo- ja tapahtumasuunnittelusta. Hän lähti alalle jo 16-vuotiaana ja jätti koulut kesken.

"Olen edennyt vanhanaikaista tietä ja oppipoika-asenteella."

Viime syksystä lähtien Leedsissä opiskeleva Kother haluaa yhdistää tekniseen tapahtumasuunnitteluun omaa visuaalista suunnittelua.

Hän näkee itsensä siltana tekniikan ja luovan suunnittelun välillä.

"Tuntuu hyvältä tehdä omia juttuja, mutta se on myös kuluttavaa. Siksi on kiva tehdä välillä teknistä puolta muille."

Britanniassa yliopisto-opiskelu on kallista, ja kolmivuotinen tutkinto maksaa 6 600 puntaa eli noin 9 300 euroa vuodessa. Alalla on kova kilpailu, mutta Kotheria se ei pelota.

Saarivaltakunnassa on aina paljon erilaisia projekteja tarjolla. Kysyntää on ihmisille, jotka hallitsevat sekä teknisen että luovan puolen.

Tate Modernin projektissa Kotheria miellyttää erityisesti se, että yleisö on päässyt seuraamaan installaation pystyttämistä. Kaikki on avointa, eikä mitään peitetä pressuilla.

"Yleensä yleisö näkee vain valmiin lopputuloksen."

Koko aiemman elämänsä Helsingissä asunut Kother kertoo sopeutuneensa hyvin Englantiin. Suomeen ei ole kiire takaisin. Töiden perässä tulee lenneltyä muualla Euroopassa.

Englantiin muutto on saanut suomenruotsalaisen Kotherin tuntemaan itsensä myös entistä enemmän "vain" suomalaiseksi.

Britanniassa suomalaisissa ei ole eroja. Kaikki suomalaiset ovat maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat