Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haamusta hullaantumisen seuraukset

Kokkolan oopperakesässä kuullaan kummitusjuttuja

Kulttuuri
 
Päivi Karjalainen
Etsivä (Markus Nykänen) joutuu kummitusjuttujen pauloihin. Niitä hänelle kertoo muun muassa kortinpelaaja Martta (Anu Komsi).
Etsivä (Markus Nykänen) joutuu kummitusjuttujen pauloihin. Niitä hänelle kertoo muun muassa kortinpelaaja Martta (Anu Komsi). Kuva: Päivi Karjalainen
Arvio: ooppera
Seppo Pohjolan Harrbådan neito ja Jean Sibeliuksen Neito tornissa Kokkolan Snellman-salissa. Kokkolan oopperakesän ohjelmaa. Ohjaus Aku-Petteri Pahkamäki. Lavastus Markku Mäkiranta, valosuunnittelu Tobias Lönnquist, puvustus Henna Mustamo, maskeeraus Ami Missi-Sandelin. Keski-Pohjanmaan orkesteri ja Harrbådavoices ensemble, joht. Erkki Lasonpalo ja Sakari Oramo. Rooleissa Anu Komsi, Annika Mylläri, Markus Nykänen, Sören Lillkung, Riku Pelo ja Annami Hylkilä.

 

Kokkolan oopperakesän kymmenvuotistuotanto kuvaa hyvin koko festivaalille muodostunutta profiilia. Siinä ei juurikaan kumarrella oopperan vakiintuneita konventioita, vaan kehitellään ilkikuristakin näkökulmaa perinteeseen – ja samalla synnytetään uutta perinnettä tilausteoksilla.

Oopperafestivaalin kymmenvuotisjuhla osui Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoteen, joten taiteellinen johtaja Anu Komsi päätti juhlistaa sitä Sibeliuksen ainoalla oopperalla Neito tornissa.

Sitä ei useinkaan näe oopperalavoilla, johtuen ensinnäkin sen libretosta, jossa yleensä nähdään dramaturgisia heikkouksia, ja toisekseen sen lyhyestä kestosta, jonka vuoksi sen ympärille on hankala rakentaa oopperailtaa.

Siksi puolituntinen Neito tornissa tarvitsee seurakseen toisenkin teoksen, ja sellaisen Komsi päätti tilata säveltäjä Seppo Pohjolalta. Myös Pohjolan oopperassa on kyse neidosta ja tornista, tosin ei samoista kuin Sibeliuksella. Tämän neidon kerrotaan kokkolalaisessa perimätiedossa kummittelevan Harrbådassa sijaitsevan vanhan linjaloiston, harmaan betonitornin tienoilla.

Libretisti Jusa Peltoniemi rakensi oopperan tarinan näiden kummitusjuttujen ympärille, ja niitä kehystää kertomus seurueesta, joka lätkii Kokkolassa suosittua pidro-korttipeliä. Heidän rauhaansa saapuu häiritsemään Valpon etsivä, joka epäilee heidän olevan asekätkijöitä – eletään siis jatkosodan jälkeistä aikaa 40-luvun lopulla.

Seppo Pohjolan säveltämä oopperamusiikki on runsasta, elävää ja monitasoista. Se heijastelee libreton eri kerrostumia. Hyppiessään kerrontatasolta toiselle tarina vaikuttaa aluksi hajanaiselta, mutta kun kummitustarinat pohjustetaan aina samoilla sanoilla, kokonaisuuteen tulee rituaalimaisuutta. Tasot lähestyvät toisiaan ja lopulta yhdistyvät, kun etsivä joutuu kortinpelaajien juttuja kuunnellessaan yhä enemmän kummitusneidon pauloihin.

Aku-Petteri Pahkamäen ohjauksessa meno muuttuu koko ajan hullummaksi ja etsivän roolin laulavan Markus Nykäsen olemuksessa näkyvät hienosti haamusta hullaantumisen seuraukset.

Nykäsen tenorissa on komeaa säihkettä, ja musiikillinen taso on muutenkin korkea. Pidronpelaajien kvartetissa laulavat Kokkolan oopperan luottolaulajat Anu Komsi, Annika Mylläri ja Sören Lillkung sekä tuoreempana kasvona baritoni Riku Pelo, kaikki hyvässä yhteisymmärryksessä. Heidän lisäkseen tarinaa vie eteenpäin kahdeksanhenkinen kuoro, joten kyseessä on varsinainen ensembleooppera.

Teoksen huipentumana on se, kun etsivä muuntuu neidonkaipuussaan torniksi eli Harrbådan harmaaksi maamerkiksi, linjaloistoksi. Lavatapahtumissa siihen vihjataan lopulta vain hienovaraisin vihjein, libreton tukemana. Ennen sitä Nykänen kyllä takertuu lavasteena toimivaan vaahterankarahkaan, kuin viittauksena Richard Straussin Daphne-oopperaan.

Samoin kuin Dafne muuttuu kreikkalaisessa myytissä lopulta puuksi, etsivä muuttuu harrbådalaisessa myytissä torniksi.

Harrbådan neito on Snellman-salissa nähtävästä oopperadiptyykistä se vakavampi teos, huolimatta kaikesta surrealistisesta huumoristaan.

Aku-Petteri Pahkamäki nimittäin vetää Sibeliuksen Neidon tornissa täydeksi farssiksi, jossa ritariromantiikkaa edustavat keppihevoset ja muovimiekat, linnanrouva heiluttelee kaulinta ja torniin vangitulla neidolla on pissiksen elkeet.

Kaikesta tästä muodostuu herkullinen kontrasti Sibeliuksen musiikille ja Rafael Herzbergin ylevälle, mutta kieltämättä hieman tylsälle libretolle. Nykänen ja Pelo lauloivat myös tässä teoksessa hyvin rakastajan ja voudin rooleissa, samoin Mylläri linnanrouvan roolissa. Neidon roolissa oli Annami Hylkilä, jonka sopraano soi kauniisti.

Pahkamäen ohjauksessa oli hauskoja oivalluksia, muun muassa viidennessä kohtauksessa, jossa Sibeliuksen kirjoittama lyhyehkö orkesteripurkaus sai Hylkilän ja Nykäsen eli neidon ja rakastajan esittämään oopperahistorian kaiketi nopeimman intohimokohtauksen.

Orkesterina kummassakin oopperassa oli Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, jota Harrbådan neidossa johti Erkki Lasonpalo ja Neidossa tornissa Sakari Oramo. Seppo Pohjolan runsas sävelkieli soi jäntevästi, ja Sibeliuksessa oli sibeliaanista syvyyttä kamariorkesterillakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat