Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ismo Alanko kutsui kulttuuriministeriä sirpsakaksi tyttöseksi, ja niin 1980-luvun vaihtoehtorokkarista tuli vanha äijä

Ismo Alanko kutsui kulttuuriministeriä sirpsakaksi tyttöseksi ja Kauko Röyhkä retosteli fanikaadoillaan. Ennen sellaiselle hekoteltiin, mutta nykyään vähättely ei enää käy.

Kulttuuri
 
Ismo Alanko haastoi ministeri Grahn-Laasosen: Miten "kaunis, nuori, sirpsakka tyttönen" pystyy puolustamaan kulttuurin asemaa?
Ismo Alanko haastoi ministeri Grahn-Laasosen: Miten "kaunis, nuori, sirpsakka tyttönen" pystyy puolustamaan kulttuurin asemaa?
Muusikko Ismo Alanko sai esittää kulttuuriministerille improvisoidun kysymyksen Porin Suomi-Areenassa. Yli kaksiminuuttisessa kysymyksessään Alanko tiukkasi, miten käy taiteelle perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johtamassa Suomessa, jossa "kulttuurivihamielisyys on kasvussa". Toimittaja: Jaakko Lyytinen HS, kuvaus: Matti Nousiainen HS

Ismo Alanko on Suomen rockartisteista arvostetuimpia. Alanko on tehnyt pitkän uran ilman mainittavia taiteellisia floppeja, ja yleisökin on pysynyt uskollisesti hänen tukenaan.

Rio Gandara HS
Ismo Alanko herätti runsaasti huomiota tytöttelemällä kulttuuriministeriä.
Ismo Alanko herätti runsaasti huomiota tytöttelemällä kulttuuriministeriä.

Julkisuudessa häneen on suhtauduttu lähes aukottoman positiivisesti. Alanko on nähty pitkän linjan persoonallisena musiikintekijänä, ja hänen poikkitaiteelliset projektinsa ovat osoittaneet, että artistilla on luomisvoimaa, eikä hän halua jäädä kiinni vanhoihin kaavoihinsa.

Kunnes Alanko päästi heinäkuun 17. päivänä HSTV:n haastattelussa suustaan sanat "sä oot tollainen nuori, kaunis, sirpsakka pieni tyttönen".

Sanat oli osoitettu kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle, 32, (kok).

Sanni Grahn-Laaksonen
Sanni Grahn-Laaksonen

Sillä hetkellä Ismo Alangon, 54, hienoon artistiprofiiliin tuli särö. Persoonallinen lauluntekijä muuttui tytöttelijäksi, luutuneeksi viisikymppiseksi äijäksi.

Alangon haastattelussa esittämä ajatus oli se, että nykyisen hallituksen politiikka ei näytä hyvältä kulttuurin, varsinkaan vaihtoehtoisen kulttuurin kannalta. Alangon kysymys oli, mitä Grahn-Laasonen aikoo tehdä kulttuurin puolustamiseksi.

Ministerin olemukseen, ikään ja sukupuoleen viittaaminen korosti sitä, että Alanko tuntuu epäilevän Grahn-Laasosen mahdollisuuksia puolustaa omaa hallinnonalaansa miesvaltaisessa ja konservatiivisessa hallituksessa.

Tai oikeastaan "pieni tyttönen" on jo valmiiksi häviäjäksi tuomittu.

Keski-ikäisten rockartistien ja nuorempien sukupolvien yhteentörmäys ei ole jäänyt Alangon tytöttelyyn.

Toinen suuri 1980-luvun alussa läpi lyönyt persoona, Kauko Röyhkä, 56, on saanut sosiaalisessa mediassa kritiikkiä Soundi-lehden verkkosivuille kirjoittamistaan kolumneista.

Niissä Röyhkä kertoo muistelmanomaisesti tarinoita, joista muutamassa hän päätyy harrastamaan seksiä nuorten naispuolisten faniensa kanssa tai ainakin yrittämään sitä. Yhdessä tarinassa Röyhkä nai itkeskelevää fanityttöä. Toisessa hän menee keikan jälkeen jatkoilla juttelemaan yksinäisen hipsteripojan kanssa ja houkuttelee syliinsä kaksi nuorta naista ihan vain pojan kiusaksi.

Kauko Röyhkä on viihtynyt provokaattorin roolissa 35 vuotta. Hänen kohteenaan ovat olleet stadilaiset muotirokkarit, uskovaiset, kulttuurieliitti, hipsterit ja oikeastaan kaikki, jotka jaksavat Röyhkän provoista suivaantua. 1990-luvulla Röyhkä herätti pahennusta satanismipuheillaan, nykyään likaisen vanhan miehen imagollaan.

Röyhkä on paukutellut henkseleitä keikkapanojutuillaan iät ja ajat, ja pitkään ne menivät läpi ilman mainittavia reaktioita, ikään kuin osana jännittävän ja särmikkään artistin luontaista toimenkuvaa.

Nyt Röyhkän Facebook-sivuilla jo ihmetellään, mitä Röyhkä hakee tarinoillaan. Röyhkä itse kommentoi kritiikkiä sanomalla, että "aivan sama mitä minä kirjoitan, se käsitetään taatusti tahallaan väärin".

Lopputulos on siis Röyhkän toiveiden kaltainen: hän kokee olevansa edelleen ulkopuolinen kapinallinen, piikki sovinnaisten ja keskiluokkaisten ihmisen lihassa.

Kun Alanko ja Röyhkä aloittivat uransa, maailma, myös rockmaailma, oli ylivoimaisen miesvaltainen.

Suomessa oli oikeastaan vain yksi menestyvä rocktaustainen naisartisti, Maarit. Naissoittajat olivat vielä harvemmassa. Vuonna 1981 Se-yhtyeeseen basistiksi liittynyt Eeva Koivusalo oli uuden sukupolven rockbändissäkin harvinaisuus.

Vakiintuneet rocktähdet olivat itsetietoisia pomomiehiä, kuten kovanaamainen Remu Aaltonen tai teräväkielinen Juice Leskinen. Heidän ympärillään riitti naisia. Punkin jälkeen tulleet uuden sukupolven artistit, kuten Alanko, Röyhkä tai Eppu Normaalin Martti Syrjä olivat erilaisia: ilkikurisia, räävittömiä tai umpimielisiä.

Silti jako oli selkeä: miehet soittavat, ja naiset kuuntelevat, parhaassa tapauksessa fanittavat iholle asti.

Psykologi Jaana Knuuttilan vuonna 1997 tekemässä tutkimuksessa arvioitiin, että jokaista rockia soittavaa naista kohti on kymmenen miestä.

Tuoretta tutkimustietoa ei ole, mutta suhde on vuosien mittaan saattanut muuttua hieman naisten eduksi. Menestyneimmistä uusista artisteista on viime vuosina ollut naisia huomattavan moni, ja Suomen tämän hetken suosituimmassa rockyhtyeessä Haloo Helsingissä on laulusolistina bassoa soittava nainen.

Toisaalta miesten hallitsemalle rockalalle hakeutuu myös naisia, jotka eivät ainakaan myönnä häiriintyvänsä sovinismista.

Erja Lyytinen
Erja Lyytinen

"Tytöttely on suorastaan kivaa eikä poista tietotaitoa tai kokemusta", kitaristi Erja Lyytinen vakuutti alkuvuodesta Iltalehden haastattelussa. Lyytisen musiikkigenre, blues, on ollut vahvasti miesten harrastus. Lyytinen lisäsi haastattelussa, että on joutunut lunastamaan paikkansa.

Erityisen huolissaan tytöttelystä ei ole myöskään kahden nuoren naisartistin muodostama rap-duo Sofa, joka julkaisi keväällä vanhanaikaisia sukupuolirooleja ironisoivan kappaleen Tyttörukka.

Siinä räpätään, että "mä toivoin skedelautaa, mut sainki horobarbin, iskält rimpsumekon ja se tissiliivi täytelampi. Unelmana ajaa rekkaa ja luukuttaa funkya, mummo sanoo someavioliitto pitäis hankkia".

Rumban haastattelussa Sofan räppärit Sonja ja Fanni kertoivat kuulevansa tytöttelyä jatkuvasti, mutta se on "onneksi yleensä ystävällistä".

Keikalla heille on myös tultu sanomaan, että "ei meidän nuoruudessa tytöillä ollut mahdollisuutta tällaiseen".

Popmusiikin genreistä rock näyttää vuosi vuodelta konservatiivisemmalta monessakin mielessä.

Moderni popmusiikki leviää sosiaalisen median ja suoratoistopalveluiden kautta, kun taas perinteisen rockin vanhoista tekijöistä moni pitää yhteyttä vanhenevaan yleisöönsä perinteisin keinoin, eli keikkoja soittamalla ja cd-levyjä myymällä.

Sosiaalinen media ei jätä kuitenkaan huomioimatta vanhan polven artisteja. Ismo Alangolta ja Kauko Röyhkältä unohtuikin yksi tärkeä asia. Ajattelemattomuudesta jää nykyään kiikkiin paljon helpommin kuin ennen.

Alangon sanavalinnat ministeri Grahn-Laasoselle herättivät paheksuntaa salamannopeasti, ja Röyhkän provokolumnit saivat peräänsä kommentteja, joissa Röyhkää pidettiin tylsänä ja tunkkaisena, ei enää ärsyttävänä tai törkeänä.

1980-luvun vaihtoehtorockin uudistajat olivat pitkään myös vaihtoehtoisia hahmoja edellisten sukupolvien laulajatähdille. Nyt on heidän vuoronsa jäädä vertailussa taantumukselliselle puolelle.

Ilkka Mattila HS, ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat