Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuhmossa halutaan yllättyä, mutta ei liikaa

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski Helsingin Sanomat

Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin 10. juhlavuonna konserttikäyntejä kerääntyi jälleen yli 35 000. Moni konserteista oli loppuunmyyty. Aika-teemaa käsiteltiin muun muassa vuodenaikojen, maailmanlopun ja kontrastien kautta.

Kuhmo vetoaa vielä 46. festivaalivuonna. Syynä on jatkuvuus – ihmiset tietävät, että laatu on vuodesta toiseen taattu. Mutta se ei yksinään riitä. Laadun lisäksi tarvitaan myös henki.

Kuhmon hengessä on kyse ainakin kahdesta ratkaisevan tärkeästä asiasta. Ensinnäkin festivaalilla on kansainvälinen mutta välitön ympäristö. Se on kuin klassisen musiikin Sodankylä.

Kansainvälisyys on paitsi Mendelssohnin kontaktien, myös taustaorganisaation ansiota. Argentiinalainen bandoneonisti Marcelo Nisinman sanoi HS:lle perjantaina, ettei ole koskaan ollut niin hyvin järjestetyllä festivaalilla kuin Kuhmo on.

Kuhmossa tajutaan perusasioiden päälle. Tiedetään, että viihtyäkseen ihmisillä täytyy olla riittävän helppoa, mukavaa ja hauskaa. Aikataulut hoituvat ja sauna lämpenee. Siksi taiteilijat haluavat tulla, siitäkin huolimatta, että Kuhmossa ei juhlita palkkioilla.

Toinen syy on Mendelssohnin dramaturgian ja ohjelmistopolitiikan taju. Kuhmon tyyliin kuuluu, että moni kappaleista on taiteilijoillekin tuntemattomia. Konsertit viimeistellään pilke silmäkulmassa.

Hieno ratkaisu oli vaikkapa ohjelmallisesti vaikuttavan, mutta myös rankan, hyvän ja pahan taistetuita seurailleen keskiviikon illan viimeinen. Se oli Hallelujah musikaalista Hit the Deck, jonka svengaavasti mikkiin tulkitsi Mari Palo.

Pariminuuttinen kappale kertoi paljon enemmän kuin sen pituudesta olisi voinut päätellä. Kaiken pahuuden ja kuoleman jälkeen palattiin kultaiselle 1920-luvulle ja sanottiin hymysuin, että kaikki on ihan hyvin.

Samalla on kuitenkin fakta, että Kuhmossa uutuudella ja yllätyksillä on myös rajat. Eräissä harjoituksissa taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn totesi HS:n tietojen mukaan, että Kuhmon-kävijät haluavat tulla yllätetyiksi, mutta odottamallaan tavalla. Kuhmon ohjelmakirjaan on kirjoitettu jopa encoret.

Viime vuonna esimerkiksi Pekka Kuusiston ja Jay Gilliganin jonglöörausta sisältänyt esitys oli monelle liikaa. Yleisöstä poistuttiin kesken show'n. Tänä vuonna Debussyn eroottissävytteisen Bilitiksen laulujen hienon esityksen jälkeen vanhempi rouva vieressäni sanoi: "Minä olen sen verran varovainen tätä seksuaalisuutta kohtaan, että en odota tällaista täältä."

Mutta välillä on hyvä katsoa myös asioita, jotka saavat olon epämukavaksi. Siksi Kuhmoon tarvitaan myös sellaisia esityksiä, joita yleisö ei odota näkevänsä.

Sonja Saarikoski HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat