Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Hiltusen dekkareiden suomalaisnainen on supersankari, joka ei puhu eikä pukahda

Dekkari herättää kysymyksiä moraalista asettuessaan osaksi amerikkalaista supersankarikuvastoa

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Pekka Hiltunen kirjoittaa suomalaisista naisista.
Pekka Hiltunen kirjoittaa suomalaisista naisista. Kuva: Pete Aarre-Ahtio
Arvio: kirjat
Pekka Hiltunen: Varo minua. WSOY. 448 s.

 

Suomalainen nainen on vahva, suomalainen nainen on varautunut. Suomalainen nainen sinetöi ystävyyden alkoholilla ja menee läpi harmaan kiven.

Suomalainen nainen on toimittaja-kirjailija Pekka Hiltusen Studio-dekkarisarjan kantava teema, ja hyvä teema onkin.

Sarjan aloitti Hiltusen debyytti, 2011 Vuoden Johtolanka -palkinnon voittanut Vilpittömästi sinun. Nyt ilmestynyt Varo minua on sarjan kolmas osa. Välissä ilmestyi myös romaani Iso, jossa Hiltunen käsitteli lihavuuden stigmaa yhteiskunnassa.

Studio-sarjassa pääosaan asettuvat Mari ja Lia, kaksi suomalaisnaista Lontoossa, jotka perustavat ystävyytensä suomalaisuuden lisäksi erilaisille menneisyyden traumoille. Puhumattomuuden kulttuurilla on suhteessa merkittävä rooli, mutta onneksi Marilla on supersankarimainen kyky nähdä ihmisistä salattuja asioita.

Studion porukkaan kuuluu muitakin, suvereeneja omien alojensa ammattilaisia, joilla on eskapistisesta viihteestä tuttu taito suoriutua naarmuitta melkein mistä vain. Onneksi vain melkein.

Kykyjensä lisäksi Marilla on myös mystinen miljoonaomaisuus ja häilyvä moraalikäsitys, joiden turvin hän oikoo yhteiskunnan mutkia.

Studion kumppanukset taistelevat kaikissa kolmessa kirjassa eriarvoisuutta vastaan. Tällä kertaa käsittelyssä on rasismi, ja Varo minua käsitteleekin aihetta kiitettävän moniulotteisesti.

Marin etiikka on kuitenkin arvaamatonta sorttia. Katujen kasvatit saavat ymmärrystä, mutta esimerkiksi mielenterveysongelmaisia Studio ei säästele.

Varo minua -kirjan loppupuolen mässäily rangaistuksella, jonka Studio langettaa mielenterveysongelmista kärsivälle Erkalle tekee virkistävän särön Marin ja lukijan välille. Sankari ei olekaan kaikkitietävä, eivätkä kaikki hänen tekonsa ole oikeutettuja.

Oikeuden ottaminen omiin käsiin ja poliisin toiminnan näkeminen kyseenalaisena ja tehottomana asettaa sarjan osaksi amerikkalaista supersankarikuvastoa. Mari on alusta alkaen mystinen ja myyttinen Batman-hahmo.

Kuten lepakkomies, on Marikin sankaruudessaan yksin. Marin kyvyt ja rahat tekevät kahden naisen ystävyyssuhteesta varsin epätasapainoisen – etenkin, kun puhuminen ei ole kummankaan vahvuus. Tilannetta tasoitellaan sisäisillä monologeilla, joiden tarkoituksena on oletettavasti tuoda syvyyttä sekä hahmoihin että heidän suhteeseensa.

Monologit ovat kuitenkin ongelmallisia.

Lukija ei nimittäin ehdi reagoida mihinkään, ennen kun henkilöhahmot jo toitottavat, mitä asioista pitää ajatella.

Tapa, jolla suomalaisen naisen vahvuus esitetään, jättää ristiriitaisen olon. Marin ja Lian vahvuus näyttäytyy pikemminkin kovuutena ja ongelmien lakaisuna maton alle. Vastahan tässä ollaan opeteltu, että avoimuus ja heikkouksiensa näyttäminen osoittavat sitä todellista voimaa.

Kirja ilmestyy 6. elokuuta 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat