Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen karttakeräilijä esittelee upean kokoelmansa – kirja tulossa syksyllä

Suuren karttakokoelman koonnut Juha Nurminen julkaisee mittavan teoksen karttojen kulttuurihistoriasta

Kulttuuri
 
Karttakeräilijä esittelee kokoelmansa Mona Lisan
Karttakeräilijä esittelee kokoelmansa Mona Lisan
Juha Nurminen on keräillyt karttoja puoli vuosisataa. Hänen kokoelmansa on toinen Suomen kahdesta merkittävästä maailmankarttakokoelmasta: toinen löytyy Kansalliskirjastosta. Kokoelman helmiin kuuluu näköispainos, jota Nurminen kutsuu karttojen Mona Lisaksi. Toimittaja: Arla Kanerva, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.

Pasilassa sijaitsevan Huolintatalon käytävät ovat täynnä maailmankarttoja. Ne ovat osa toista Suomen kahdesta merkittävimmästä karttakokoelmasta.

Toinen löytyy Kansalliskirjastosta. Sen kokosi tutkija ja löytöretkeilijä Adolf Erik Nordenskiöld 1800-luvun lopulla, ja se liitettiin UNESCOn Memory of the World -rekisteriin vuonna 1997.

Huolintatalon kokoelma puolestaan kuuluu Juha Nurmiselle, ja hän on kerännyt sitä puoli vuosisataa. Siihen kuuluvat kartat kertovat siitä, miltä maailma on näyttänyt vaikkapa 1400-, 1600- tai 1800-luvun ihmisen silmin. Kokoelman vanhin kartta on vuodelta 1486, tuoreimmat 1900-luvulta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Nurminen päästää ulkopuolisen tutustumaan kokoelmaansa paikan päällä.

Kirjoissa Nurmisen karttoja sen sijaan on nähty useastikin.

Juha Nurminen, 69, on nimittäin sekä John Nurmisen että John Nurmisen Säätiön puheenjohtaja. Hän on tullut tunnetuksi merenkulkukulttuurin vaalijana ja Itämeren suojelutyön tekijänä. John Nurmisen Säätiöllä on myös kustannustoimintaa, jonka erikoisalueeseen kuuluvat muun muassa juuri vanhat kartat.

"Tavallinen kustantaja joutuu laskemaan nopean myynnin varaan", Nurminen sanoo. "Meillä on mahdollisuus ottaa enemmän riskiä."

Julkaistuihin teoksiin kuuluvat muun muassa Ultima Thule – Pohjoiset löytöretket ja Meritaiteen mestareita – Merimaalauksia 400 vuoden ajalta. Kustantamon bestseller on vuonna 2007 julkaistu Meritie – Navigoinnin historia, jonka Saksan National Geographic nimesi Frankfurtin kirjamessujen parhaaksi teokseksi.

Tänä syksynä ilmestyy säätiön tähänastisen julkaisuhistorian mittavin teos, Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa.

Sen tekeminen asetti Nurmisen viideksi vuodeksi haastavaan tilanteeseen: vaimonsa esimieheksi. Marjo Nurminen on nimittäin Juha Nurmisen päätoimittaman teoksen kirjoittaja.

Pariskunta on ollut naimisissa 15 vuotta.

"Tällainen esimies-alais-suhde voisi olla parisuhteelle vaarallinen", Juha Nurminen sanoo. "Meillä on kuitenkin mennyt hyvin."

Marjo Nurminen, 48, on koulutukseltaan arkeologi. Hän toimi yli kymmenen vuotta tiedetoimittajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi tietokirjailijaksi ja historian tutkijaksi.. Hänen teoksensa Tiedon tyttäret. Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen sai Tieto-Finlandian vuonna 2008.

Karttoihin Marjo Nurminen tutustui miehensä kautta. Kun maailmankarttoja käsittelevän kirjan tekeminen tuli ensimmäisen kerran puheeksi Juha Nurmisen kanssa, oli Marjo Nurmisen ensimmäinen reaktio kielteinen. "Sanoin, että ihan varmasti sellainen pitäisi tehdä, mutta minä en sitä kirjoita. Työmäärä ja aiheen laajuus kauhistuttivat."

Pitkällisten keskustelujen jälkeen pariskunta kuitenkin keksi kumpaakin tyydyttävän näkökulman: kulttuurihistorian tuomisen karttojen yhteyteen.

Kartoista puhuessaan sekä Marjo että Juha Nurminen innostuvat.

"Me olemme täydellinen tiimi", Marjo Nurminen sanoo. Yhteisiä keskusteluja, väittelyitäkin, on käyty karttojen tiimoilta pitkälle yöhön.

Juha Nurminen kiittelee vaimonsa paneutumista ja kirjoitustaitoja.

"Marjo on onnistunut tuomaan kirjaan jatkumon, vaikka historia ei olekaan lineaarinen."

Alussa on kolme miestä: Opicinus de Canistris, Marino Sanudo ja Pietro Vesconte.

Kirjan jatkumo syntyy muun muassa näiden 1300-luvun italialaisten kautta.

"Nämä miehet edustavat erilaisia tapoja katsoa keskiajan karttaa", Marjo Nurminen sanoo. "Keskiajan ihmiselle kartta ei ollut pelkästään maantieteellinen kuva, vaan myös esimerkiksi henkinen."

De Canistris oli kirkonkirjuri ja kuvittaja, joka teki laajaan omaelämäkertaansa vertauskuvallisia karttoja. Hänelle kartat olivat tapa pohtia omaa uskoaan ja kristikunnan henkistä tilaa.

Vesconte puolestaan oli aikansa tunnetuimpia purjehduskarttamestareita ja tiedettävästi ensimmäinen, joka signeerasi karttansa omalla nimellään. Vesconten kartat ovat maantieteellisesti hämmästyttävän tarkkoja merenkulkuun tarkoitettuja käyttökarttoja. Sanudo taas oli oppinut venetsialainen kauppias ja liikemies. Hän halusi karttojen avulla pelastaa kristikunnan, joka oli hänen mielestään joutumassa muslimien vallan alle.

Näiden miesten kautta Marjo Nurminen pyrkii tuomaan esille sitä, että aiemmin ihmisten koko ajatusmalli oli toisenlainen. Se, mikä on tärkeää, oli keskiajan ihmiselle ratkaisevalla tavalla eri asia kuin nykyihmiselle.

Nurmiset haluavat kirjassaan myös oikaista pinttyneitä väärinkäsityksiä. Kuten ajatuksen pimeästä keskiajasta. Tai siitä, että keskiajan ihmiset olisivat luulleet maailman olevan litteä.

"Maapallon pyöreys tiedettiin, mutta sillä ei vain ollut merkitystä", Marjo Nurminen sanoo. "Ihminen oli aika lailla paikassa kiinni, ei hänellä ollut tälle tiedolle käyttöä."

Tämä muuttui löytöretkien myötä, kun tiedot oli kyettävä asemoimaan kartalle.

"Kartasta tuli tärkeä poliittisen vallan väline."

Poliittisessa pelissä vuorottelevat kilpailu ja yhteistyö, Nurminen huomauttaa. Ja molemmat ruokkivat kehitystä.

Maantieteellisestä tiedosta tuli löytöretkien myötä valtaa, jonka avulla muun muassa Espanja ja Portugali haalivat maailmaa itselleen. Välillä sodittiin ja kilpailtiin, välillä tehtiin sopimuksia siitä, kuka minkäkin kolkan saa.

Kartan ääressä, tietenkin.

Löytöretkistä ja maailman jakamisesta muodostui se maailma, jonka nyt tunnemme. "Maailmankartta on oman aikansa kulttuurihistoriallinen peili", Marjo Nurminen sanoo.

Sen peilin avulla eurooppalainen ihminen näkee itsensä.

Louis Renardin maailmankartta vuodelta 1715. Kartan kuvitukseen kuuluu meren symboleja.
Louis Renardin maailmankartta vuodelta 1715. Kartan kuvitukseen kuuluu meren symboleja.
Herefordin katedraalin alkuperäisessä asussaan säilynyt mappa mundi on valmistunut 1300-luvun alussa.
Herefordin katedraalin alkuperäisessä asussaan säilynyt mappa mundi on valmistunut 1300-luvun alussa.

Rio Gandara HS
Juha ja Marjo Nurminen tyohuoneen karttojen keskellä.
Juha ja Marjo Nurminen tyohuoneen karttojen keskellä.

Juha Nurmisen kokoelmaan kuuluu myös maailmankartta vuodelta 1541.
Juha Nurmisen kokoelmaan kuuluu myös maailmankartta vuodelta 1541.
Englantilaisen matemaatikon Edward Wrightin laatima maailmankartta on vuodelta 1599.
Englantilaisen matemaatikon Edward Wrightin laatima maailmankartta on vuodelta 1599.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat