Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

H2Ö-festivaali on kokonaistaideteos

Ruissalon vanha telakka-alue muuttui 40 taiteilijan käsissä taiteeksi. Tällä festivaalilla ei nähty sumopainiasuja vaan saippuakuplia ja salatiedettä.

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
"Ei, mä en haluaisi että tämä työ loppuu!" sanoi Sandra Kangaspeska, joka osallistui Teemu Keisterin Ukkeli-työpajaan. Taustalla assistentti Ville Martikainen.
"Ei, mä en haluaisi että tämä työ loppuu!" sanoi Sandra Kangaspeska, joka osallistui Teemu Keisterin Ukkeli-työpajaan. Taustalla assistentti Ville Martikainen. Kuva: Katarina Sällylä HS

"Festivaalien karnevaalimeininki on karmeaa. Haluan pysyä todella kaukana kiikkuvista tikkaista ja sumopainiasuista", sanoo Turun H2Ö-festivaalin ohjelmatuottaja Mikko Levón.

H2Ö:ssä ei nähdäkään perinteisiä viihdykkeitä tai krääsäkojuja. Sen sijaan festivaalialue on täynnä installaatioita, performansseja, jongleerausta, suuria saippuakuplia ja työpajoja. Mukana on noin neljäkymmentä taiteilijaa valaistus- ja sisustussuunnittelijoista lähtien.

Artikkeliin liittyvät

"Valitsimme ennakkoluulottomia taiteilijoita, jotka käyttäisivät festivaalitilaa hyväksi. Teimme yhteistyötä sekä Kuvataideakatemian että Turun taideakatemian kanssa. Teemaksi annoimme esoteerisuuden ja ajan ja mittakaavan muuttamisen", kertoo monitaideohjelmasta vastaava Maria Junno.

Perjantaina iltapäivällä kokonaisuus on vielä vähän kesken. Alueella meinaa jäädä pakettiauton, trukin tai maitokärryjen yliajamaksi.

Keskeneräisyys ja työn touhu tuntuu sopivan kuvaan. H2Ö järjestetään nyt toista kertaa Ruissalon vanhalla telakka-alueella vanhoissa teollisuusrakennuksissa ja satamassa.

H2Ö on Ilmiö-festivaalin uusi versio, jota pyörittää Umlaut-niminen osuuskunta. Aloituskesänään vuonna 2014 se sai innostuneen vastaanoton. Se on kuin uusi Flow-festivaali, sillä Flow alkaa jo ukkoutua.

Ympäristö muistuttaa myös Faces-festivaalista, jota takavuosina järjestettiin Billnäsin vanhalla ruukkialueella. Telakka-alueen vanhat rakennukset, veistämö, verstas ja suuli ovat rapistuvine puupintoineen upeita. Ennen teollisuuskin oli kaunista. Miksei tehdasrakennuksiin enää tehdä kauniita ikkunaruutuja?

Suunnittelijakaksikko Manna ja Piitu eli Anna Maaninen ja Pia Dahlin ovat "sisustaneet" Ponttooniksi ristityn kansiproomun. Siihen ei ole paljoa tarvittu. Kannen ruoste hehkuu, vanhat rengaspinot on maalattu oransseiksi, meri välkehtii. Onpa kaunista.

Vieressä kaksi työmiestä sitoo köyttä pollariin. Teollisuuden romantisointi alkaa huvittaa. Osa telakastahan on vielä toiminnassa, vain Turun kaupungin omistama puoli on jäänyt historiaan. Jatkojohtorullan näköinen installaatio saattaakin olla jatkojohtorulla.

Joka tapauksessa H2Ö on kokonaistaideteos, johon kuuluvat vanhat hallit, pienet omaääniset bändit, sopivan berliinihenkiset ruokakojut ja satamakojeet. Yleisökin sopii samaan taideteokseen pullonpohjalaseineen, hipsterireppuineen ja huopalätsineen.

Niin sopii myös tuuli, joka soittaa nosturin koukkuun ripustettuja peilejä ja hulmuttaa Teemu Keisterin polkkatukkaa.

Kuvataiteilija Keisteri valmistautuu pitämään työpajaa, jossa maalataan hänen Ukkeli-hahmojaan t-paitoihin.

"Olen pitänyt työpajaa aikaisemmin esimerkiksi lapsille Budapestissä. Lapset piirsivät paljon hienompia hahmoja kuin minä, ja lopuksi vetivät telalla mustaa maalia kaiken päälle. No rules", hän ihastelee.

Keisterillä on päällään lepattava Ukkeli-paita, joka on niin iso, että se kätkee alleen lyhyet Havaiji-sortsit. Sortsit ovat kuitenkin merkittävät, sillä niiden iloisista väreistä koko Ukkeli-idea lähti.

Kesällä 2008 työtön Keisteri istui Ruttopuistossa raapustelemassa luonnosvihkoon ja keksi "homoeroottisen kreikkalaisen", jonka väreinä olivat kirkas pinkki ja keltainen.

"Ukkeli taipuu ihan mihin vaan, esimerkiksi sarjakuviin. Keskittymishäiriöisenä olen piirrellyt vihkoihin yläasteelta asti. On hauskaa, että siitä piirtelystä on nyt tullut työ", Keisteri sanoo.

Samassa verstaassa on meneillään myös toinen työpaja, Pietu Kotilan ja Juha Mytkäniemen "Salatiedelaboratorio". Osallistujat raapustelevat mystisiä merkkejä, leikkaavat ne sabluunoiksi ja spreijaavat kuviot ruskealle paperille.

"Idea oli rakentaa tällainen hullun tiedemiehen tila", Mytkäniemi selittää.

Innoittajana pöydällä on "hermeettisen museon" teos Alchemy & Mysticism.

Mutta mitä raapustukset symboloivat?

"Eivät mitään. Se on sitä salatiedettä", Mytkäniemi sanoo.

Laboratorioon kuuluu myös puusta ja paperista rakennettu härveli, jonka yläpuolella roikkuu lasiruukkuja täynnä erivärisiä nesteitä.

"Kone muuttaa ääntä väriksi", selittää taiteilija Ninni Wager.

Tietokoneohjelman on tarkoitus tunnistaa äänenkorkeus ja aktivoida letkut ruiskuttamaan väriä paperille. Korkeinta ääntä edustaa punainen hibiskusneste, matalinta keltainen sipuli. Hapan sitruuna ja emäksinen tuhka muokkaavat väriä.

Harmi kyllä teoksesta puuttuu yhä piuha. Kone ei ole käytössä myöhemminkään, mutta eiväthän hullun tiedemiehenkään ideat aina heti toteutuneet.

Ohjelmatuottaja Mikko Levónin mukaan Ilmiö-festivaalillakin oli paljon taidetta, mutta se saattoi jäädä yleisöltä huomaamatta.

Toivottavasti niin ei käy tällä kertaa. Festivaalialue täyttyy vasta perjantaina kuuden jälkeen, ja töistä tai etkoilta tulevat iloiset vieraat suuntaavat suoraan anniskelukarsinoihin.

Koska järjestäjät eivät ole ympäristösyistä painaneet koko yleisölle ohjelmia, sirkustemppuja tekevät Viihdytysjoukot tai Timo Viialaisen vesiperformanssi saattavat mennä monelta ohi.

Jälkimmäinen taitaa mennä ohi myös monelta katsojalta, mutta se kuulunee performanssitaiteen luonteeseen.

Illan myötä tilan valtaa musiikki, joka kaikuu monelta pikkulavalta yhtä aikaa niin, ettei hiljaista paikkaa jää. Burning Hearts vetää Veistämön tupaten täyteen, Ruger Hauer huudattaa merilavalla ja sympaattinen Muuan mies tanssittaa alueen metsäisessä nurkkauksessa.

Illan pimetessä Ada Halosen ja Mari Aggen valosuunnittelu pääsee viimein oikeuksiinsa. Ikkunat läikehtivät, valokuutiot hohtavat metsässä ja koivujen latvat värjäytyvät violeteiksi. Kun Hidria Spacefolkin eeppinen "avaruusrock" kaikuu hämärtyvässä metsässä, erityinen tunnelma tuskin jää yleisöltä huomaamatta.

H2Ö on ehkäpä Suomen kaunein festivaali.

Noora Mattila HS
Turku

Telakka-alueen vanhat rakennukset ovat rapistuvine pintoineen upeita.
Telakka-alueen vanhat rakennukset ovat rapistuvine pintoineen upeita.
Rosa Kettumäki teki saippuakuplia Johanna Kellomäen Circus Johkun johdolla.
Rosa Kettumäki teki saippuakuplia Johanna Kellomäen Circus Johkun johdolla.
Kuuman Ankanpoikasen poliisihahmot tekivät festivaalialueella jonkinlaista performanssia. "Tämä on minusta todella häiritsevää", sanoi Timo O. Nenonen.
Kuuman Ankanpoikasen poliisihahmot tekivät festivaalialueella jonkinlaista performanssia. "Tämä on minusta todella häiritsevää", sanoi Timo O. Nenonen.
Iivari Lauri kaiversi pentagrammisabluunaa H2Ö:n salatiedelaboratoriossa.
Iivari Lauri kaiversi pentagrammisabluunaa H2Ö:n salatiedelaboratoriossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat