Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsiin muuttava suomenruotsalainen Alma Pöysti: Suomi on muuttunut pelokkaaksi

Jotkut näyttelijän ystävistä välttävät ruotsin puhumista julkisilla paikoilla iltaisin.

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Näyttelijä Alma Pöystin mielestä Suomi on muuttunut pelokkaaksi
Näyttelijä Alma Pöystin mielestä Suomi on muuttunut pelokkaaksi
Näyttelijä lähtee Tukholmaan kahdeksi vuodeksi. Toimittaja: Sonja Saarikoski, kuvaus: Juuso Westerlund, leikkaus: Arttu Luhtala.

Kun Alma Pöysti aloitti opinnot Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisellä näyttelijäntyön linjalla vuonna 2003, hän ei voinut kuvitellakaan näyttelevänsä isoja rooleja suomeksi. Vaikka hän oli opiskellut suomea koulussa, pelkkä puhuminenkin tuntui hankalalta.

"Suomeksi olin mykkä. Kielen oppiminen kieliopin kautta ei ole juttuni. Opin lukemalla, kuuntelemalla, puhumalla ja mokaamalla", Pöysti sanoo sohvalla Kuhmo-talossa ja vetää jalat kippuraan. Jos kuuntelee oikein tarkkaan, Pöystin puheessa kuuluu pieni ruotsin pehmeys, mutta kieli on lähes virheetöntä.

Näyttelijällä on takana vajaa viikko Kuhmon Kamarimusiikissa. Tahti on tiivis ja harjoituksia teatteriproduktioihin verrattuna todella vähän, vain yhdestä kahteen kappaletta kohden. Pöystin kaikki työt ovat suomeksi, muun muassa perjantaina esitetty vaativa Debussyn Bilitiksen laulujen lausuntaosuus.

"Uskalsin alkaa puhua suomea, kun tajusin, että ihmiset eivät vihaa minua, vaikka kuulostan hassulta. Puheeni saattoi naurattaa, mutta eihän nauraminen tapa."

Hän on tehnyt monia isoja produktioita suomeksi, muun muassa Tšehovin Kirsikkapuiston Anjan roolin Turun kaupunginteatterissa vuonna 2012 ja Laura Ruohosen Luolaston pääroolin Kansallisteatterissa vuonna 2014.

Silti suomeksi näytteleminen jännittää Pöystiä edelleen eri tavalla kuin ruotsiksi näytteleminen.

"Suomi ei ole tunnekieleni, joten myös muistaminen on erilaista."

Juuso Westerlund
"Koen, että olen suomalainen, jonka äidinkieli on ruotsi", Alma Pöysti sanoo.
"Koen, että olen suomalainen, jonka äidinkieli on ruotsi", Alma Pöysti sanoo.

Ensi syksynä Pöysti näyttelee lähinnä ruotsiksi. Hän lähtee lokakuussa kahden vuoden kiinnitykselle Stadsteaterniin Tukholmaan. Tarjous tuli, kun Göteborgin kaupunginteatterin entinen taiteellinen johtaja, ruotsinsuomalainen Anna Takanen, aloitti työt Tukholman Stadsteaternin taiteellisena johtajana ja pyysi Pöystiä töihin. Pöysti oli mukana Takasen ohjaamassa Fosterlandetissa Göteborgissa. Ensi-ilta oli helmikuussa.

"Ruotsissa huomaa, että kaikki on itselle vähän nopeampaa. Ei tarvitse hakea sanoja missään tilanteessa. Tajuaa, että tällaista on olla enemmistönä jossain maassa", Pöysti sanoo.

Juuso Westerlund
Ruotsiin väliaikaisesti muuttava Alma Pöysti ei halua luopua rakastamastaan suomen kielestä.
Ruotsiin väliaikaisesti muuttava Alma Pöysti ei halua luopua rakastamastaan suomen kielestä.

Pöysti ei ole ainoa suomenruotsalainen, joka suuntaa länsinaapuriin. Svenska Dagbladet uutisoi pari viikkoa sitten, että 2014 oli suomenruotsalaisen muuttoliikkeen kärkivuosi. Kaiken kaikkiaan 933 suomenruotsalaista muutti Ruotsiin.

Aiempina vuosina määrä on ollut lehden mukaan 700–800.

Jutussa haastatellut suomenruotsalaiset sanoivat, että ilmapiiri suomenruotsalaisia kohtaan on Suomessa koventunut. Ongelmallisena nähtiin myös se, että ihmiset eivät voi käyttää äidinkieltään työpaikallaan.

Pöysti ei lähde Suomea pakoon, vaan muuttaa Ruotsiin kiinnostavan työtarjouksen takia. Hän kuitenkin tunnistaa asenteiden koventumisen.

"Jos esimerkiksi lukee keskustelupalstoja, niin kyllähän siellä on paljon vihaa suomenruotsalaisia kohtaan."

Ennen kaikkea viha kohdistuu näyttelijän mukaan pakolliseen ruotsinopiskeluun, mutta myös inhoa herättävä "bättre folk" -mielikuva elää ja voi hyvin.

Kuka?

Alma Pöysti

 Alma Pöysti on 34-vuotias helsinkiläinen näyttelijä. Hänen isoisänsä on näyttelijä Lasse Pöysti ja isoäitinsä näyttelijä Birgitta Ulfsson. Isä Erik Pöysti on ohjaaja ja äiti Tua Ranninen entinen HBL:n toimittaja.

 Muuttaa Tukholmaan lokakuussa. Ensimmäinen rooli on joulukuusa ensi-iltansa saavassa Karolina Ramqvistin Flickvännenissä.

 On mukana Ulrika Bengtsin ohjaamassa Monica Fagerholmin romaaniin perustuvassa kuusiosaisessa Lola uppochner -televisiosarjassa, jota kuvataan parhaillaan.

 Näyttelee naispääroolin Anna Blomin novellielokuvassa Det går att operera, joka esitetään Ylellä myöhemmin tänä vuonna.

"Suomenruotsalaisuus ei ole vain purjehdusta ja rapujuhlia. Aika moni kokee jäävänsä tuon määritelmän ulkopuolelle. Yläluokkakuva on kliseinen, vanhanaikainen ja ehkä myös kätevä. Sen avulla voi haukkua yläluokkaa ja tätä 'bättre folkia'."

Pöysti ei itse ole kokenut rasismia, mutta muutamat hänen suomenruotsalaisista ystävistään välttävät puhumasta ruotsia iltaisin julkisilla paikoilla, koska pelkäävät saavansa turpaansa. Jotkut ovat saaneetkin.

Toinen klassinen tilanne Pöystin mukaan on, että jos seuraan tulee yksikin suomenkielinen, kieltä vaihdetaan välittömästi, vaikka suomalainen on opiskellut koulussa yhtä paljon ruotsia kuin ruotsinkielinen suomea.

Etenkin vanhemmat suomenruotsalaiset huomaavat, että ruotsia ei voi puhua eri paikoissa samalla tavalla kuin ennen. Pöysti sanoo, että täysin ruotsinkielisenä eläminen vaikkapa Helsingissä on hankalaa.

Hän ei kuitenkaan ärsyynny, jos suomalainen ei osaa ruotsia.

"Aina voi kokeilla. Ja jos ei onnistu, niin ei se haittaa. Usein kysyn, puhutko ruotsia ja jos puhuu, niin sitten puhutaan ihan vain vaihtelun vuoksi ja siksi, että voidaan."

Suomenruotsalaiset pelkäävät kielensä aseman säilymistä. Pöystin mielestä uhkakuvia ei kuitenkaan pitäisi korostaa niin paljon.

"Toki selviytyminen on tärkeää, mutta se on se viimeinen oljenkorsi. Mitä jos puhuttaisiin selviytymistarinan ja säilyttämisen sijaan siitä, kuinka kulttuuri elää ja kehittyy koko ajan?"

Pöysti ei ole varma, kannattaako hän ruotsin pakollisuutta koulussa. Hän esimerkiksi ymmärtää, että itärajalla saattaa olla järkevämpää opiskella venäjää.

"Pakollisuus luo enemmän vastenmielisyyttä kieltä kohtaan kuin mitä se antaa. Oppiminen on rikkaus, mutta sen pitäisi perustua enemmän kohtaamisiin ja puhumiseen. Kielioppi on toki tärkeää, mutta sen painoarvo ei saisi olla liian suuri."

Erikielisten välillä pitäisi näyttelijän mukaan olla enemmän luonnollisia kohtaamisia.

"Kun soitin klarinettia, meillä oli leirejä, joilla oli sekä suomen- että ruotsinkielisiä lapsia. Klarinetti oli se yhteys siinä. Luulen, että kaikissa urheilu-, musiikki- ja kulttuuriharrastuksissa eri kieliryhmiä voisi sekoittaa paljon enemmän. Silloin saisi enemmän tuntumaa 'vieraaseen'."

Hänestä ruotsin- ja suomenkieliset ovat taipuvaisia eristäytymään omiin ryhmiinsä, koska vieraan kielen puhuminen koetaan hankalana.

"Vieraissa kielissähän tuntee itsensä usein tyhmäksi, kun ei löydä sanoja eikä pysty ilmaisemaan itseään. Etenkin toisessa kotimaisessa pitäisi olla täydellinen heti. Se saa ihmiset lukkoon. Häpeää voi treenata, mennä sen läpi ja huomata, että siihen ei kuole", Pöysti pohtii.

"Esimerkiksi teattereissa kaksikielisiä produktioita voisi olla enemmän ilman, että siitä tehdään numero. Ei sillä tavalla, että korostetusti ollaan tekemässä jonkinlaista kieliprojektia, tai että tänään sanotaan kaikki god dag, vaan luonnollisesti."

Tällainen produktio on vaikkapa kaksikielinen, tekstitetty suomalaisista sotalapsista ja ruotsinsuomalaisuudesta kertova Fosterlandet, joka nähdään ensi keväänä myös Tukholman Stadsteaternissa.

Kun Pöystille tarjottiin töitä Tukholmasta, ensimmäisenä tuli mieleen, että nytkö täytyy valita: suomi vai ruotsi.

"En halua missään nimessä kadottaa suomea. On tosi tärkeää, että minulla on nämä kaksi", Pöysti sanoo.

Hän kertoo oppineensa ihmisten ja lukemisen kautta rakastamaan suomen kieltä, jossa asiat sanotaan ihan omalla tavallaan. Siksi näyttelijä haluaakin järjestää aikataulunsa siten, että aikaa seuraavien kahden vuoden aikana jää myös suomenkielisille töille.

Tässä vaiheessa hän pitää selvänä, ettei jää Ruotsiin lopullisesti.

"Koen, että olen suomalainen, jonka äidinkieli on ruotsi."

Tarkennettu jutun ingressiä klo 10:25: Jotkut Pöystin ystävistä välttävät ruotsin puhumista julkisilla paikoilla iltaisin, eivät aina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat