Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kaanonilla on väliä?

Kulttuuri
 
Arla Kanerva Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.

Väinö Linna, Jean Sibelius, Tapio Wirkkala, Alvar Aalto.

Nämä neljä nimeä tulevat mieleen ensimmäisenä, kun lähtee miettimään suomalaisen kulttuurihistorian kaanonia.

Merkkihenkilöitä, oman alansa ehdotonta huippua.

Mutta mikä oikeastaan on tämä kaanon ja miksi sillä on merkitystä?

Kaanon on "tiettyjen kirjailijoiden hyväksyminen poikkeuksellisen merkittäviksi", kertoo Tieteen termipankki. Kirjallisuuden kaanonin lisäksi puhutaan tietenkin myös muiden taiteenalojen kaanoneista: joukosta henkilöitä, jotka ovat syystä tai toisesta muita merkittävämpiä.

Suomalaisen kulttuurihistorian kaanon on miesvaltainen. Naiset, sellaiset kuin Minna Canth ja Aino Ackté, ovat ehdottomasti vähemmistössä.

Turun yliopiston akatemiatutkija Tutta Palin on pohtinut kaanonia työkseen jo pitkään.

"Taustalla on tietty dynamiikka, joka ei johdu vain taiteesta", Palin sanoo.

Taiteen kaanon on tietenkin osa ympäröivää yhteiskuntaa, ja naisten asema yhteiskunnassa on pitkään ollut näkymättömämpi kuin miesten.

Vuosina 2005–2008 Pohjoismaissa keskusteltiin siitä, pitäisikö määrittää virallinen kaanon. Keskustelu lähti liikkeelle Tanskasta, jossa kulttuuriministeri Brian Mikkelsen käynnisti keväällä 2006 hankkeen virallisen kulttuurikaanonin laatimiseksi. Hankkeessa kaanonin määriteltiin edustavan tanskalaisen kulttuuriperinnön "laadultaan hyviä, arvokkaita ja säilyttämisen arvoisia elementtejä".

Tämä määrittely on ongelmallinen. Taidetta voimakkaasti arvottavat ja käyttöä ohjaavat listat ovat nimittäin tyypillisiä totalitaarisille järjestelmille – Stalinin Neuvostoliitolle, Mussolinin Italialle ja Hitlerin Saksalle. Suomen opetusministeriön selvityksessä vuodelta 2006 päädyttiinkin siihen, että demokratiassa on vaikea kuvitella sellaista tahoa, joka saisi määritellä, mikä on "hyvää" ja "oikeaa" taidetta.

Kaanonille oli tilausta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa luotaessa yhtenäistä kansallisromanttista kansakuntaa. Tämä ajatus kuitenkin mureni jo 1960-luvun postmodernismin myötä, ja globaalille internet-ajalle yhden totuuden idea on yhä vieraampi. Yhdistäviä sukupolvikokemuksia ei enää ole, eikä yhtenäistä kansallisuuteen perustuvaa tarinaa.

Naiset eivät nimittäin ole ainoita, jotka ovat joutuneet suljetuiksi kaanonin piiristä pois. Palin on kiinnostunut myös maantieteen vaikutuksesta kaanonin määrittymiseen: keskuksesta ja marginaaleista.

Maantieteen lisäksi voidaan puhua myös esimerkiksi erilaisten vähemmistöjen muodostamista kulttuurisista marginaaleista.

Kansallisen kaanonin olisi kyettävä sisällyttämään itseensä tämä monimuotoisuus. Muutoin kyseessä on ainoastaan lista, jossa listattuja taiteilijoita tärkeämpää on se, ketkä sillä pyritään sulkemaan pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat