Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotoiluhistoria ei ole naisten: maailma unohti mestari­keraamikko Kyllikki Salmenhaaran

Kyllikki Salmenhaaran syntymästä on 100 vuotta, mutta häntä ei juhlita missään

Kulttuuri
 
Ensio Ilmonen
Kyllikki Salmenhaara tunnettiin lämpimänä ja tiukkana opettajana – ja Marimekko-vaatteiden käyttäjänä.
Kyllikki Salmenhaara tunnettiin lämpimänä ja tiukkana opettajana – ja Marimekko-vaatteiden käyttäjänä. Kuva: Ensio Ilmonen

Tänä vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävät Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela, ja taiteilijapariskunta Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin satavuotisjuhlinta aloitettiin toukokuussa. Sata vuotta sitten syntynyttä Regina Linnanheimoa kunnioitetaan sarjalla elokuva-arkistossa ja Tapio Rautavaaraa ja Toivo Kärkeä konsertein. Keraamikko Birger Kaipiaisen satavuotisjuhlintaan otettiin varaslähtö suurella näyttelyllä jo toissavuonna.

Harva kuitenkaan muistaa, että myös keraamikko Kyllikki Salmenhaaran (1915–1981) syntymästä on heinäkuussa tullut kuluneeksi sata vuotta. Juhlapäivänä ei julkaistu kirjoja eikä avattu näyttelyitä, ei Helsingissä eikä Salmenhaaran kotikunnassa Tyrnävällä. Edellinen suuri yksityisnäyttely Salmenhaaralta nähtiin vuonna 1986 Taideteollisuusmuseossa. Sen jälkeen maailma tuntuu hänet unohtaneen.

Pietinen Designmuseo
Kyllikki Salmenhaaran ura keraamikkona katkesi käsivammaan. Hän löysi uuden uran opettajana. Hänet palkittiin saavutuksistaan monesti.
Kyllikki Salmenhaaran ura keraamikkona katkesi käsivammaan. Hän löysi uuden uran opettajana. Hänet palkittiin saavutuksistaan monesti.

Se tuntuu kummalliselta, sillä Salmenhaara oli aikansa merkittävimpiä keramiikkataiteilijoita.

"Salmenhaara luetaan kuuluvaksi siihen muotoilijoiden joukkoon, joka 50-luvulla loi suomalaisen taideteollisuuden maineen", kirjoittaa Helena Leppänen Harri Kalhan kanssa kirjoittamassaan kirjassa Ruukuntekijästä multimediataiteilijaan (1996).

Meriittejä Salmenhaaralla on listaksi asti. Vuonna 1957 hän voitti arvostetun Milanon triennaalin Grand Prix -palkinnon eli eräänlaisen muotoilun olympiakullan. Arabian taideosastolla hän työskenteli Brykin ja Kaipiaisen kollegana.

Aikana, jona matkustelu ei ollut itsestäänselvyys, Salmenhaara teki opinto- ja opetusmatkoja Tanskaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Portugaliin ja Espanjaan. Aikalaismedia seurasi Salmenhaaraa tarkasti: lehdet raportoivat ulkomaille lähdöistä matkapuvustoa myöten.

Uransa loppupuolella Salmenhaara kasvatti vielä Taideteollisen korkeakoulun keramiikan yliopettajana sukupolven verran suomalaiskeraamikkoja ja kirjoitti alan ensimmäisen oppikirjan.

Salmenhaaran tarina sopisi elokuvaankin: huippulahjakkaan keraamikon ura katkesi traagisella tavalla, kun Arabian tehtaalla savimassan joukkoon joutunut partakoneen terä viilsi 60-luvun taitteessa oikean käden nimettömän käyttökelvottomaksi. Salmenhaara jatkoi keramiikan tekemistä, vaikka käsi tulehtui kerta toisensa jälkeen. Lopulta Salmenhaara joutui luovuttamaan ja ottamaan vastaan opettajantoimen maailman toiselta puolelta, Taiwanista.

"Minä halusin tehdä työtä. Ja tahdoin olla yksin. En halunnut sääliä, en paijausta, ei mun itkujani kukaan saanut nähdä . . . Siitä tämä onnettomuus oli minulle onneksi, että minun oli pakko nöyrtyä", Salmenhaara sanoi lehtihaastattelussa, jossa muistettiin myös mainita Taiwanin vuoriston ihmissyöjät.

Kansainvälinen seikkailija ja traaginen hahmo!

Kyllikki Salmenhaara on Suomen niin sanotuista ruukuntekijäkeraamikoista ehdottomasti kansainvälisesti noteeratuin, arvioi keramiikkaa tutkinut taidehistorioitsija Harri Kalha.

"Hänen legendaarisuuttaan syventää se, että hän oli niin tärkeä kouluttaja. Hän on suoranainen guru alallaan."

Silti hänen satavuotisjuhlaansa ei kunnioiteta näyttelyin, kirjoin ja tapahtumin.

Helsingissä luontevin ja komein paikka keraamikon juhlanäyttelylle olisi Designmuseo, mutta sen ohjelmassa Salmenhaaraa ei näy.

"Monet tekijät ansaitsisivat juhlanäyttelyn, mutta heitä on todella paljon", sanoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

Liisa Takala
Kyllikki Salmenhaara tunnettiin erityisesti kiinalaisvaikutteisista saviruukuista ja -pulloista. Niitä oli esillä Design Forumissa vuonna 2004.
Kyllikki Salmenhaara tunnettiin erityisesti kiinalaisvaikutteisista saviruukuista ja -pulloista. Niitä oli esillä Design Forumissa vuonna 2004.

Miksi Salmenhaaraa ei sitten muisteta?

Yksi syy Salmenhaaran unohdukseen voi olla säätiön puute. Esimerkiksi Wirkkalan ja Brykin juhlavuotta järjestää taiteilijapariskunnan perintöä vaaliva Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö. Perheettömällä Salmenhaaralla ei ole säätiötä, aktiivista perikuntaa tai muita tukijoukkoja.

Artikkeliin liittyvät

Mutta on toinenkin selitys: Keramiikka ei ole 2000-luvulla erityisen muodikas taiteenlaji.

"Kun tapasin keväällä erään eurooppalaisen museon johtajan, hän valitteli, ettei 1900-luvun modernia keramiikkaa enää oikein voi esitellä, koska nyky-yleisö ei ymmärrä sen arvoa", Kalha kertoo.

Arvostuksen puute pätee eritoten Kalhan "ruukuntekijöiksi" kutsumiin keraamikkoihin, vaikka heitä aikanaan kovasti arvostettiin.

"Keramiikan kuvantekijät kuten Bryk, Kaipiainen ja Schilkin osuvat paremmin nykyhermoon", Kalha sanoo.

Designmuseon Jukka Savolainen mainitsee kolmannen syyn, ehkä merkittävimmän: sen, mitä keittiönkaapeista löytyy.

Salmenhaara paitsi opetti, myös keskittyi uniikkiteoksiin sarjatuotannon sijaan. Se tarkoittaa, ettei hänen teoksiaan ole suomalaiskodeissa samalla tavalla kuin Aaltoa, Wirkkalaa tai Franckia. Kun tekijän nimeä ei ole puurolautasen ja kahvimukin pohjassa, tekijä unohtuu helposti.

Sekä Kalha että Savolainen kuitenkin muistuttavat, että asianharrastajat eivät ole Salmenhaaraa unohtaneet.

Keräilijät maksavat Salmenhaaran ruukuista kansainvälisissä design-huutokaupoissa sievoisia summia.

Suomalaisen taiteen sankaria se ei ole Salmenhaarasta kuitenkaan ole tehnyt.

Toki voi pohtia, kuinka paljon Salmenhaara itse kaipaisi satavuotisjuhlallisuuksia.

Kun Salmenhaara sai taiteilijaprofessorin tittelin keväällä 1970, Ilta-Sanomien haastattelussa hän kertoi tittelin huvittavan häntä.

"Mutta loppujen lopuksi nimitys ei merkitse mitään. Ei sitä kannata niin juhlallisesti ottaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat