Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cd-levy on kuollut, ketä kiinnostaa?

Kulttuuri
 
Jantso Jokelin Helsingin Sanomat

Liki kymmenen vuotta sitten löysin albumin, joka muutti elämäni. Bosphorus Bridges oli harvinainen kokoelma turkkilaista funkia, psykedeliaa ja jazzia 1960- ja 1970-luvuilta. Nettitietojen mukaan vinyylilevyä oli painettu vain tuhat kappaletta.

Elektroninen saz-luuttu oli kytketty tajuntaa laajentaviin efekteihin. Erkin Korayn äänessä yhdistyi vanha anatolialainen laulutyyli ja länsimainen rock. Pääni räjähti.

Bosphorus Bridges on edelleen yksi rakkaimmista levyistäni. En ole kuitenkaan koskaan varsinaisesti omistanut sitä.

Levy löytyi internetistä. Se oli pelkkiä ykkösiä ja nollia.

Tuoreet luvut eivät lupaa cd-levylle kirkasta tulevaisuutta. cd-myynti on pudonnut tänä vuonna yli puolella viime vuoteen verrattuna. Digitaalisen musiikin suosio on sen sijaan kasvussa.

En ikinä oikeastaan pitänyt cd-levystä. Muovikotelot hajosivat, levyt naarmuuntuivat ja rumat telineet pölyyntyivät nurkissa.

Tämä ei estänyt minua keräilemästä hyllymetreittäin levyjä. Maksoin itseni kipeäksi progelevyjen Japani-painoksista, esoteerisista black metal -helmistä ja erikoisjulkaisuista.

Nyt levytelineet seisovat kellarissa. En kuuntele niitä koskaan. Seuraavassa tietokoneessani tuskin on edes levyasemaa.

Cd:n aika on ohi, mutta musiikin ystävän on vaikea itkeä formaatin perään. Jopa c-kasetti tuntuu esineenä siistimmältä.

Afrikassa c-kasetti ei ole koskaan poistunut muodista. Tämän huomasi brooklynilainen etnomusikologi Brian Shimkovitz, joka keräsi Afrikan retkiltään tuhansia c-kasetteja ja alkoi julkaista niitä blogissaan Awesome Tapes From Africa.

Blogi on esitellyt tuntemattomia afrikkalaisia nimiä koko maailman musadiggareille. Itse tutustuin sitä kautta suursuosikkiini, malilaiseen trubaduuriin Boubacar Traoréen, jonka äänessä kaikuu avaruudellinen surumielisyys.

Turkki-funkin ja kasettiblogin löytämisen jälkeen olen asunut Istanbulissa, hurahtanut arabialaiseen ja länsiafrikkalaiseen musiikkiin ja haalinut kotini täyteen outoja soittimia. Enemmän kuin mikään muu, kaikkeen tähän on vaikuttanut internet.

Vuosikymmentä aikaisemmin en olisi saanut rakastamiani levyjä mitenkään käsiini. Nyt elämäni on täynnä ennenkuulumattomia ääniä.

Miksi kaipaisin cd-levyä?

Jantso Jokelin, jantso.jokelin@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat