Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisointi, huono sää ja lama auttavat itsenäisiä elokuvateattereita

Itsenäiset elokuvateatterit saavat elokuvat samaan aikaan kuin muut

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Koneenkäyttäjä Olli Saari varmistaa, että kaikki on kunnossa esityksiä varten Tikkurilan Bio Grandissa.
Koneenkäyttäjä Olli Saari varmistaa, että kaikki on kunnossa esityksiä varten Tikkurilan Bio Grandissa. Kuva: Markus Jokela HS

Viileä ja sateinen kesä on ollut hyvää aikaa suomalaisille elokuvateattereille.

Eikä ainoastaan alan markkinajohtajalle Finnkinolle vaan myös itsenäisille elokuvateattereille, jotka pystyvät digitaalitekniikan ansiosta näyttämään hittielokuvia tuoreeltaan myös pienemmissä kaupungeissa.

Pääkaupunkiseudun vanhin itsenäinen elokuvateatteri on houkutellut saliin myös lähiöissä asuvia, jo eläkkeelle siirtyneitä taide-elokuvan harrastajia.

"Epävakaat ilmat ovat sataneet suoraan leffateatterien laariin", elokuva-alan yrittäjä Kimmo Lohman sanoo.

Hän pyöritti aikaisemmin omistamaansa Tikkurilan Bio Grandia, mutta on ulkoistanut toiminnan vuokralaiselle. Lohman toimii nykyään myös elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestön Filmikamarin hallituksessa. Hänen mielestään yleinen taloudellinen lama on hyödyttänyt elokuva-alaa.

"Tilanne on vähän samanlainen kuin 1990-luvun alussa. Silloinkin ihmiset kaipasivat eskapismia, ja elokuvateatteri on halvin tapa kokea sitä vaikka koko perheen voimin."

Bio Grand on viihdyttänyt ensin Helsingin maalaiskunnan asukkaita ja sittemmin vantaalaisia jo 76 vuotta. Teatteri on ollut nykyisissä tiloissa 1980-luvulta lähtien, ja vuonna 2009 se uusittiin perusteellisesti. Teatteriin asennettiin digitaalinen esitystekniikka, joka mahdollistaa myös 3D-elokuvien näyttämisen.

Digitaalisia kopioita on helppo levittää kaikkiin elokuvateattereihin, joissa on tarvittava esitystekniikka, kun taas filmiprojektorien aikaan teattereihin levitettäviä keloja oli rajallinen määrä.

Isona itsenäisenä toimijana Bio Grand sai jonkin verran hittielokuvia esitettäväkseen tuoreeltaan jo filmikelojen aikaan, mutta Lohmanin mukaan elokuvien esitystekniikan digitalisointi on ollut onnenpotku alan yrittäjille, varsinkin maakunnissa.

"Esimerkiksi Kuhmossa toimii elokuvateatteri, joka voi nyt esittää kansainvälisen menestyselokuvan uutena samaan aikaan kuin Lontoossa tai Tokiossa."

Paramount Pictures
Tom Cruisen uusi Mission Impossible saadaan nopeasti myös pienten paikkakuntien elokuvateattereihin.
Tom Cruisen uusi Mission Impossible saadaan nopeasti myös pienten paikkakuntien elokuvateattereihin.

Tikkurilassa uudella tekniikalla on pyöritetty myös taide-elokuvien matineanäytöksiä. Niihin ovat tiensä löytäneet eläkkeelle siirtyneet suuret ikäluokat.

"Itä-Vantaan lähiöihin muutti aikoinaan paljon ihmisiä, jotka olivat olleet 1960- ja 1970-luvun elokuvakerhojen nuorta yleisöä. Nyt heillä on aikaa käydä katsomassa art house -elokuvia päivänäytöksissä", Lohman sanoo.

Katsojia on riittänyt muuallakin päin Suomea.

Ylen uutisten mukaan Kemissä ainoana elokuvateatterina toimiva Biorex odottaa pääsevänsä tänä vuonna 2000-luvun kävijäennätykseen, yli 40 000 katsojaan, mikä on 22 000 asukkaan kaupungissa huomattava saavutus.

Elokuvateatterin pyörittäminen ei ole vieläkään yrittäjälle varsinainen rahasampo, mutta liiketoimintana se on muuttunut viime vuosina paljon vähemmän tuskalliseksi.

Yksittäisten menestyselokuvien suosio on ratkaisevaa. Tänä vuonna elokuvateatteriyrittäjät ovat iloinneet Luokkakokous-elokuvan katsojaluvuista.

"Maakunnissa erityisesti kotimaiset elokuvat ovat tärkeitä", Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo. "Pienellä paikkakunnalla voi mennä useamman kuukauden ajan kotimainen elokuva, joka ei kerää Helsingissä Kinopalatsissa juuri lainkaan katsojia."

Myös Koistisen mielestä ensi-iltaelokuvien digikopiot ovat elintärkeitä maaseutukaupunkien teattereille.

"Näissä ryntäyselokuvissa yleisö on nuorta, ja jos elokuva ei tule heti omalle paikkakunnalle, niin se katsotaan ehkä verkosta laittomasti, tai sitten ajetaan porukalla 150 kilometriä lähimpään suureen kaupunkiin katsomaan sitä. Jos elokuva tulee oman paikkakunnan teatteriin vasta kolmen viikon päästä, niin se on joko nähty, tai sitten se ei tunnu enää kuumalta ja houkuttelevalta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat