Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tarjoaa soittolistan klassisen musiikin festivaalien tarjonnasta – tästä kappaleissa on kyse

Kulttuuri
 
Seppo Heikinheimo HS
John Cage esiintyi Viitasaarella vuonna 1983.
John Cage esiintyi Viitasaarella vuonna 1983. Kuva: Seppo Heikinheimo HS

1. John Cage: 4'33". Niko Kumpuvaara, Arttu Takalo, Akiko Sigfridsson ja Henri Sigfridsson / Korsholman musiikkijuhlat la 1.8.

Säveltäjä John Cagen (1912–1992) teos 4'33" on ehkä kaikkein legendaarisin nykymusiikkisävellys: teos, jossa esittäjät tulkitsevat 4 minuutin ja 33 sekunnin ajan taukoa (jaettuna kolmeen osaan). Teoksen äänimaisema syntyykin konserttisalissa sattumanvaraisesti syntyvistä äänistä. Koska teos syntyy jokaisessa esityksessä niin täydellisesti uudestaan, sen levyttäminen on ongelmallista, ehkä jopa järjenvastaista. Silti muutamia versioita löytyy Spotifystakin. Millainen versio syntyy Korsholman musiikkijuhlilla?

Rachel Podger
Rachel Podger

2. Charles Ives: jousikvartetto nro 2. Schumann-kvartetti / Korsholman musiikkijuhlat la 1. 8.

Schumann-jousikvartetti koostuu kolmesta saksalaisesta Schumannin veljeksestä sekä virolaisesta alttoviulistista Liisa Randalusta. 1980-luvulla syntyneet muusikot urakoivat monessa konsertissa Korsholman musiikkijuhlilla ja keskittyvät yhdessä niistä amerikkalaisiin jousikvartettoihin.

3. J. S. Bach: Ciaccona d-molli. Rachel Podger / BRQ Vantaa ke 5. 8.

Englantilaisviulisti Rachel Podger soittaa konsertissaan barokin keskeisiä säveltäjiä Georg Philipp Telemannia, Heinrich Ignaz Franz Biberiä sekä Johann Sebastian Bachia. Konsertti päättyy barokin viulukirjallisuuden korkeimpaan huippuun, Bachin d-mollipartitan Ciaccona-muunnelmasarjaan.

Hopkinson Smith
Hopkinson Smith

4. John Dowland: A Dream. Hopkinson Smith / BRQ Vantaa to 6. 8.
Yhdysvaltalainen Hopkinson Smith (s. 1946) on luuttutaiteilijoiden eliittiä, ja englantilainen John Dowland (1563–1626) oli luuttusäveltäjien eliittiä. BRQ Vantaa -festivaalilla Smith soittaa Dowlandin ja muidenkin renessanssisäveltäjien tuotantoa.

5. Igor Stravinsky: Credo. Key Ensemble / Luostoclassic to 6. 8.

Turkulainen taiturikuoro Key Ensemble kantaesittää Luostoclassic-festivaalilla Mikko Heiniön Kaukainen viita -teoksen.

Konserttiohjelma keskittyy hengellisiin teoksiin Itämeren alueen kulttuuripiiristä.

6. Jean Sibelius: Sinfonia nro 3. Chamber Orchestra of Europe, Sakari Oramo ja Anu Komsi / Turun musiikkijuhlat to 6. 8. ja la 8. 8.

Kapellimestari Paavo Berglundin (1929–2012) kolme kokonaislevytystä Jean Sibeliuksen sinfonioista kuuluvat niiden tulkintatradition kulmakiviin. Kolmannen kerran Berglund levytti Sibeliuksen sinfoniat 1990-luvun puolivälissä Chamber Orchestra of Europen eli Euroopan kamariorkesterin kanssa, ja tulkinnat ovat jo orkesterin koon vuoksi kamarimusiikillisia ja intiimejä. Turun musiikkijuhlilla Euroopan kamariorkesteri esittää sinfoniat 3–7 sekä Luonnottaren kapellimestari Sakari Oramon ja sopraano Anu Komsin kanssa kunnianosoituksena Berglundin – ja Sibeliuksen – elämäntyölle.

7. Pierre Boulez: Pianosonaatti nro 3. Paavali Jumppanen / Mäntän musiikkijuhlat la 8. 8.

Pianisti Paavali Jumppanen on levyttänyt kiitetyn kokonaislevytyksen modernistimammutti Pierre Boulezin (s. 1925) pianosonaateista ja esittää Mäntässä niistä viimeisen – ehkä Boulezin keväällä viettämän 90-vuotispäivän kunniaksi. Sen lisäksi ohjelmassa on Debussyä ja Sibeliusta.

Denis Sinjakov
Steve Reich vieraili toukokuussa Tukholmassa.
Steve Reich vieraili toukokuussa Tukholmassa.

8. Steve Reich: Clapping Music. Steve Reich, Colin Currie Group ja Avanti / Helsingin juhlaviikot ke 19. 8.

Yhdysvaltalaisen Steve Reichin sävellys Clapping Music (1972) on nykymusiikkiklassikko, jonka esittämiseen ei tarvita lainkaan soittimia. Aluksi kaksi esittäjää taputtaa käsillään samaa rytmiä, mutta pian toinen taputtajista alkaakin muunnella omaa osuuttaan vaiheittain. Teos loppuu, kun taputtajien rytmit muutaman minuutin kuluttua jälleen kohtaavat toisensa.

9. Hong Kong Chinese Orchestra: Thunder in a Drought. HKCO / Helsingin juhlaviikot to 27. 8.
Hong Kong Chinese Orchestra on länsimaisen sinfoniaorkesterin kokoinen orkesteri, mutta se käyttää kiinalaisia perinneinstrumentteja. Se soittaa sekä perinteistä kiinalaista musiikkia että uutta musiikkia. Kumpaakin on luvassa myös Helsingin-konsertissa, sillä se aloittaa Jukka Tiensuulta tilatun teoksen kantaesityksellä ennen kuin siirtyy perinteisemmän ohjelmiston pariin.

10. Yrjö Kilpinen: Illalle. Soile Isokoski ja Ilkka Paananen / Urkuyö ja aaria to 27. 8.

Sopraano Soile Isokosken ja pianisti Ilkka Paanasen konsertti päättää tämänvuotisen Urkuyö ja aaria -festivaalin lied-tunnelmiin. Suomalaisen taidelaulun klassikko Yrjö Kilpinen on mukana neljällä laululla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat