Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

URB-festivaali keskittyy rituaaleihin

Urbaanin taiteen tapahtumassa yleisö otetaan katsomosta teoksen sekaan

Kulttuuri
 
Amy Hetherington
Nick Powerin Cypher-teos rakentuu hip hop -tanssijoiden tanssiringin ympärille
Nick Powerin Cypher-teos rakentuu hip hop -tanssijoiden tanssiringin ympärille Kuva: Amy Hetherington

Esiintyjien ja yleisön yhteinen discorituaali pimeässä, musliminaisten tarinoihin pohjaava nyrkkeilyrituaali Eva Wahlströmin kotisalilla ja hengellinen rituaaliseminaari edesmenneen popikonin Michael Jacksonin perinnön vaalimiseksi.

Tänään käynnistyvän URB-festivaalin ohjelmisto alkoi kuin itsestään rakentua rituaaliteeman ympärille.

"Se on tietysti teema, joka on muutenkin pinnassa tässä ajassa. Jos ajatellaan rituaaleja perinteitä noudattavina ja vahvistavina käytäntöinä, nuoret taiteilijat haluavat ennen muuta kyseenalaistaa niitä", sanoo urbaanin taiteen uusia tuulia ja tekijöitä esittelevän festivaalin tuottaja Mikael Aaltonen.

Aaltosen mielestä esimerkiksi Esitystaiteen seuran Discorituaali-teoksen voi nähdä yrityksenä kehittää täysin uusia rituaaleja, jotka rakentavat uudenlaisia merkityksiä nykyajassa – ja nykyajasta.

URB15Festival
Discorituaalissa osallistujat jättävät tavaransa ulkopuolelle.
Discorituaalissa osallistujat jättävät tavaransa ulkopuolelle.

"Kymmenhenkinen nuorten työryhmä puhuu työstä aika lailla mielenmaisemaa muuttavana kokemuksena. Nuoret esittävän taiteen opiskelijat ja vastavalmistuneet taiteilijat ovat mielestäni ärhäkkäämpiä sanomaan vastaan ja kyseenalaistamaan itsestään selviä identiteettimalleja kuin tekijät viisi–kymmenen vuotta sitten – olipa kyse taiteilijaidentiteetistä tai olemisesta yhteiskunnassa ja maailmassa", Aaltonen sanoo.

Discorituaalin julistetaan toimivan kuin lääke ja puhdistus. Työn aikana osallistujat johdatellaan puolentoista tunnin mittaiseen yhteiseen disconomaiseen hetkeen pilkkopimeässä salissa. Teoksen pohjana on suoraviivainen versio kulttuuriantropologi Victor Turnernin rituaalianalyysista sekä Aristoteleen ajatus sielua kiihottavien sävellajien puhdistavasta vaikutuksesta.

Työryhmän jäsen, dramaturgi ja esitystaiteilija Sanna Uuttu sanoo, että vuoden aikana toteutetuissa demoversioissa koeyleisö on kuvaillut esityksen olevan vapauttava.

"Ajattelemme, että voimme itse keksiä ne rituaalit, joita elämässä tarvitsemme. Minua kiehtoo myös se väliaikainen yhteisö, joka on mahdollista muodostaa. Teos on tyhjä rakenne, jonka osallistujat täyttävät omilla toiveillaan ja peloillaan. Siinä on läsnä aika hauras ennakoimattomuus. Kokemus on aina erilainen työryhmällekin, mikä pitää sen kiinnostavana."

Selkeimmin identiteettikysymysten äärellä pyöritään Mikael Aaltosen mukaan No guts, no heart, no glory -teoksessa, joka perustuu nuorten musliminaisten haastatteluihin.

Sophie Gerrard
No guts, no heart, no glory -teos perustuu nyrkkeilevien musliminaisten haastatteluihin.
No guts, no heart, no glory -teos perustuu nyrkkeilevien musliminaisten haastatteluihin.

Nyrkkeilyringin rituaaleihin vertauskuvallisesti istutettu teos esitetään Ruskeasuolla nyrkkeilymestari Eva Wahlströmin käyttämällä salilla.

"Nuoret musliminaiset nyrkkeilemässä – meidän kulttuurisesta näkökulmastamme siinä on heti jotakin omituista. Sen ei pitäisi suurin piirtein olla mahdollista."

Teoksen esittelylause kuuluu: "We are sick of it, being ignored. We are sick of it, being indoors." Brittiläisen Common Wealth -ryhmän ajankohtaiset, poliittiset aiheet poimitaankin usein suoraan kadulta ja osin osallistujilta, jotka eivät ole ammattiesiintyjiä.

Australialaiskoreografi Nick Powerin Cypher-teoksessa laajennetaan puolestaan hip hop -tanssijoiden tärkein rituaali, yhteinen tanssirinki, koko yleisön piiriksi.

Katsojien sysääminen katsomoista teoksen liepeille ja sekaan onkin Aaltosen mukaan toinen tämänvuotisia teoksia yhdistävä tekijä.

"Kun ajattelee esittävän taiteen viimeaikaista kehitystä, kuten yhteisöllisyyttä ja yleisön osallistuvuutta esityksiin, rituaali tarjoaa myös muotona ja rakenteena hyviä mahdollisuuksia."

Miten Aaltonen itse määrittelee nykyään urbaanin taiteen vai pakeneeko se määritelmiä?

"Onhan se hyvin pakeneva ja paradoksaalinen termi. Koen, että urbaanin taiteen töissä on aina heijastuksia ja uusia ääniä urbaanista yhteiskunnastamme – ja ehdotuksia toisenlaisiksi identiteeteiksi."

 

Samuli Laine
Neverland-teos on hengellinen rituaaliseminaari Michael Jacksonin perinnön vaalimiseksi.
Neverland-teos on hengellinen rituaaliseminaari Michael Jacksonin perinnön vaalimiseksi.

 

URB-festivaali Kiasma-teatterissa ja eri puolilla Helsinkiä 30. 7.–9. 8. Ohjelma osoitteessa www.urb.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat