Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisartistit vastustavat musiikin yksipuolistamista

Valtionyhtiö haluaa vähentää ulkomaista musiikkia Venäjän popradiokanavilla

Kulttuuri
 
Juha Metso
Sopraano Anna Netrebko kuuluu länsimaisen musiikin vähentämisen vastustajiin.
Sopraano Anna Netrebko kuuluu länsimaisen musiikin vähentämisen vastustajiin. Kuva: Juha Metso

Venäjän valtio aikoo hankkia enemmistöosuuden musiikkiradiokanavia omistavasta yksityisestä Russkaja Media Groupista. Samalla kanavilla soitettavaa länsimaista musiikkia on tarkoitus korvata venäläisellä musiikilla.

Hanke on herättänyt voimakasta vastustusta venäläisessä musiikkiteollisuudessa. Arvostelijoiden joukossa on artisteja, jotka ovat kuuluneet presidentti Vladimir Putinin politiikan tukijoihin.

Musiikkialan edustajien mielestä musiikkipolitiikan muutos johtaisi venäläisen musiikin tason romahdukseen. Heidän mukaansa kauppaa ollaan tekemässä alle markkinahinnan. Artistit myös pelkäävät, että kaikki heistä eivät pääsisi esiin valtiollistetuilla ja venäläistetyillä kanavilla.

Brittiläisen Guardianin ja venäläisen Kommersantin mukaan valtion omistama Goskontsert-yhtiö haluaa pääomistajaksi Russkaja Media Groupiin. Yhtiön kanavia ovat Hit FM, Monte Carlo ja Maximum, sekä pelkästään venäjänkielistä musiikkia soittava Russkoje Radio.

Kaupan uskotaan liittyvän Venäjän viestintäministeriön hankkeeseen, jossa radiokanaville halutaan enemmän uutta isänmaallista popmusiikkia.

Kauppahanketta arvostelevat artistit muistuttavat Putinille lähettämässään kirjeessä, että Russkoje Radio soittaa jo nyt yksinomaan venäläistä musiikkia, ja että kaikki nykyisin radiossa soitettavat artistit ovat isänmaallisia.

Kirjeen allekirjoittajien joukossa ovat muiden muassa vuoden 2008 euroviisuvoittaja Dima Bilan, Alla Pugatšovan puolisonakin tunnettu laulaja ja lauluntekijä Filipp Kirkorov ja Venäjän tunnetuin räppäri Timati.

Arvostelijoiden joukossa on myös Grigori Leps, joka on ollut viime vuosina Venäjän parhaiten ansaitseva poplaulaja. Leps on esiintynyt usein Putinia tukevissa tilaisuuksissa.

Venäjällä kymmenisen vuotta töitä tehnyt suomalainen popsäveltäjä Maki Kolehmainen on tehnyt kappaleita myös Lepsille. Kolehmaisen mielestä venäläisartistien mielenilmaus on poikkeuksellisen voimakas.

"Mukana ovat käytännössä kaikki suosituimmat artistit. Joukossa on myös niitä, jotka ovat olleet EU:n ja USA:n sanktiolistoilla", Kolehmainen sanoo.

Yksi heistä on tunnetuimpiin venäläisiin oopperatähtiin kuuluva sopraano Anna Netrebko, joka tuki julkisesti Itä-Ukrainan separatisteja ja lahjoitti 19 000 dollaria Donetskin oopperalle.

Kolehmaisen mukaan venäläisartistit pelkäävät, että venäläisen musiikin taso kärsii, jos radio alkaa soittaa pelkkää venäläistä musiikkia. Nykyisin maan suosituimpia artisteja kuulee varsinkin Russkoje Radiossa.

"Russkoje Radio on Venäjällä vähän sama kuin Radio Suomipop meillä", Kolehmainen vertaa.

Maki Kolehmainen
Maki Kolehmainen
Dima Bilan
Dima Bilan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat