Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Nationalin kitaristi säveltää kappaleen yhdessä Pekka Kuusiston kanssa

Meidän festivaalilla vieraileva Bryce Dessner haluaa rikkoa klassisen musiikin rajoja

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
The Nationalin kitaristi soittaa klassista Järvenpäässä
The Nationalin kitaristi soittaa klassista Järvenpäässä
Meidän festivaalilla vieraileva Bryce Dessner kertoo, ettei enää sävellä The Nationalille koko ajan. Videolla hän soittaa suomalaisen Kamus-kvartetin kanssa näytteen säveltämästään kvintetosta. Toimittaja: Sonja Saarikoski, kuvaus: Jukka Gröndahl, leikkaus: Terhi Liimu.

The National -yhtyeen kitaristi Bryce Dessnerillä taitaa olla suomalainen sielu.

Täällä presidentti soittelee Ylen luontoiltaan, Nobel-voittaja Martti Ahtisaari istuu kahville Café Regatan pirttipöytään ja maailmankuulun indie-yhtyeen kitaristi kuuntelee konsertin entiseen navettaan rakennetun salin takarivissä kuin kuka tahansa ohikulkija.

Dessner on Suomessa Pekka Kuusiston luotsaaman Meidän festivaalin vieraana. Siellä esitellyksi tulee Dessnerin vähemmän tunnettu puoli – ei siis huikeita kitarasooloja ja The Nationalin hittibiisejä, vaan merkittävä kattaus hänen klassisen musiikin sävellyksiään.

"Populaari musiikki ja klassinen musiikki ovat aina käyneet dialogia, myös Euroopassa. Italialainen ooppera oli aikoinaan popmusiikkia. Minusta tuntuu, että 1900-luvun aikana klassinen musiikki institutionalisoitui. Jopa New Yorkissa ajateltiin, että emme halua konsertteihin tavallisia ihmisiä, vaan eliittiä", Dessner sanoi keskiviikkoaamuna Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä. Siellä hän majoittuu huoneessa, jossa ei ole edes vessaa.

Nyt rajoja pitäisi Dessnerin mielestä rikkoa. Muun muassa siksi hänestä oli kiva tulla Meidän festivaalille. Konserteissa on perinteisemmän ohjelmiston lisäksi kuultu muun muassa elektronista musiikkia, koodaaja Linda Liukasta, kirjailija Anna-Leena Härköstä ja tietysti Dessnerin musiikkia. Tänään torstaina järjestetään kävelykonsertti. Yleensä ohjelmat ovat tiiviitä, vain reilun tunnin mittaisia.

Jukka Gröndahl HS
"Minusta tuntuu, että ne ihmiset, jotka puhuvat klassisen musiikin marginalisoitumisesta, ovat samalla itse marginalisoimassa sitä", Järvenpäässä vieraileva Bryce Dessner sanoo.
"Minusta tuntuu, että ne ihmiset, jotka puhuvat klassisen musiikin marginalisoitumisesta, ovat samalla itse marginalisoimassa sitä", Järvenpäässä vieraileva Bryce Dessner sanoo.

"Musiikki ei käännä nuorempaa yleisöä pois, vaan ilmapiiri. Minusta on ihana käydä vanhoissa suomalaisissa rakennuksissa syömässä poroa, mutta nuoret hakevat jotain muuta. New Yorkissa nuoret tulevat konsertteihin, joissa klassinen musiikki tuodaan klubiympäristöön. Ja kuka sanoi, että konsertin pitää kestää yli kaksi tuntia?"

Suomessa Dessner on ollut The Nationalin kanssa useita kertoja. Viime vuoden Flow-keikkaa hän kuvailee mahtavaksi. Silti nimenomaan suomalainen klassisen musiikin perinne kiehtoo Dessneriä.

Tuttujen kautta tapaamaansa Pekka Kuusistoa hän kuvailee yhdeksi lahjakkaimmista tapaamistaan muusikoista. Festivaalin aikana he säveltävät kappaleen, joka kantaesitetään lauantaina.

"Tosin minun pitäisi olla säveltämässä balettia New York City Balletille", Dessner nauraa.

Kuka?

Bryce Dessner

 Syntynyt 23. huhtikuuta 1976 Cincinnatissa Ohiossa.

 Opiskellut musiikkia Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa. Tullut tunnetuksi The National -yhtyeen kitaristina.

 Säveltänyt muun muassa Kronos-kvartetille ja Los Angelesin filharmonikoille.

 Asuu New Yorkissa, mutta viettää paljon aikaa myös Pariisissa.

 Pyörittää syntymäkaupungissaan omaa eri musiikkigenrejen rajoja rikkovaa MusicNOW-festivaalia.

Klassisen musiikin marginalisoitumisesta puhutaan enemmän ja enemmän. Moni pitää varsinkin nykysäveltäjien tilannetta tukalana, koska orkesterit soittavat ennen kaikkea kuolleiden säveltäjien teoksia.

" Beethovenilla myydään lippuja", Dessner sanoo.

Hän ei kuitenkaan ole huolissaan.

"Minusta tuntuu, että ne ihmiset, jotka puhuvat klassisen musiikin marginalisoitumisesta, ovat samalla itse marginalisoimassa sitä. Yleensä tällaiset henkilöt puhuvat siitä, kuinka musiikkia täytyy ymmärtää voidakseen pitää siitä. Tämä on mielestäni osa ongelmaa. Musiikki koskettaa tunteita ja kehoa. En ajattele, että se on vain intellektuaalista."

Mutta eikö Dessneriä lainkaan harmita, että yleisöt täällä ovat murto-osa siitä, mitä ne ovat The Nationalin kanssa keikkaillessa?

"Intiimiys on myös tärkeää. Sitä paitsi opin soittamaan omassa makuuhuoneessani."

Kun Bryce Dessner oli lapsi, hän ei unelmoinut rokkitähteydestä.

"En tiedä unelmoiko kukaan siitä. Sehän on aika hämärä suunnitelma ylipäätään."

Sen sijaan Dessner soitti huilua ja rakasti sitä valtavasti. Myöhemmin hän alkoi käydä myös klassisen kitaran tunneilla. Teininä hän kuitenkin "käyttäytyi niin kuin teinit käyttäytyvät", ja lakkasi harjoittelemasta. Sen sijaan siskon kuuntelemat rokkibändit alkoivat vedota – sellaiset kuin The Smiths, Pavement ja Pixies, sekä 60-luvulla rumpalina toimineen isän levykokoelman The Beatles ja Bob Dylan. 15-vuotiaana Dessner perusti ensimmäisen bändinsä.

Tie muusikoksi taputeltiin viimeistään, kun Dessner meni opiskelemaan sävellystä ja kitaransoittoa Yalen yliopistoon. Koulutus oli melko klassinen, mutta bänditoiminta jatkui. Yhdessä bändissä soitti myös Marko Ahtisaari, joka Dessnerin mukaan oli "erinomainen basisti".

Dessnerille musiikinvoima on yhteistyössä. Hän on kasvanut toisen The Nationalin kitaristin, identtisen kaksoisveljensä Aaronin kanssa ja tottunut tekemään asioita yhdessä toisten kanssa.

"Klassinen musiikki on kieli. Sen takia minulle on helppoa tulla viikoksi Suomeen, tavata mielettömiä muusikoita ja tehdä jotain yhdessä heidän kanssaan. Se olisi vähän vaikeampaa, jos meillä ei olisi yhteisiä nuotteja, joiden maailmaan voimme sukeltaa välittömästi."

Klassisen musiikin osuus Dessnerin elämässä lisääntyy koko ajan.

"Olen melko vanha rokkistara", ensi vuonna 40 vuotta täyttävä muusikko sanoo.

"Mutta klassisen musiikin säveltäjänä olen ihan vauva."

 

Bryce Dessner esiintyy perjantaina 31. 7. klo 21 Tuusulan kirkossa sekä lauantaina 1. 8. klo 13 ja 16 Peippolassa. Lisäksi hänen teoksiaan esitetään kahdessa Meidän festivaalin konsertissa tänään torstaina.

Juttua on korjattu klo 11.24 esitystietojen osalta. Bryce Dessner esiintyy lauantaina 1.8. Peippolassa eikä Tuusulan kirkossa, kuten esitystiedoissa aluksi sanottiin.

Jukka Gröndahl HS
Suomalainen klassisen musiikin perinne kiehtoo säveltäjä Bryce Dessneriä, joka tunnetaan myös The National -yhtyeen kitaristina.
Suomalainen klassisen musiikin perinne kiehtoo säveltäjä Bryce Dessneriä, joka tunnetaan myös The National -yhtyeen kitaristina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat