Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkuraattori: Guggenheim olisi suomalainen taidemuseo, jota johtaisivat suomalaiset

"Helsinki-efekti" voisi tarkoittaa ilmastonmuutoskeskustelun edistämistä

Kulttuuri
 
Lina Bertucci
Nancy Spector on työskennellyt Guggenheim-säätiössä kuraattorina vuodesta 1989.
Nancy Spector on työskennellyt Guggenheim-säätiössä kuraattorina vuodesta 1989. Kuva: Lina Bertucci

Keskustelu Helsingin Guggenheim-museosta on taas hetkeksi laantunut. Kun viileä tuuli puhaltaa Etelärannan tyhjällä tontilla, helteisessä New Yorkissa Guggenheim-säätiön johto toivoo sormet ristissä, että museon rahoitus saadaan kasaan.

Arkkitehtuurikilpailun voitti kesäkuussa Art in the City -niminen, Majakaksi kutsuttu tornikokonaisuus. Mutta mitä seinien sisällä olisi? Siihen ei koskaan saatu selvää vastausta.

Guggenheim-säätiön johtaja Richard Armstrong ehdotti umpimähkään, että toista maailmansotaa käsittelevät näyttelyt voisivat sopia Suomeen.

Säätiön apulaisjohtaja ja museon pääkuraattori Nancy Spector sanoo puhelimessa, että taidesisällöistä on liian aikaista kertoa mitään tarkkaa. New Yorkista käsin sisältöä ei sitä paitsi päätettäisikään.

"Museoon palkattaisiin ehdottomasti suomalainen henkilökunta kuraattoria myöten", Spector sanoo.

Riitta Supperi
Arkkitehtuurikilpailun voittajan suunnittelivat Hiroko Kusunoki ja Nicolas Moreau.
Arkkitehtuurikilpailun voittajan suunnittelivat Hiroko Kusunoki ja Nicolas Moreau.

Samalla tavoin on toimittu Bilbaon Guggenheimissa, joka perustettiin vuonna 1997. Säätiössä on lisäksi Bilbaoon erikoistunut jäsen, joka viettää puolet ajastaan pääkonttorilla New Yorkissa ja puolet Espanjassa.

Helsinkiin on tutustunut säätiön vastavalittu kuraattori Troy Conrad Therrien. Hän osallistui arkkitehtuurikilpailun järjestämiseen ja matkusti useasti Helsinkiin.

Architizer-lehden haastattelussa talvella Therrien sanoi toivovansa "Helsinki-efektiä", millä hän viittasi Bilbao-efektiin, Guggenheimin osuuteen Bilbaon kaupungin elävöittämisessä.

"Enää emme kuitenkaan puhu vain kaupunkikulttuurin herättämisestä, vaan tärkeämmistä kysymyksistä", hän tähdensi. Guggenheim voisi esimerkiksi edistää keskustelua ilmastonmuutoksesta.

Therrienin erikoisaloja ovat arkkitehtuuri ja digitaalisuus. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nämä olisivat Helsingin-museon painopisteet. Täällä olisi esillä modernia ja nykytaidetta niin kuin New Yorkissa ja Bilbaossakin, ja välillä myös samoja näyttelyitä, jotka kiertäisivät kaupungista toiseen.

"Ensimmäiset näyttelyt olisivat ehkä kiertäviä, mutta kun tiimi pääsee jaloilleen, niiden osuus voisi olla noin puolet. Lisäksi Helsingin näyttelyt voisivat kiertää toisissa museoissa", Nancy Spector sanoo.

Fakta

Museo voisi valmistua 2019

 Guggenheim-arkkitehtuurikilpailu päättyi kesäkuussa, mutta museorakennuksen rahoitus puuttuu. Museota on suunniteltu Etelärantaan.

 Voittajatyö Majakka maksaisi ainakin 111 miljoonaa euroa.

 Yksityistä rahaa oli kerätty kesäkuun loppuun mennessä runsaat kymmenen miljoonaa. Lisärahoitusta toivotaan myös valtiolta ja Helsingin kaupungilta.

 Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi HS:ssä 25. 6., että ehdotus pyritään saamaan syksyllä kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sieltä valtuustoon. Sen jälkeen tarvittaisiin kaavamuutos ja hankesuunnitelma.

 Viljasen mukaan Guggenheim voisi valmistua aikaisintaan 2019.

 HS:n kyselyssä 24. 6. suurin osa kaupunginvaltuutetuista suhtautui Guggenheimiin kielteisesti tai neutraalisti.

Spectorin mukaan Guggenheim ei rajoita tarjontaa vain kuvataiteeseen, vaan museossa voi olla esityksiä, performansseja ja tanssia.

Paikallisuus saisi näkyä.

"Bilbaossa on vahva baskipainotteisuus. Syksyllä järjestämme baskitaiteilijoille myös taiteilijavaihdon New Yorkissa", Spector kertoo. "Abu Dhabin Guggenheim-museossa taas tulee olemaan huomattava kokoelma Lähi-idän taidetta."

Helsingissä olisi siis paitsi suomalainen kuraattori, myös suomalaista taidetta.

"Guggenheim voisi esitellä sekä suomalaisen taiteen historiaa että nykypäivää, tai laajemmin pohjoismaista taidetta. Tiedän hyvin, että sellaista on jo nähtävillä Helsingissä. Emme halua toistaa jo olemassa olevaa, vaan tuoda siihen oman lisämme vuorovaikutuksessa suomalaisen taidekentän kanssa."

Spectorin mukaan yksi mahdollisuus olisi, että suomalaiset kokoaisivat Helsinkiä kiinnostavan näyttelyn Guggenheim-säätiön kokoelmasta.

Tämä on kuitenkin vasta spekulaatiota. Ja voi olla, että rahoitusta odotellessa Spector sanoo asioita, joita uskoo suomalaisten haluavan kuulla.

Spectorin mukaan säätiö ei vielä ole tehnyt perinpohjaista tutkimusta siitä, millaista taidetta Suomessa tehdään ja mitä yleisö haluaa nähdä.

"Vasta, kun saamme rahoitukselle vihreää valoa, alamme toden teolla tutkia asiaa ja luoda kontakteja. Ehkä se tapahtuu jo syksyllä. Mutta en halua olettaa liikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat