Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aloita kuuntelu vaikka näistä

Haluaisitko tutustua barokkimusiikkiin, mutta et tiedä, mitä kuuntelisit? HS:n soittolistalla pääset alkuun.

Kulttuuri
 
Samuli Tiikkaja  
Domenico Scarlatti
Domenico Scarlatti

1. Purcell: Music for a While / David Daniels ja Craig Ogden

Henry Purcell (1659–95) oli englantilaisen barokin suuri nimi, ja Music for a While on yksi hänen tunnetuimmista lauluistaan. Barokki oli myös kastraattilaulajien kulta-aikaa. Nykyään kastraattilaulajia ei tietenkään enää kuule, mutta kontratenori David Danielsin äänen voi hyvinkin kuvitella olevan aika lähellä kastraattiäänen notkeutta.

2. Biber: Passacaglia / Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch
Böömiläis-itävaltalaisen Heinrich Ignaz Franz von Biberin (1644–1704) kuuluisin teos on laaja Mysteerisonaattien sarja. Se päättyy viulusolistin yksin soittamaan Passacagliaan, jossa toistuvan bassokuvion päälle syntyy mitä erilaisimpia muunnelmia.

3. J. S. Bach: Englantilainen sarja nro 3, gavotit 1 ja 2 / Murray Perahia
Barokin kosketinsoitinteoksien tulkitsemisesta saa halutessaan aina aikaan väittelyn, alkaen siitä, millä soittimella niitä kuuluisi soittaa. Usein niitä soitetaan nykyaikaisella konserttiflyygelillä, jollaisia ei vielä barokin aikaan ollut. Silti ainakin Johann Sebastian Bachin (1685–1750) musiikki toimii millä soittimella tahansa, ja monet parhaista tulkinnoista on soitettu juuri flyygelillä. Bach kirjoitti kosketinsoittimille useita sarjoja, jotka muodostuvat peräkkäin asetetuista tanssiosista, esimerkiksi kaksijakoisesta allemandesta, kolmijakoisesta menuetista. Kolmannen englantilaisen sarjan gavoteissa varjot ja valot vaihtelevat kauniisti ja kaihoisasti.

4. Jean-Philippe Rameau: Pièces de clavecin, La poule / Gilbert Rowland
Ranskalainen Jean-Philippe Rameau (1683–1764) oli aikansa merkittävä musiikkiteoreetikko, mutta hänen teoksensa ovat usein kaikkea muuta kuin kuivan teoreettisia. Niiden suorastaan visuaalinen fantasia antaa tulkitsijoille paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi La poule -kappaleessa soittaja saa eläytyä kanan maailmaan.

5. D. Scarlatti: Sonaatti K. 380 / Dejan Lazić
Domenico Scarlatti (1685–1757) syntyi Italiassa, mutta teki elämäntyönsä Espanjassa ja Portugalissa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat lyhyet sonaatit kosketinsoittimille. Suositussa E-duurisonaatissa kuuluu Iberian kaikuja, kun pianisti jäljittelee kitaransoittoa.

6. Vivaldi: triosonaatti C-duuri op. 1 nro 3 / London Baroque
Triosonaatin nimi viittaa kolmeen soittajaan, mutta käytännössä heitä on yleensä enemmän koska yksi osuuksista on kirjoitettu continuolle eli komppiryhmälle, joka huolehtii teoksen harmonia- ja basso-osuuksista. Ne kaksi muuta osuutta ovat melodiasoittimien heiniä, usein viulujen. Italialaisen Antonio Vivaldin (1678–1741) ensimmäinen julkaistu teos eli opus 1 koostuu juuri triosonaateista.

7. Pergolesi: Stabat Mater / The Academy of Ancient Music, Christopher Hogwood, Emma Kirkby ja James Bowman
Italialaisen Giovanni Battista Pergolesin (1710–36) Stabat Mater on pääsiäisen ajan kestohitti. Ensimmäisessä osassa sopraano- ja alttosolistin duetto on täynnä surumieltä, joka Emma Kirkbyn ja James Bowmanin tasoisten solistien tulkinnassa iskee suoraan tajuntaan.

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi
Heinrich Ignaz Franz von Biber
Heinrich Ignaz Franz von Biber
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat