Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Big Gamen tekijät loivat menestysmetodin

Yhdysvalloissa viime kuussa ensi-iltaan tullut Big Game antaa esimakua siitä, miltä yhä useampi suomalainen elokuva tulevaisuudessa näyttää

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Jalmari Helanderin uusin elokuva Big Game tuli Suomessa ensi-iltaan maaliskuussa.
Jalmari Helanderin uusin elokuva Big Game tuli Suomessa ensi-iltaan maaliskuussa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio
Arvio: kirjat
Kalle Kinnunen: Big Game – Kuinka Hollywood tuotiin Suomeen. Johnny Kniga, 2015. 224 s.

Mikä jännitysnäytelmä! Niin dramaattisesti elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen kirjoittaa esikoisteoksessaan maailmaa parhaillaan valloittavasta Big Gamesta ja sen tekijöistä.

Elokuvan ovat yhdessä käsikirjoittaneet ohjaaja Jalmari Helander ja tuottaja Petri Jokiranta. Itseoppinut, pakkomielteinen visionääri ja orvoksi jäänyt, tarkka numeroidenpyörittäjä yhdistävät voimansa ja päihittävät lahjakkuuksia kuiviin imevän unelmatehtaan omassa pelissään!

Kyllä kelpaa henkseleitä paukutella.

Big Game ei kerro vain yhden elokuvan tekemisestä, onneksi. Kiinnostavinta kirjassa on Kinnusen rivien välissä esittämä hypoteesi uuden, rahavetoisemman elokuvantekemisen tavan kehittymisestä Suomessa.

Kutsutaan sitä vaikka Big Game -metodiksi.

Perinteisesti Suomessa on tehty isoja, kansallisesti koskettavia elokuvia, joita on yritetty myydä jälkeenpäin väkipakolla ulkomaille, usein huonoin tuloksin. Suomesta on myös lähdetty Hollywoodiin, valloitettu se hetkellisesti ja päädytty flopin jälkeen ohjaamaan alati kehnompia tekeleitä, kuten Renny Harlinille on käynyt.

Big Game -metodissa elokuvalle valitaan ensin lajityyppi, jolla on jo valmiit maailmanlaajuiset markkinat, ja sen jälkeen kansainväliset yhteistyökumppanit, jotka auttavat myymään elokuvaa ennakkoon ja saamaan sille vetävän päätähden.

Kun elokuva sitten joskus valmistuu, se vain päästetään irti. Suuri alkupanos, tässä tapauksessa 8,5 miljoonaa euroa, on jo kuitattu, ja kaukana Hollywoodin pikkupomoista tehdyn teoksen alkuperäinen idea ei ole vesittynyt.

Kinnunen kirjoittaa tästä kaikesta helppotajuisesti, asiantuntevasti ja innolla, vähän mutkia suoriksi vedellen. Suurempi budjetti mahdollistaa huolellisemman tekemisen, mutta ei sentään parempia ideoita. Yksi kirjan kirjoittamisen motiivi on selvästi ollut palauttaa kunniaa suomalaisen genre-elokuvan syljetyille tienraivaajille, kuten Jäätävälle poltteelle (1985).

Big Game on vain yksi elokuva, mutta siitä johdettu metodi on jo kaava, jota seuraamalla elokuvan menestys voidaan potentiaalisesti toistaa uudestaan ja uudestaan.

Tosin vain jos tarpeeksi päättäväiset ja lahjakkaat tekijät ovat asialla, kirjoittaa Kinnunen. Ne, jotka eivät osaa esimerkiksi hyödyntää valmiiksi luotuja verkostoja, epäonnistuvat. Tarvitaan myös ripaus onnea.

Big Game -metodin kehitys on osa pitkää jatkumoa, joka alkoi myyttiseen Lappiin sijoittuvasta Valkoisesta peurasta (1952).

Erik Blombergin kauhufantasia kohtalokkaasta naisesta palkittiin aikanaan muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla. Siitä tuli genrensä ensimmäinen suomalainen menestyselokuva maailmalla.

Kun innokas nuori elokuvaohjaaja Jalmari Helander esitteli samaisilla festivaaleilla vuonna 2008 samaten Lappiin sijoittuvaa kauhufantasiaansa Rare Exports, väliin mahtui yli 50 vuotta yrityksiä ja epäonnistumisia, kumuloituvaa verkostoitumista ja Suomi-kuvan luomista, Markus Selin, Harlin ja Aki Kaurismäki.

Aivan, pelkkiä miehiä. Jälkisanoissa Kinnunen antaa ymmärtää, että kirjassakin on niin vähän naisia, koska Jalmari Helanderin elokuvissa on niin vähän naisia.

Kameran edessä heitä on vähän, koska naiset ovat Helanderin mukaan ylimaallisen eteviä enkeleitä, jotka eivät ikimaailmassa sortuisi samoihin typeryyksiin kuin Rare Exportsin poromiehet. Tällainen palvomisella vaientaminen on tuttu ilmiö historiasta.

Kameran takana heitä on vähän luultavasti vain sattumalta, toteaa Kinnunen toiveikkaana. Vaikka Helanderin pullisteleva oeuvre, tuotanto, on sihti, jonka läpi suomalaisen elokuvan kansainvälistymishistoriaa siivilöidään, sisältöön liittyvät päätökset ovat silti kirjailijan tekemiä. Niitä ei voi sälyttää haastateltavan harteille.

Esimerkiksi Pirjo Honkasalo mainitaan vain kerran sivulauseessa, vaikka Cannesin kilpasarjaan päässyt ohjaaja on Kaurismäen rinnalla tunnetuimpia elokuvantekijöitämme maailmalla.

Honkasalon kansainvälinen, monipuolinen tuotanto ei lukeudu tienraivaajiin, koska se ei vain sovi kuvioon.

Big Game -metodilla myydään tunnistettavaa metritavaraa koville riskinottajakundeille, ei mitään käsintehtyjä himmeleitä neideille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat