Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden ajan teflontähti

Tom Cruisen vetovoima kestää vuosikymmenestä toiseen

Kulttuuri
 
Tom Cruise
Tom Cruise

Amerikkalainen filmitähti Tom Cruise on jälleen ajankohtainen, sillä tänään tulee meillä ensi-iltaan hänen uusin elokuvansa Mission: Impossible – Rogue Nation. Suositun elokuvasarjan viitososassa Cruise esittää taas salaista agenttia Ethan Huntia. Sarjan kuudetta osaa aletaan kuvata ensi kesänä.

Cruise on harvoin osoittanut poikkeuksellisia näyttelijäntaitoja tai karismaa, mutta silti hänen on onnistunut pysytellä huipulla jo yli 30 vuotta. Osasyy tähän lienee se, että Cruisen ulkonäkö on muuttunut vuosikymmenien aikana vain vähän.

Yli viisikymppisenä hän pystyy yhä heijastamaan nuoruutta ja tietynlaista poikamaisuutta. Ei varmasti täysin ilman kosmeettisia apukeinoja.

Cruisea voi verrata vaikkapa sellaisiin vanhan Hollywoodin tähtiin kuin Gregory Peck ja G ary Cooper. Heitäkään ei voinut kutsua monipuolisiksi näyttelijöiksi, mutta Cruisen tavoin he onnistuivat luomaan pitkän elokuvauran.

Cruise on siis vanhan ajan filmitähti uudella ajalla.

Thomas Cruise Mapother IV syntyi katoliseen perheeseen Syracusessa, New Yorkissa 1962. Perhe asui pitkään Kanadassa isän työn vuoksi, mutta 1970-luvun alkupuolella Cruisen äiti jätti miehensä ja palasi Yhdysvaltoihin.

Tom pelasi koulussa jalkapalloa ja haaveili ryhtyvänsä katoliseksi papiksi.

Elokuvanäyttelijän uransa Cruise aloitti 1981 pikkuroolilla elokuvassa Mieletön rakkaus. Läpimurto tuli Paul Brickmanin teinikomediassa Riskibisnes (1983).

Todellinen syöksy tähteyteen tapahtui vuonna 1986 elokuvassa, josta on tullut yksi reaganilaisen 1980-luvun tunnuksista. Tony Scottin mahtipontinen ja häpeilemättömän militaristinen Top Gun – lentäjistä parhaat kertoo koulutuksessa olevista Yhdysvaltojen laivaston hävittäjälentäjistä.

Fetisistinen sotilaskaluston ja -puvuston esittely, ääniraidalta valuvat hitit sekä Cruisen ja hänen vastanäyttelijänsä Kelly McGillisin viehätysvoima purivat yleisöön. Elokuvasta tuli Yhdysvalloissa vuoden 1986 katsotuin.

Parhaat 1980-luvun roolityönsä Cruise teki elokuvissa Sademies (1988) ja Syntynyt 4. heinäkuuta (1989).

1980-luku sementoi Cruisen maineen filmitähtenä. Seuraavan vuosikymmenen alkupuolella hän ei tehnyt kovin muistettavia elokuvia.

Ensimmäinen Mission: Impossible -elokuva, Brian DePalman ohjaama Vaarallinen tehtävä, tuli 1996. Kunnianhimoisempia irtiottoja edustivat Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut (1999) sekä Paul Thomas Andersonin Magnolia (1999). Narsistisen huijarin roolia jälkimmäisessä voi yhä pitää Cruisen tähänastisen uran huippuna. Hän sai työstään Kultaisen maapallon ja Oscar-ehdokkuuden.

Isot tieteiselokuvat ovat myös olleet Cruisen vakiotavaraa alkaen vuoden 2002 Minority Reportista. Maailmojen sota (2005), Oblivion (2013) ja Edge of Tomorrow (2014) ovat yrittäneet tarjota perus-scifiä ajatellumpaa tieteistarinaa.

Tom Cruisen ensimmäiset vaimot olivat näyttelijät Mimi Rogers ja Nicole Kidman. Kolmannen kerran Cruise meni naimisiin entisen faninsa, näyttelijä Katie Holmesin kanssa. Pariskunta päätyi eroon 2012.

Cruisella on Kidmanin kanssa kaksi adoptiolasta, tytär ja poika. Holmesin kanssa hän sai tyttären.

Cruise on myös innokas scientologian kannattaja. Hän tutustui tieteiskirjailija L. Ron Hubbardin kehittämään uskontofilosofiaan Mimi Rogersin kautta 1990.

Cruise on sanonut, että scientologiasta on ollut hänelle apua lukihäiriön hoitamisessa. Hän on myös ajanut scientologian tunnustamista viralliseksi uskonnoksi Euroopassa.

Jatko-osat ovat vahvasti pöydällä Tom Cruisen tulevaisuudessa. Vuonna 2012 hän esitti kirjailija Lee Childin modernia westernsankaria Jack Reacheria elokuvassa Jack Reacher – Tappajan jäljillä, ja nyt on tulossa jatko-osa.

Ohjaajakin on sama, Christopher McQuarrie. Hän on myös ohjannut tuoreimman Mission: Impossiblen.

Paluu 30 vuoden takaisen Top Gun -elokuvan pilottisankari Maverickin rooliin saattaa olla vaikeampi tapaus, mutta sellaistakin puuhataan.

 

Mission: Impossible – Rogue Nation -elokuvan arvio Nyt-liitteestä tai osoitteessa nyt.fi.

Paramount Pictures
Top Gun -elokuva sinkosi Tom Cruisen elokuvatähtien kärkikastiin vuonna 1986.
Top Gun -elokuva sinkosi Tom Cruisen elokuvatähtien kärkikastiin vuonna 1986.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat