Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokki on ikiaikaista rockia – Vantaalla se soi ulkotilassakin

BRQ Vantaa Festivalin järjestäjät uskovat vanhan musiikin voimaan

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Márta Schmidt ja Markku Luolajan-Mikkola järjestävät BRQ Vantaa Festivalia kolmatta kertaa. Pyhän Laurin kirkko ja kappeli saavat barokkiasiantuntijoilta vuolaita kehuja. "Vaikka läheskään kaikki vanha musiikki ei ole kirkkomusiikkia, kirkot ovat usein parhaita paikkoja soittaa", viola da gambaa käsittelevä Luolajan-Mikkola sanoo.
Márta Schmidt ja Markku Luolajan-Mikkola järjestävät BRQ Vantaa Festivalia kolmatta kertaa. Pyhän Laurin kirkko ja kappeli saavat barokkiasiantuntijoilta vuolaita kehuja. "Vaikka läheskään kaikki vanha musiikki ei ole kirkkomusiikkia, kirkot ovat usein parhaita paikkoja soittaa", viola da gambaa käsittelevä Luolajan-Mikkola sanoo. Kuva: Kari Pullinen

Gambansoittaja Markku Luolajan-Mikkola vetäisee soittimestaan ilmoille tymäkän sävelnipun. Vantaan Pyhän Laurin kirkon alttari täyttyy hetkeksi mahtavasta äänestä. Kyntteliköt hehkuvat, tunnelma on toismaailmallinen.

Vantaalla kolmatta kertaa järjestettävän BRQ-barokkifestivaalin taiteellinen johtaja Luolajan-Mikkola ja toiminnanjohtaja Márta Schmidt valmistautuvat sunnuntain avajaiskonsertteihin. Viikko on täynnä huippuesiintyjiä ja tunnelma innokas.

Kuka

Markku Luolajan-Mikkola

 Syntynyt 1957. Helsinkiläinen sellisti, gambansoittaja ja Sibelius-Akatemian musiikinopettaja.

 Opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa Hollannissa.

 Ylen musiikkitoimittajat valitsivat Gambaa!-konserttisarjan vuoden musiikkiteoksi vuonna 2003.

 Soittaa Phantasm-gambayhtyeessä.

 Esiintyy BRQ Vantaa Festivaleilla Phantasmin ja cembalonsoittaja Mahan Esfahanin kanssa.

 Oma yritys Lu-Mi Strings välittää jousisoittimia opiskelijoille.

BRQ Vantaa palkittiin kesäkuussa EFFE-järjestön myöntämällä laatuleimalla. Leima myönnetään tapahtumille, jotka osoittavat taiteellista kunnianhimoa, yhteisöllisyyttä ja kansainvälisyyttä. Suomessa leiman sai vuosille 2015–2016 kolmisenkymmentä tapahtumaa.

Barokkimusiikki vaikuttaa olevan nyt kovassa huudossa. Vajaa viikko sitten päättynyt, vanhaan musiikkiin erikoistunut Sastamala Gregoriana rikkoi yleisöennätyksensä jo toisen kerran parin vuoden sisään. Intiimit kotikonsertit ovat myös yleistyneet.

Voiko puhua jo barokki-ilmiöstä?

"Todellinen barokkimusiikin buumi nähtiin oikeastaan jo 1970-luvulla. Ehkä jotkut ilmiöt ovat saaneet paremmin näkyvyyttä nyt. Musiikkitalon edustama sinfoniainstituutio imee kuitenkin yhä lähes kaikki taidemusiikkiin kohdistuvat tuet ja voimavarat. Iso laiva kääntyy hitaasti", Luolajan-Mikkola sanoo.

Vanha musiikki on selvästi nousussa. Suomalainen barokkiorkesteri Fibo on moninkertaistanut konserttimääränsä ja budjettinsa muutamassa vuodessa.

"Vuonna 2008 projektiemme määrä oli 9–15. Kaksi vuotta myöhemmin se oli 124. Nykyään ne pyörivät vuosittain reilussa sadassa", Fibon toiminnanjohtaja Laura Kajander kertoo.

Myös Helsingin barokkiorkesteri Hebon konsertit vetävät hyvin. Erityisesti kansainvälinen toiminta on lisääntynyt.

Fakta

Barokki pähkinänkuoressa

 Barokin aikakausi sijoitetaan karkeasti vuosiin 1600–1750. Barokkia edelsi renessanssimusiikin kausi, ja sitä seurasi klassismi.

 Barokki-termi tulee portugalin epätasaista helmeä tarkoittavasta barocco-sanasta. Sanalla viitattiin musiikkityylille ominaiseen koristeelliseen sävelmateriaaliin.

 Suosittuja soittimia olivat muun muassa luuttu, klavikordi, cembalo, viulu, viola da gamba ja erilaiset barokkipuhaltimet.

 Kauden kuuluisimpia säveltäjiä ovat muun muassa J. S. Bach, Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi ja Georg Friderich Händel.

"Suomalaiset nuoret ovat lähteneet jo viimeiset 15–20 vuotta hakemaan aktiivisesti vanhan musiikin osaamista ulkomailta. Viime vuosina osaaminen on noussut huikeasti", toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama kommentoi.

Orkesterien ja festivaalien toimintamuodot ovat laajentuneet. Kotikonsertit ovat madaltaneet monen kynnystä hakeutua klassisen musiikin pariin. Musiikkia viedään myös hoitokoteihin ja laitoksiin.

"Barokkimusiikissa on kuulijaystävällinen jänne, teokset eivät ole liian pitkiä. Vanhassa musiikissa korostuu usein amatöörin rooli, mikä voi olla ajassamme viehättävää. Minusta 1700-luvussa ja nykyhetkessä on myös samankaltaista taiteellista kunnianhimoa ja innostusta", Schmidt listaa mahdollisia suosion syitä.

Innostuksesta voi barokkiharrastajien yhteydessä puhua sanan täydessä merkityksessä. BRQ Vantaan tähtivieras Mahan Esfahani kertoo videoblogissaan haltioituneena barokkimusiikin rakenteista, Bachin ja Lindsay Lohanin yhtäläisyyksistä ja cembalon ihmeellisistä ulottuvuuksista. Vastaavaan rentouteen, karismaan ja intohimoon törmää harvoin.

Luolajan-Mikkola itse toteuttaa vuosina 2015–2017 pyhiinvaelluskiertueen, jonka aikana hän soittaa barokkiselloa kaikissa Suomen 72:ssa yhä toimivassa keskiaikaisessa kirkossa.

Pyhiinvaellus, kuten myös tämän vuoden BRQ Vantaa, ajoittuvat J. S. Bachin syntymän 330. juhlavuoteen.

"Itse vähän vastustan tätä juhlavuosien korostamista. Bach on aina ajankohtainen, kyllä sitä ensi vuonnakin kannattaa kuunnella ja soittaa", Luolajan-Mikkola sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Sinfoniaorkesteri ei ole eurooppalaisen taidemusiikin aikajanalla kovin vanha instituutio. Se kehittyi vasta renessanssin ja barokin jälkeen klassismin kaudella. Barokkisävellykset tehtiin pääasiassa pienemmille kokoonpanoille. Muoto mahdollisti soittimen oman akustiikan ehdoilla soittamisen ja välittömän kontaktin yleisön kanssa.

"Ennen 1800-lukua musiikki oli toimintaa. Kappaleet tehtiin tiettyihin tilanteisiin ja suoraan ihmisille, ei omavaraisiksi taideteoksiksi. Vasta saksalaiset klassiset säveltäjät tekivät musiikkikappaleesta taideobjektin", Schmidt selittää.

Schmidt pitää sinfoniaorkesteria teollisen yhteiskunnan tuotteena. Hierarkkinen orkesteri liikkuu konemaisessa synkronissa. Katsomossa ei saa hiiskua.

"Kotikonsertissa sisääntulo on ovikellon soitto. Kengät otetaan pois ovella ja tullaan soittajan viereen istumaan. Eikä hiljaisuuskaan ole niin ehdoton", Luolajan-Mikkola jatkaa.

Barokin ystävät korostavat vanhan musiikin elämänmakuisuutta. BRQ Vantaan eräs erikoisuus on ulkona pidettävä piknik-konsertti. Järjestäjille siinä ei ole mitään tavatonta.

"Barokin aikana musiikkia sävellettiin myös ulkotiloissa esitettäväksi. Sävellyksissä on otettu huomioon ulkotila", Luolajan-Mikkola kertoo.

Barokki ei ole vain esitystilanteellisesti vetoava aikakausi. Sävelmateriaalissa kaikuu Euroopan rikas kulttuuriperintö. Toisaalta vanhoilla periodisoittimilla tehdään myös kiinnostavia uuden musiikin kokeiluja. Mahan Esfahani on levyttänyt cembalolla muun muassa Steve Reich in musiikkia.

Vanhan musiikin skaalat puolestaan ovat alkaneet elää omaa elämäänsä popmusiikissa, erityisesti metallissa. Yngwie Malmsteenin ja Stratovariuksen Timo Tolkin kaltaisten kitaristien vaikutteet on poimittu suoraan barokkisäveltäjiltä ja myöhemmältä viuluvirtuoosilta Paganinilta.

Barokin esitysperinteessä ja melodioissa on rockin alkujyviä. Kenties senkin vuoksi se puree nykykuulijaan.

 

BRQ Vantaa Festivalin avajaiskonsertit sunnuntaina 2. 8. Pyhän Laurin Kappelissa klo 18 ja 20 Pyhän Laurin Kirkossa. Festivaali jatkuu 9. 8. saakka. Tarkempi ohjelma osoitteessa brq.fi.

Juttua on korjattu 31.7. klo 11.35. Toisin kuin jutussa väitettiin, BRQ Vantaassa ei kuulla Steve Reichia cembalolla tulkittuna. Festivaalin tähtivieras Mahan Esfahani on levyttänyt Steve Reichin tuotantoa cembalolla, mutta ei esitä sitä Vantaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat