Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eeva Joenpelto piirsi nykynaisen kuvan jo 1970-luvulla

Lohja-sarjan Salme Hänninen pitäisi nostaa nykynaisen profiilikuvaksi, kirjoittaa toimittaja Helena Ruuska. Hän julkaisee kirjan Eeva Joenpellosta syksyllä.

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
MTV
Vetää kaikista ovista -romaaniin pohjautunut samanniminen sarja esitteli Salme Hännisen (Raili Tiensuu, vas.) tv-katsojille 1990-luvulla. Kahvia juomassa myös Gronrooska (Hilkka Ollikainen).
Vetää kaikista ovista -romaaniin pohjautunut samanniminen sarja esitteli Salme Hännisen (Raili Tiensuu, vas.) tv-katsojille 1990-luvulla. Kahvia juomassa myös Gronrooska (Hilkka Ollikainen). Kuva: MTV

Suomalainen mies on Jukolan Jussi, Koskelan Akseli tai Virtasen Matti. Mutta millainen on suomalaisen kirjallisuuden kuvaama nainen?

Niskavuoren emäntiä on harvassa, papin rouvia vielä harvemmassa. En veikkaisi Sonja O:nkaan puolesta.

Eeva Joenpelto (1921–2004) avaa Lohja-sarjan ensimmäisen osan Vetää kaikista ovista (1974) esittelemällä Salme Hännisen, 47-vuotiaan kauppiaan rouvan. Uudellamaalla eletään 1920-lukua, itsenäisyytemme alkuvuosikymmeniä.

"Salme Hänninen, iso rauhallinen nainen, seisoo keittiönsä ikkunassa toinen käsi kireäksi nyöritetyllä vyötäröllä. Toisella hän piteli puseronsa nappia ja löyhytteli. Hänen oli kuuma, hikinen olo."

Salme kärsii vaihdevuosista. Naisena oleminen on hänelle kokopäivätyötä, vaikka hän ei ahda itseään korsettiin eikä maalaa isoa naamaansa, kuten tyttärensä Inkeri, joka haluaa olla 1920-luvun moderni uusi nainen.

Haastattelussa romaanin ilmestymisen aikoihin 1970-luvun puolessa välissä Joenpelto tunnustaa kirjoittaneensa Salme Hänniseen itseään, paljon vuosien varrella oppimaansa elämänviisautta. Kirjailija oli silloin 53-vuotias.

Salme Hänninen asuu miehensä Oskari Hännisen kanssa kauppalassa, joka on muuttumassa maalaiskylästä teollisuuspaikkakunnaksi. Aviomies sinnittelee kaupassaan ja rakennuttaa kivitaloa. Tyttäret ovat aikuisia.

Salme Hänninen on perheensä välittäjä, johon hänen etunimensäkin viittaa. Salmihan on kapea vesialue kahden laajemman vesialueen välillä.

Salme Hännisen sukupolven naiset eivät puhuneet yhteisöllisyydestä ja verkostoitumisesta, kuten nykyään. Heillä oli yhteisössään tärkeä rooli, eikä heidän tarvinnut miettiä, millainen profiili heillä on eri medioissa.

Salmen kautta erilleen ajautuvat Hännisen tyttäret sietävät toisiaan. Salmen kautta Oskari kestää vanhaa ilkeää äitiään ja hulluksi tulevaa sisartaan. Salme elää toisia varten.

Salmen ja hänen piikansa Marin suhde on sotkuinen työ- ja ystävyyssuhteiden vyyhti. He puhuvat lapsuudessa oppimaansa länsiuusmaalaista murretta, tunteen kieltä. Oskarista, muualta muuttaneesta, se on kamalan kuuloista.

Viisikymppisten Hännisten avioliitto on sopimus, lupaus rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä. Enää ovat jäljellä vastoinkäymiset.

Eeva Joenpelto muistetaan vahvojen naisten kuvaajana. Kirjailijana, joka ei halunnut tulla esitellyksi naiskirjailijana, mutta jonka kirjoissa naiset ovat rautaa ja miehet puuta.

Salme Hänninen ei ole kuitenkaan rouva Sara Gladin tai rouva Meeri Müllerin kaltainen rautarouva. Hehän peräävät oikeuksiaan mitään kaihtamattomin keinoin Joenpellon Elämän rouva, rouva Glad ja Tuomari Müller, hieno mies -romaaneissa.

Salme Hänninen on tavallinen nainen, sinut maailman ja itsensä kanssa. Väki ja voima ovat muualla, hän on seurailija:

Mutta ei Salme mitätön ole, päinvastoin. Salmen luokse tulevat tyttäret, kun elämä kolhii. Tai hän kiirehtii itse paikalle, kun kokee, että nyt on autettava.

Salmeen tukeutuu Tilda Gröönroos, punaleski, vaikka Oskari Hänninen halveksii avoimesti tätä vaimonsa serkkua. Salmeen joutuu turvautumaan jopa Oskari itse, kun paikallinen talollinen nimittää häntä "piäneksi konfoijariksi vaa". Oskari ei tiedä, mitä se tarkoittaa.

Salme selittää miehelleen, että konfoijari on eräänlainen pikku huijari. Sellainen joka varastaa toisilta niin paljon kuin jaksaa kantaa. Ei mikään suuri rikollinen mutta halveksittava kuitenkin.

Oskari-parka purkaa harminsa vaimoonsa. Salme on kuin pahainen kimmoisuutensa menettänyt nojatuoli. Ei sitä kannata enää korjata. Siksi vaimo ei Oskarin mielestä tarvitse omia silmälaseja, lukekoon sanomalehteä hänen laseillaan.

Mutta Salme on "itsepäinen kuin synti". Hän ottaa ja kasvattaa mehiläisiä, jotta saa omaa rahaa. Hän ostaa silmälasit – ja laitattaa uudet hampaatkin. Pian hän lukee omilla laseillaan Naisten Ääntä ja hymyilee Oskarille valkoisilla hampaillaan.

Salme tietää, miten avioliitossa ollaan. Milloin kolistellaan ja milloin ollaan hiljaa. Hän taipuu, mutta ei milloinkaan taitu.

Eeva Joenpelto erosi aviomiehestään Jarl Hellemanista Vetää kaikista ovista -romaanin kirjoittamisen aikoihin. He olivat olleet naimisissa lähes kolmekymmentä vuotta. Hänestä oli ikävää, että aikuiset ihmiset tyrivät asiansa niin, että ero oli ainoa vaihtoehto.

Joenpellon mielestä rakkaus sammuu pitkissä liitoissa, mutta välittämisen ja toiselle hyvää tahtomisen olisi pitänyt jäädä jäljelle. Ja liiton jatkua.

Salme ja Oskari Hännisen vanheneva liitto jatkuu, mutta se tuskin kelpaa naistenlehtien pitkän liiton salaisuudet -otsikolla esiteltäväksi.

Vaikeinta pariskunnan on puhua tunteistaan. Joskus Salme kömpelösti yrittää, kuten maate mentäessä:

– Mitä sä aattelet, Salme kysyi hiljaa. – Sanoisit.

– Pankkiasioita. Diskonttokorkoa tarkemmin sanoen, jos tahdot tietää tai ymmärrät.

Mutta Salme ei lannistunut. Hän istuutui sängyn reunalle ja asetti kätensä Hännisen kädelle, hiveli.

– Onko sun paha olla, hän kysyi.

– Ei. Pitäisikö olla? Olisitko sitten tyytyväinen kun saisit hoitaa?

– Onko sun hyvä olla sit?

– Kuule, ei minulla ole aikaa puntaroida sellaisia.

– Oskari, kun mä –. Sitten Salme kumartui, pani kasvonsa tyynyä vasten miehensä pään viereen ja hengitti siinä.

– Mitä sinä nyt, vanha ihminen. Pitääkö tässä suuttua, että saisi olla hetken rauhassa.

Luin Vetää kaikista ovista -romaanin ensimmäisen kerran parikymppisenä, mutta silloin en vielä ymmärtänyt Salme Hännisen viisauksia. Jännitin vain, kuinka perheen nuorimman tyttären Anja Hännisen rakkausasiat sujuvat.

Nyt viisikymppisenä uskon, että Salme Hännisestä on suomalaisen naisen profiilikuvaksi. Ainakin hänet on nostettava Väinö Linnan Pentinkulman naisten rinnalle, ellei ohikin.

 

Helena Ruuskan kirja Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija ilmestyy syksyllä WSOY:n kustantamana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat