Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johannes Brotherus on jo 17-vuotiaana kokenut näyttelijä, tuottaja ja säveltäjä

Kun näyttelijäksi halutaan nuori poika, soitetaan Johannes Brotherukselle

Kulttuuri
 
Laura Mendelin HS
Seitsemäntoistavuotias Johannes Brotherus haaveilee näyttelijäopinnoista Teatterikorkeakoulussa ja oman pitkän elokuvan tekemisestä.
Seitsemäntoistavuotias Johannes Brotherus haaveilee näyttelijäopinnoista Teatterikorkeakoulussa ja oman pitkän elokuvan tekemisestä. Kuva: Laura Mendelin HS

Johannes Brotherus on lukinnut itsensä ulos asunnosta. Pyykit lepäävät märkinä koneessa, kun hän odottaa avainlähetystä kämppikseltä, joka on "jossain roadtripillä Norjassa".

Kuulostaa 17-vuotiaan peruspäivältä. Vain se on erikoista, että Brotheruksen kesäkämppä on ohjaaja Pirjo Honkasalon ja kirjailija Pirkko Saision asunto.

Eikä Brotherus muutenkaan elä tavallista 17-vuotiaan elämää. Hän on taiteilijaperheen multilahjakas poika, joka esiintyy lähiaikoina kahdessa pitkässä elokuvassa. Ollaan vapaita -elokuvassa hän näyttelee miespääosaa ja Kätilössä sivuroolia.

Lisäksi Brotherus näyttelee Ylellä alkavassa Koukussa-sarjassa ja omistaa kavereidensa kanssa Sivuvalo-yhtiön, jossa hän toimii tuottajana ja säveltäjänä.

Koulun kun vielä saisi päätökseen jokin paperi kädessä.

Keväällä 2012 neljätoistavuotias Johannes oli päässyt elokuvan koekuvausten toiseen vaiheeseen. Kameran takana istui Pirjo Honkasalo ja vastanäyttelijänä oli Jari Virman.

"Tässä on sinun veljesi. Anna hänelle nimi ja seuraa tilannetta", Honkasalo ohjeisti.

Virman alkoi huutaa niin, että sylki roiskui suusta. Sen jälkeen hän lähti huoneesta ovet paukkuen. Honkasalo kuvasi kymmenen minuuttia lähikuvaa Brotheruksen kasvoista.

"Moni kaveri tuli sieltä täristen ulos. Minusta tyyli oli hieno", Brotherus sanoo.

Niin hän sai roolin Betoniyössä, joka on viime vuosien hienoin suomalainen taide-elokuva.

"Minulle ei ollut uutta mennä koekuvauksiin", Brotherus sanoo ja kertoo, että ensimmäinen koekuvausvaihe oli "tosi tyypillinen". Kuulostaa siltä, että hän oli 14-vuotiaana jo vanha tekijä.

Tavallaan hän oli. Hänen äitinsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus, on rekrytoinut perhettään esityksiin niin kauan, kuin Johannes muistaa. Lyhytelokuvassa Minun onneni on pyöreä (2007) esiintyy koko sisarusparvi: Robert, Johannes, Amos ja Elsa. Taustalla yhdeksänvuotias Johannes soittaa viululla isänsä Antti Ikosen sävellystä.

Näyttelemisestä hän kiinnostui yksitoistavuotiaana esiintyessään Helsingin kaupunginteatterin Maija Poppasessa.

"Minulle on tärkeää ilmaista itseäni taiteen keinoin. Enkä keksi toista duunia, jossa jokainen päivä olisi näin erilainen. Parhaimmillaan saa viettää kuukausia huipputyyppien kanssa ja oppia itsestään koko ajan lisää."

Pirjo Honkasalo opetti Brotherusta unohtamaan sen, miltä kameran ruudulla näyttää.

"Honksu suhtautuu minuun kuin omaan poikaansa", Brotherus sanoo ja nauraa. "Hän pyytää usein lähettämään tuotantoyhtiömme juttuja nähtäväksi. Sitten hän sanoo, että älkää nyt perkele jääkö tekemään mainoksia, niissä ei ole mitään hyvää."

Kätilön ohjaaja Antti Jokinen kutsui Brotheruksen koekuvauksiin Betoniyön ensi-iltajatkoilla. Kätilön kuvauksissa oli jo suuren maailman meininkiä.

"Lensin Liettuaan viisi kertaa ja menin kentältä suoraan maskiin. Jengiä oli hirveästi ja aikataulu tosi tiukka."

Oskari Sipolan Ollaan vapaita oli kiehtova riski: musiikkielokuva. Brotherus näyttelee Leo-poikaa, joka haluaa Helsinkiin lukioon ja etsii biologisen äitinsä ( Maria Ylipää ). Aina välillä näyttelijät puhkeavat laulamaan. Se arvelutti Brotherusta aluksi.

"Kun kappaleiden demot paukahtivat sähköpostiin, ajattelin että huhhuh mitä viisuja. Mutta tuottajat tekivät studiossa lopulta hyvää työtä", hän sanoo.

"Leffaa kannattaa katsoa ilman ennakkoluuloja."

Musiikki on Brotherukselle sivutyö. Hänellä on veljiensä kanssa Brotherus Brothers -bändi, joka keikkailee harvakseltaan.

Sivuvalon projektien lisäksi hän on säveltänyt musiikkia äitinsä tanssiteoksiin. Apu löytyy omasta takaa, sillä hänen isänsä opettaa äänisuunnittelua Aalto-yliopistossa.

"Vanhemmat eivät koskaan sanoneet, että Johannes, sinusta tulee taiteilija. Päinvastoin he yrittivät muistuttaa, ettei se ole ainoa ammatti. Sitten kun me kaikki jostain syystä ajauduimme tekemään taidetta, on hienoa, että perhe ymmärtää."

Nuoremmat sisarukset kirivät jo hyvää vauhtia kiinni. Amos, 14, esiintyy syksyllä Billy Elliottina Helsingin kaupunginteatterissa ja Pikku Timinä Kansallisteatterin Saiturin joulussa. Myös Elsa, 13, näyttelee Kansallisteatterissa.

Kun pikkusisarukset ovat Johanneksen ikäisiä, hän on jo kaukana.

 

Ollaan vapaita ensi-illassa 7. 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat