Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harper Leen romaanin suomennoksessa ei väistellä mustia solvaavaa sanastoa

Kulttuuri
 
Chip Somodevilla Getty Images
Harper Leen nyt julkaistu romaani on kirjoitettu jo 1950-luvulla.
Harper Leen nyt julkaistu romaani on kirjoitettu jo 1950-luvulla. Kuva: Chip Somodevilla Getty Images

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Harper Leen puoli vuosisataa pöytälaatikossa ja pankkiholvissa lojuneen sensaatioromaaniin Go Set a Watchmanin suomennos Kaikki taivaan linnut ilmestyi kuluneella viikolla Gummeruksen kustantamana.

Alkukielisen version arvioinut HS:n kirjallisuustoimittaja Suvi Ahola pohdiskeli analyysissään (16. 7.) ennen suomennoksen ilmestymistä, miten kääntäjä Kristiina Drews mahtaa kääntää tiuhaan toistuvat nigger-sanat.

"Sen jälkeen kun Kaikki taivaan linnut kirjoitettiin, jo valmiiksi halventavasta sanasta on tullut käytännössä mahdoton käyttää, niin loukkaavalta ja inhottavalta se ainakin Suomessa kuulostaa", Ahola kirjoittaa.

Toisaalta kyse on 1950-luvulla kirjoitetusta tekstistä ja avoimen rasistisen, väkivaltaisen yhteiskunnan kuvauksesta, hän toteaa.

Vaikka kääntäjän on kunnioitettava historiallista kontekstia, toisaalta on otettava huomioon myös se, että teosta luetaan "nyt, tässä yhteiskunnassa".

Suomennosta tutkiessa osoittautuu, että Drews käyttää romaanissa sekä sanoja musta että neekeri. Mökiltään tavoitettu kääntäjä kertoo, että pyrki solvaavien sanojen kohdalla aina miettimään, mitä kirjailija yritti kussakin tilanteessa viestiä.

"Scout [päähenkilö] ei esimerkiksi halua käyttää halventavia sanoja, joten hän puhuu mustista, mutta etelävaltioiden konservatiiviset ainekset puhuvat suoraan neekereistä."

Drews harkitsi myös nekru-sanan käyttöä, mutta arveli, että jo neekeri on kyllin loukkaava ilmaisu nyky-yhteiskunnassa.

Kääntäjä keskusteli suomentamisen päälinjoista etukäteen kustantamon kanssa.

Drews suomensi Kaikki taivaan linnut nopealla aikataululla, vain vajaassa kolmessa kuukaudessa. Julkisuudessa on spekuloitu, onko teos todella Harper Leen kirjoittama. Drews on vakuuttunut Leen tekijyydestä.

"Tekstin kieli ja ote ovat Harper Leen. Lisäksi kirja on selkeästi esikoiskirjailijan työtä. Harper Lee esimerkiksi käyttää paljon aikaa ihmisten eleiden ja ilmeiden kuvailuun, mikä on tietysti yleistä anglosaksisessa kirjallisuudessa, mutta jotenkin tuntuu, että etenkin aloittelijat harrastavat sitä tuskastuttavissa määrin."

"Noin muuten kirjahan on hyvin elävä ja väkevä kuvaus etelävaltioiden todellisuudesta 1940–1950-luvuilla", Drews sanoo.

Kaikki taivaan linnut on jatkoa Harper Leen menestysromaanille Kuinka surmaisi satakielen, joka ilmestyi vuonna 1960.

Nyt löydetyssä romaanissa, jonka on kerrottu olevan Harper Leen ensimmäinen käsikirjoitus, päähenkilö Scout palaa kotipaikkakunnalleen Alabamaan 20 vuotta vanhempana.

Juhani Niiranen HS
Kristiina Drews
Kristiina Drews
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat