Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet jonottivat Turussa vanhaan vankilaan heinäkuun aikana

Taidekeskus Salmelassa tehdään tänä kesänä kaikkien aikojen yleisöennätys

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Patrik Rastenberger
Julian Opien teoksia on esillä Taidehallissa vielä elokuun alun ajan.
Julian Opien teoksia on esillä Taidehallissa vielä elokuun alun ajan. Kuva: Patrik Rastenberger

Kesän kuvataidenäyttelyt ovat houkutelleet paljon väkeä. Moni kesänäyttely jatkuu vielä vähintään viikon, ja esimerkiksi Mäntän kuvataideviikot elokuun loppuun asti.

Vielä viikon avoinna oleva Taidekeskus Salmela ilmoitti tekevänsä tänä vuonna kaikkien aikojen yleisöennätyksen. Elokuun 9. päivänä päättyvässä näyttelyssä tulee käyneeksi arviolta 31 000 vierasta.

Heinäkuussa Salmelan päivittäiset kävijämäärät kohosivat lähes 700 taiteen ystävään päivässä. Salmelassa on ollut esillä muun muassa Marika Mäkelän ja Marjatta Tapiolan maalauksia sekä Arvo Siikamäen ja Hannele Kylänpään veistoksia uusitussa veistospuistossa.

Päivittäisillä kävijämäärillä mitaten vielä suurempi menestys on ollut Turun entisessä lääninvankilassa Kakolanmäellä eilen perjantaina päättynyt näyttely nimeltä Valtio+.

Kuratoimattoman näyttelyn osallistujajoukko on nuoria ja keskipolven tekijöitä Turusta, Helsingistä ja Saksasta. Viimeisellä viikolla näyttelyssä kävijöitä on ollut päivittäin yli tuhat. Perjantaina, kolme tuntia ennen näyttelyn päättymistä, galleria- ja residenssikoordinaattori Outimaija Hakala arvioi, että vain kolme viikkoa avoinna olleen näyttelyn tulee nähneeksi yli 15 000 kävijää.

Kakolanmäellä on jouduttu rajoittamaan sisäänpääsyä eli ihmiset ovat jonottaneet taiteen äärelle. Tilaa 1890-luvun lopun vankilarakennuksen neljässä kerroksessa on paljon, mutta pitkillä kapeilla käytävillä, portaikoilla, kappelilla ja selleillä on rajansa. Teoksiin on jouduttu myös tekemään pieniä korjauksia valtaisan väkimäärän jäljiltä.

Mäntässä odotetaan kävijöitä vielä elokuun ajan, ja perinteisesti Mäntän musiikkijuhlat niitä vielä paljon tuovatkin. Näyttelyn on tänä kesänä kuratoinut taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Se on koottu 43 taiteilijan tai taiteilijaparin töistä eri puolilta maailmaa.

"Superkesään 2014 verrattuna meillä on jonkin verran vähemmän yleisöä, mutta kävijöitä tulee tänä kesänä olemaan kuitenkin reilusti yli 10 000 pelkästään Pekilolla", kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo.

"Jos viime vuonna Pekilolla ylittyi 14 000, niin nyt päästään ainakin johonkin 11 000 kävijän nurkille", hän arvioi.

Kristian Zahrtmannin maalaus on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa.
Kristian Zahrtmannin maalaus on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa.
Minna Parkkisen töitä on esillä Forum Box -galleriassa.
Minna Parkkisen töitä on esillä Forum Box -galleriassa.
Cristelle Masin Ananas herjaa näyttelyvieraita Mäntässä.
Cristelle Masin Ananas herjaa näyttelyvieraita Mäntässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat