Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienoisoopperan säveltänyt Lotta Wennäkoski: Olen ehkä hyötynyt sukupuolestani

Musiikkimaailmassa on säveltäjiä ja naissäveltäjiä, mutta kukaan ei puhu miessäveltäjistä

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Markus Jokela HS
Lotta Wennäkoski on sopinut töistään noin kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Nyt vakautta tuo vuoden 2018 loppuun myönnetty viisivuotinen taiteilija-apuraha.
Lotta Wennäkoski on sopinut töistään noin kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Nyt vakautta tuo vuoden 2018 loppuun myönnetty viisivuotinen taiteilija-apuraha. Kuva: Markus Jokela HS

Musiikki alkaa hiljaisuudesta. Se tarkoittaa, että säveltäjä Lotta Wennäkosken asuintalon kellarissa Meilahdessa sijaitsevan työhuoneen patterien kohinakin on liikaa.

Toisaalta pattereita pitkin kantautuvat Wennäkosken 11- ja 15-vuotiaiden lasten pianoharjoittelun äänet.

Kuka

Lotta Wennäkoski

 Lotta Wennäkoski on vuonna 1970 syntynyt säveltäjä. Hän on kasvanut Vantaalla. "Olen sitä sukupolvea, joka tuli teininä viimeisellä M-junalla kotiin."

 Opiskellut musiikinteoriaa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa ja Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa.

 Perheeseen kuuluvat 11- ja 15-vuotiaat lapset sekä puoliso Heikki Nikula, joka on HKO:n bassoklarinetisti.

 Säveltäjän töiden lisäksi työskennellyt toimistossa, lehdenjakajana, postinkantajana, hautausmaan puutarhurina, katusoittajana teoriaopettajana ja radio-ohjelmien tekijänä. Kirjoittaa kolumneja musiikkilehti Rondoon.

 Harrastaa unkarin kieltä ja unkarilaista kansanmusiikkia. On kiinnostunut myös nykyrunoudesta ja käy ranskan keskustelutunneilla.

"Silloin tiedän, että he ovat kotona", Lotta Wennäkoski sanoo työhuoneellaan.

Lapset ovat uraa luovalle taiteilijanaiselle aihe, josta aina kysellään. Wennäkosken entinen opettaja, säveltäjä Kaija Saariaho sanoi vuonna 1997 Helsingin Sanomien haastattelussa viitaten perhe-elämäänsä: "Naissäveltäjästä ei koskaan voi tulla samanlaista egomaanikkoa kuin miessäveltäjästä. Olen ällistynyt, kuinka moni mieskollegani on niin oman itsensä hurmassa."

Ajanhallinta on lähes 20 vuotta Saariahoa nuoremmalle Wennäkoskellekin tuttua.

"Mutta eihän se eroa paljonkaan naispuolisista ystävistäni tai kontakteistani, joilla on työelämä ja perhe."

Säveltäjyys on edelleen miesvaltainen ala. Historia tuntee lukuisia lahjakkaita miesten varjoon jääneitä naissäveltäjiä. Vuonna 1993 ilmestyneessä Musiikin toisessa sukupuolessa heitä esiteltiin lukuisia – mukaan lukien nykysäveltäjät.

Mutta jokin taitaa olla muuttumassa.

"Ehkä kuulostan nyt viattomalta, mutta ei kukaan ole vähätellyt minua sukupuoleni takia."

Silti työhuoneella paljastuu, että naissäveltäjän titteli on Wennäkoskellekin tuttu. Tosin siitä voi olla myös hyötyä.

Lotta Wennäkosken sävellysopinnot alkoivat Sibelius-Akatemian kuppilan pöydästä eräänä perjantaipäivänä vuonna 1992. Wennäkosken ystävät Kallion lukion ajoilta olivat pyytäneet häntä säveltämään musiikin Ylellä esitettävään kuunnelmaan. Tällöin musiikinteoriaa pääaineenaan opiskellut Wennäkoski pohti, josko hän voisi saada projektiaan varten jotain ohjausta. Aina perjantaisin kuppilassa istunut Sibelius-Akatemian sävellyksen opettaja Eero Hämeenniemi piti syytä riittävänä, ja niin Wennäkoski aloitti sävellyksen sivuaineopinnot.

Kahden vuoden päästä hän olikin sävellyksen pääsykokeissa. 24-vuotiaan Wennäkosken pääaine meni vaihtoon.

Lukiokaverit olivat kyselleet Wennäkoskelta jo kouluaikoina, miksei monitoimimuusikkona tunnettu nuori nainen alkaisi säveltää tosissaan. Wennäkoski soitti viulua, oli laulanut kuorossa, tehnyt musiikkia koulun teatteriproduktioihin ja päätti lukion jälkeen lähteä Unkariin opiskelemaan musiikinteoriaa ja kansanmusiikkia.

"Jotenkin kuvittelin, että siihen täytyy olla hirveä sellainen veto. Vastasin sitten, että varmaan olisin jo aloittanut, jos minusta olisi siihen."

Myöhemmin selvisi, että Wennäkoskesta todellakin oli siihen. Töitä ja tunnustuksia on riittänyt. Wennäkoskella on valtion taiteilija-apuraha vuoden 2018 loppuun. Työhuoneen seinään teipattuun lappuun on kirjoitettu salaisuuksia, eli Wennäkosken sovitut ja suureksi osaksi julkaisemattomat työt seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Vaikka kyllä hän vieläkin epäilee itseään.

"Epäilenhän minä joka päivä. Ihmiset nyt koko ajan luotaavat sitä olemistaan ja tilannettaan."

Pahimmilta epävarmuuksilta hän uskoo välttyneensä, koska aloitti säveltämisen sen verran myöhään. Omia lapsiaan katsellessaan hän sanoo huomanneensa, että joissain tilanteissa vaikuttaisi, että tytöt tarvitsisivat hieman enemmän kannustusta ja rohkaisua.

"Mutta samaan hengenvetoon on todettava, että säveltämisen kohdalla se löytää, jonka on pakko. Tämä on lainattu Eero Hämeenniemeltä."

Markus Jokela HS
Lotta Wennäkoski sanoo, että sukupuolesta on saattanut olla hänelle hyötyä.
Lotta Wennäkoski sanoo, että sukupuolesta on saattanut olla hänelle hyötyä.

Sen lisäksi, että Wennäkoskella on sisäinen tarve säveltää, säveltäminen on hänestä hurjan vaikeaa.

"Yhtään asiaa mystifioimatta. Kaiken voi oppia, mutta siihen menee aikaa", Wennäkoski sanoo.

"Jos olin ensimmäisen kerran täysin tyytyväinen orkesterisäveltämiseeni 39-vuotiaana, eikö se kerro jotain. Enkä kuitenkaan pidä itseäni mitenkään mielettömän itsekriittisenä."

Takana on myös koko historian painolasti. Sinfoniaorkesterit on suunniteltu klassis-romanttisen ohjelmiston esittämiseen. Myös musiikkikoulutus pohjaa pitkälti tähän samaan.

"Koko perustekniikka, jota harjoitellaan, perustuu siihen, että me opettelemme tämän staccaton, koska sitä tarvitaan Mozartissa. Ja toisaalta meillä pitää olla Mozartia, koska meillä on tämä staccato. Se on sellainen kehä. Se on minunkin mielestäni ihana staccato, mutta välillä tuntuu, että en saa mitään kovin raikasta aikaan sillä, tai sillä romanttisella jousisoundilla. Laitan muusikot mieluummin vaikka harjaamaan."

Keski-Euroopassa nykymusiikin esittäminen on eriytyneempää kuin Suomessa. Täällä samat muusikot soittavat kaikenlaista musiikkia. Wennäkoski pitää sitä ennen kaikkea rikkautena.

"Vaikka onhan esimerkiksi orkesterilaitos luonteeltaan konservointia harjoittava instituutio."

Tällä hän tarkoittaa sitä, että sinfoniaorkesteri on muuttunut 1900-luvun alkuvuosikymmenten jälkeen vain vähän. Myös muusikoiden koulutus nojaa klassis-romanttiseen perinteeseen.

Säveltäjän täytyy ottaa tämä kaikki huomioon kirjoittaessaan musiikkia. Orkesteri on tietynlainen ja muusikoilla on tietty, koulutuksensa kautta omaksuttu tapa harjoitella ja ymmärtää nuotteja. Wennäkoskea ei kuitenkaan harmita.

"Minua kiehtoo tämä kvaliteetti. En ole mikään avantgardisti. Kun opiskelin Haagissa, jotkut nykymuusikot eivät osanneet soittaa kunnolla edes C-duuria. Minun musiikkiani on soitettu aina hurjan hyvin."

Wennäkoskesta on ihanaa, että orkesterit soittavat Sibeliusta hienossa salissa. Se on myös hänen perinnettään.

"Minulla on taipumus olla ihan tyytyväinen kaikkeen. Olen vaan, että vau, tästäkin lähtökohdasta saa jotain aikaan", hän sanoo.

Iloisimmillaan hän kertoo olevansa silloin, kun hänellä on säveltämästään teoksesta joku kokonaisidea, vaikkapa joku sana. Niitä hän keräilee pieneen ruskeaan vihkoon.

Wennäkoski alkaa keittää kahvia. Vesi pitää hakea saunasta. Oven vieressä seinään kiinnitetyn lokerikon päällä on Helsingin Sanomista napattu lehtileike, jossa kerrotaan Wennäkosken pitämästä naissäveltäjyyttä käsittelevästä luennosta. Niin, onko naissäveltäjyys asia, joka eroaa säveltäjyydestä ylipäätään?

"Muistaakseni puhuin vain itsestäni", Wennäkoski sanoo.

Muut kuitenkin pitävät vähemmistöjen tittelöinnistä. Wennäkoski on huomannut, että jos konsertissa esitetään vain naissäveltäjien teoksia, konsertti on helposti naissäveltäjäkonsertti.

"Miessäveltäjien kohdalla näin ei tapahdu koskaan. Silti naissäveltäjien teokset on voitu valita jonkun muun kuin sukupuolen perusteella. Sukupuoli on kuitenkin vain yksi osa säveltäjän persoonallisuutta."

Toisaalta Wennäkoski on myös huomannut, että tietyissä tilanteissa sukupuoli voi olla etu. Feminismikeskustelun kultamaassa Ruotsissa on alettu kiinnittää huomiota säveltäjien sukupuoleen. Naissäveltäjiä halutaan tietoisesti esittää aiempaa enemmän, joten länsinaapurissa esityksiä on ollut runsaasti.

"Ehkä minäkin olen hyötynyt siitä, että olen kiintiönainen, mutta olen sitten toisaalta yrittänyt ne hommatkin tehdä."

Seuraavaksi Wennäkoskea kuullaan Helsingin juhlaviikkojen Wunderbar-pienoisoopperassa, jonka libretto on laadittu Riikka Pulkkisen kuunnelman perusteella. Libretisti on Hilkka-Liisa Iivanainen.

"Minusta on ihanaa olla välillä työryhmässä. Että voi kysyä, että miten me ajattelemme tämän ja miten me teemme tämän. Säveltäjä on aika yksin päättävä hahmo. Yleensä yhteistyövaihe muusikoiden kanssa on hyvin lyhyt. Tässä on toisin."

Wunderbar kertoo kaksostytöistä, joista toinen menehtyy synnytykseen. Eloon jäänyt tyttö kuvittelee kuolleelle siskolleen elämän. Mukana vilahtelee lähihistoriaa – tytöt syntyivät Berliinin muurin murtumisen aikoihin vuonna 1989.

Nyt sävellyksen aihe tuli suoraan kuunnelmasta, mutta muutenkin Wennäkoski on käsitellyt naiseutta töissään eri tavoin. Hän on tehnyt musiikkiteatteria naisen rakkaudesta ja elämästä sekä monodraaman, jonka aiheena oli pakkoprostituutio.

"Ei se ole sattumaa tietenkään. Totta kai yritän tehdä musiikkia aiheista, joista minulla on sanottavaa. Esimerkiksi naisen rakkauden ja elämän kohdalla kyse oli myös Robert Schumannin laulusarjasta Frauenliebe und -leben, jota halusin työssäni kommentoida. Mutta projektin kohdalla huomasin, että suurin osa klassisen musiikin yleisöstä on naisia, joten ehkä aihepiiri antoi heille jotakin. Ja varmaan miehillekin."

Onko aihevalintojen taustalla jonkinlainen agenda? Wennäkoski ei osaa vastata.

"Jos feminististä agendaa haluaa hakea, niin eikö se ole sitä, että olen tässä työssä mielestäni ihan pätevästi, kyselemättä."

 

Wunderbar-pienoisooppera Helsingin juhlaviikoilla Ateneum-salissa 26. 8. ja 27. 8. klo 18 ja 29. 8. klo 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat