Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuuskollektiivi tuottaa romaanin, jonka olemassaoloa on vaikea kuvitella

Mahdollisen Kirjallisuuden Seura päätti kirjoittaa romaanisarjan, jota tiedekään ei pysty selittämään

Kulttuuri
 
Laura Mendelin HS
Graafisen suunnittelun lehtori Arja Karhumaa (vas.), runoilija Harry Salmenniemi, kirjailija Laura Lindstedt, kulttuurintutkija Markku Eskelinen ja kirjailija Maria Matinmikko ovat kirjoittaneet kollektiiviromaania vuodesta 2012 lähtien.
Graafisen suunnittelun lehtori Arja Karhumaa (vas.), runoilija Harry Salmenniemi, kirjailija Laura Lindstedt, kulttuurintutkija Markku Eskelinen ja kirjailija Maria Matinmikko ovat kirjoittaneet kollektiiviromaania vuodesta 2012 lähtien. Kuva: Laura Mendelin HS

Entä jos joukko insinöörejä rakentaisi auton, jolla ei voisi ajaa mihinkään.

Kukin insinööreistä valmistaisi autoon yhden osan tietämättä, millaista autoa ollaan rakentamassa. Lopputulos olisi koominen, autoksi suurin piirtein tunnistettava vehje.

Fakta

Mahdollisen Kirjallisuuden Seura

 MKS perustettiin marraskuussa 2010 kirjailija Laura Lindstedtin ja kirjallisuudentutkija Markku Eskelisen aloitteesta.

 Seurassa on tällä hetkellä 30 jäsentä, ja se kokoontuu kerran kuukaudessa keskustelemaan kokeellisesta proosasta

 MKS:lla ei ole yhtenäistä kirjallista ohjelmaa, estetiikkaa, ideologiaa tai poetiikkaa

 MKS jakaa vuosittain nimeään kantavan kirjallisuuspalkinnon proosateokselle tai käännökselle, joka rikastuttaa proosan ilmaisumahdollisuuksia. Palkintona ei ole rahaa vaan tekstiä.

 Kollektiiviromaanin kirjoittamiseen MKS:stä osallistuvat Markku Eskelinen, Anna Helle, Juri Joensuu, Martti-Tapio Kuuskoski, Tiina Käkelä-Puumala, Laura Lindstedt, Maria Matinmikko, Marjo Niemi, Harry Salmenniemi, Jari Tammi, Jarkko Tontti, Taneli Viljanen, Sinikka Vuola ja Jaakko Yli-Juonikas.

 Kollektiiviromaani ja sen eri versiot ilmestyvät alkuvuodesta 2016 MKS:n kustantamana.

Se pantaisiin käyntiin ja ajettaisiin päin seinää.

Raahattaisiin romu varikolle ja aloitettaisiin alusta. Edettäisiin näin muutama kierros, kunnes kolareiden ja korjailujen jäljiltä syntyisi kapine, joka ei muistuttaisi nelipyöräistä kulkupeliä edes etäisesti.

Sanottaisiin, että se on valmis.

Jotain tällaista Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran neljätoista kirjoittajaa ovat tekemässä.

Se on romaani. Tai pikemminkin romaanisarja.

Se pantiin alulle syksyllä 2012, kun kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen laati ensimmäisen version säännöistä, joiden mukaan romaanit on kirjoitettava. Kirjailija Jaakko Yli-Juonikas lisäsi sääntöihin työvaiheiden väliset neuvotteluosuudet.

Valmis sääntöjen kokoelma mahtuu yhteen liuskaan ja ilmaisee, miten neljätoista kirjoittajaa saa aikaan viisitoista romaania reilussa kolmessa vuodessa.

"Hirviö, jota on toteltava", Eskelinen kuvailee proseduuria Bulevardin kahvisalongissa, jonne osa kirjoittajista on tullut kertomaan projektista.

Miksi kirjailijat tahtoisivat rajoittaa ilmaisuaan säännöillä?

Proseduurikirjallisuudella on pitkät perinteet. Yksi kollektiiviromaanin kirjoittajista, Juri Joensuu, on julkaissut aiheesta väitöskirjan nimeltä Menetelmät, kokeet, kojeet (2012, Poesia).

Proseduurikirjallisuus voidaan jäljittää antiikkiin asti, mutta tärkein modernin ajan tukipiste on ranskalainen, 1960 perustettu OuLiPo-liike (Ouvroir de Littérature Potentielle) eli suomeksi Potentiaalisen kirjallisuuden seura.

Siihen on kuulunut aikansa merkittävimpiä eurooppalaisia kirjailijoita kuten Italo Calvino (1923–1985) ja Georges Perec (1936–1982).

"Oulipolaisen kirjoittamisen keskeinen termi on rajoite, pakote (ranskaksi contrainte)", Joensuu kirjoittaa. "Se merkitsee kirjoittajan tietoisesti valitsemaa, luovaa prosessia puskuroivaa sääntöä, jolla nimenomaan rajoittavuudessaan on produktiivinen vaikutus."

Yksi esimerkki kieltä rajoittavasta "pakotteesta" voisi olla vaikkapa Twitter. Se antaa yhdelle viestille tilaa vain 140 merkkiä, ja jos kirjoittajan asia on monimutkainen, kielestä on pakko ottaa tehoja irti.

Eskelisen ja Yli-Juonikkaan keksimässä proseduurissa on viisi vaihetta.

Ensimmäinen käynnistyi heti proseduurin valmistuttua 2012. Silloin neljäntoista kirjoittajan joukko jaettiin kahtia. Molemmat ryhmät kirjoittivat kolme enintään liuskan mittaista tekstipätkää. Toinen ryhmä kirjoitti alkuja, keskikohtia ja loppuja, kun taas toinen ryhmä kirjoitti tekstejä, joiden sidosaine oli kerronnallisen rakenteen sijasta jokin muu yhteinen nimittäjä, esimerkiksi sama näkökulma tai tyylilaji.

Toisessa vaiheessa kirjoittajat tuottivat tekstikatkelmia, jotka yhdistivät tai muuntelivat aiemmin kirjoitettuja tekstejä.

Kolmannessa vaiheessa tekstejä oli jo aikamoinen läjä, ja niitä alettiin säätää eri tasapainotiloihin ja jännitteisiin. Neljännessä vaiheessa säädettiin muun muassa eri tekstityyppien, kuten kerronnan ja dialogin, välisiä suhteita.

Boris Stefanov HS

Tekstin "säätö" ei tarkoita sitä, että jo kirjoitettua materiaalia olisi käsitelty. Säännöt määräsivät, että kirjoittajat eivät saa kajota toistensa saati omiin valmiisiin teksteihin. Tarinoita pystyi yhtenäistämään vain lisää kirjoittamalla.

Nyt ryhmä on viidennessä vaiheessa. Siinä jokainen kirjoittaja saa poistaa tekstimassasta korkeintaan kolmasosan ja korvata sen omalla tekstillään.

Tuloksena on 15 eri versiota: yksi yhteinen kollektiiviromaani ja 14 henkilökohtaista versiota.

Koko setti ilmestyy alkuvuodesta 2016 Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana.

Luulisi, että kun aikaa on näin paljon ja säännöt ehdottomat, homma leviäisi käsiin.

"Yllättäen kaikki sujui aikataulujen mukaan", Harry Salmenniemi kertoo. "Ehkä se oli se ryhmäpaine."

Itse kirjoittaminen oli ryhmän mukaan "lievästi kilpailuhenkistä kirjallista peliä ja leikkiä." Koska kollegoiden tuotoksia ei saanut editoida, kirjailijat tappoivat toistensa luomia henkilöhahmoja ja juonenlankoja omissa teksteissään.

Toki he myös käyttivät ja kehittivät toisensa keksimiä elementtejä, joista Laura Lindstedtin mukaan muutama osoittautui elinvoimaiseksi.

"Esimerkiksi Sebastian. Se oli välillä ihminen, välillä kaupunki. Välillä se kuoli, ja välillä se putkahti esiin suonsilmäkkeestä."

Kirjan sisältöä on vaikea tiivistää pariin virkkeeseen. Ryhmän mukaan sen ainekset mutatoituivat ja kytkeytyivät kirjoittajien työpöydillä kokonaisuudeksi, josta voi koota ainoastaan suuntaa antavan räjäytyskuvan.

Lindstedt lähettää sähköpostilla luettelon aineksista, joita kollektiiviromaani on syönyt. Romaanin tapahtumapaikkoja ovat muun muassa joukkosidontapaikka, käräjäoikeus, Helsinki, Turku, aavikko ja kahvila.

Henkilöitä ovat esimerkiksi Raketti-Rane, työtön pianisti, komisario Rainer Paajalainen, Iltalehden toimittaja, äiti ja lääkintäluutnantti.

Teemoja piisaa maailmanlopusta posttraumaattiseen oireiluun, tyylilajeja runoudesta, reseptiikasta ja novellistiikasta konkreettiseen proosaan.

"On myös lukuohjeita, sekä yksin että ryhmässä lukemiseen", Eskelinen sanoo.

Valmiissa kollektiiviromaanissa on 381 tekstifragmenttia. Tulostettuna käsikirjoitus on 178 liuskan mittainen.

Prosessi kaivoi kirjoittajista esiin tuntemattomia puolia.

"Yllätyin, miten paljon kaipasin lopulta eheyttä kokonaisuuteen", Lindstedt sanoo. "Huomasin olevani myös aika vallantahtoinen."

Häntä harmitti erityisesti, kun muut tuhosivat hänen vaivalla tarinaan ujuttamiaan meemejä.

Niitä kitki muun muassa Maria Matinmikko, joka tajusi haluavansa "rikkoa asioita."

Salmenniemi sanoo, että löysi itsestään "ikävän, vanhan ja niuhon kustannustoimittajan."

"Olisin halunnut karsia pois kaikki törröttävät tekstinpätkät."

Jäljellä on yksi kysymys.

Miksi?

Ryhmässä vallitsee erilaisia mielipiteitä siitä, onko kollektiiviromaanissa tärkeämpää itse prosessi vai lopputulos.

Matinmikko ja Lindstedt painottavat edellistä: Romaani on tärkeä kirjallisena tekona.

"Tämä on ajattelun ajattelua", Matinmikko sanoo. "Kun ajattelu loppuu, kulttuuri jähmettyy. Kollektiiviromaani on yhdenlaisen ajattelun manifestaatio."

Eskelisen mielestä kollektiiviromaanilla on arvoa etenkin teoksena. Se on hänen mukaansa ainutlaatuinen ponnistus koko maailman mittakaavassa.

"Huomasimme pian, että kirjoittajat jäljittelivät toisiaan häivyttääkseen omia jälkiään, parodioidakseen toisten kirjoittajien tekstejä ja joskus omiaankin ja vaikka mistä syystä. Silti jokainen pyrki vuorollaan liittämään omat fragmenttinsa osaksi kokonaisuutta, ja tämä tuotti niin monitasoisen kokonaisjäsennyksen, että sen määrittelyyn ei käytössä oleva kirjallisuustieteellinen termistö riitä."

Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran yksi tarkoitus on tuottaa kirjallisuutta, jota on vaikea kuvitella olevan olemassa.

Näyttää siltä, että siinä on onnistuttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat