Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turusta löytyi keskiaikainen kellarikeittiö – ja keittiöstä sormi

Arkeologi Ilari Aalto tutkii Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 1400-luvun kaupunkitaloa jo neljättä kesää

Kulttuuri
 
Turusta löytyi kellarikeittiö, jonka jätteet kertovat keskiaikaisen ihmisen ruokavaliosta
Turusta löytyi kellarikeittiö, jonka jätteet kertovat keskiaikaisen ihmisen ruokavaliosta
20 vuotta täyttävän Aboa Vetus -museon arkeologisilla kaivauksilla on tehty yllättävä löytö. Harvinainen kellarikeittiö on Suomessa ensimmäinen laatuaan. 1500-luvulla palanut rakennus on Pompeijin tavoin säilönyt todisteita keskiaikaisen ihmisen arjesta. Toimittaja: Arla Kanerva, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä

Aurajoen rannalla paistaa aurinko, mutta sisällä Aboa Vetus -museossa tuoksuu kellarista tuttu multa.

Kellarissa ollaankin. Vuonna 1995 avattu yhdistelmä Aboa Vetus & Ars Nova on Turun historian ja nykytaiteen museo, joka viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa. Aboa Vetus on museon maanalainen rauniokortteli, josta kaivetaan esiin Suomen vanhinta kaupunkia.

Rauniot ovat peräisin 1400-luvulta, ja arkeologi Ilari Aalto, 25, on töissä neljättä kesää. Sen ajan nyt esiin kaivettava suuren kivitalon kellari on ollut kaivausten kohteena. Muu osa talosta saatiin esille jo vuonna 1994.

Aallon työmaa on osa näyttelyä. Taustalta kuuluu esittelynauhoja, ja museovieraat kurkistelevat, kun arkeologi ahkeroi kuopassaan. Säännöllisesti hän myös vie vitriiniin löytöjä, joiden avulla keskiajan ihmisen elämää hahmotetaan.

Vesa-Matti Väärä
Löydöt kellarikeittiöstä kertovat, että talon asukkaat söivät ja joivat hyvin.
Löydöt kellarikeittiöstä kertovat, että talon asukkaat söivät ja joivat hyvin.

Keitä nämä ihmiset sitten olivat, mitä he tekivät ja millaista heidän arkensa oli?

Talon 1400-luvulla eläneet asukkaat eivät ole tiedossa, mutta 1500-luvulla talon tiedetään olleen Paraisten kirkkoherran Elias Espingin hallussa.

Viime kesänä talon kellarista alkoi paljastua jotain, mikä näytti keittiöltä. Se oli yllätys, sillä yleensä keskiajan keittiöt sijaitsivat ulkorakennuksissa tai talon ylemmissä kerroksissa.

Vastaavaa kellarikeittiötä ei Suomesta ole aiemmin löydetty, mutta toissa vuonna Tukholmasta tehtiin vastaava löytö.

Aalto ei vielä tiedä, mitä kellarikeittiön löytyminen tarkoittaa, mutta varmaa on, että asukkaat ovat olleet vaurasta väkeä. Tämä käy ilmi useastakin seikasta: rakennuksen koosta, astioiden ja ruokailuvälineiden laadusta – ja keittiöjätteestä.

Vesa-Matti Väärä
Ilari Aalto työskentelee arkeologina Turun Aboa Vetus -museossa ja esittelee löydöksiä myös museovieraille.
Ilari Aalto työskentelee arkeologina Turun Aboa Vetus -museossa ja esittelee löydöksiä myös museovieraille.

Tänä kesänä kellarista on nimittäin löytynyt viidensadan vuoden takaista jätettä. Siitä voi päätellä, että täällä syötiin hyvin. Aalto on löytänyt kaivauksilta kalanluita, jäniksenluita, naudan- ja sorsalinnun luita.

Kalanluita on löytynyt ylivoimaisesti eniten, mistä voi päätellä, että keskiajan turkulaisporvarin ruokavalio sisälsi enemmän kalaa kuin punaista lihaa.

Tämä ei ole yllättävää, onhan Turku rannikkokaupunki. Suomujen perusteella Aalto tunnistaa ainakin hauen, ahvenen, siian ja lohen, mutta tarkempi lajimääritys jää luututkijalle.

Keskiajan ihmisen ruokavalio oli vuodenaikojen ja asuinpaikan sijainnin lisäksi paastoajan sanelemaa. Paastojen aikana ei syöty lihaa, usein ei myöskään kananmunaa.

Ennen pääsiäistä lihatta oltiin 40 päivää ja ennen joulua kuukauden verran. Lisäksi lihaa ei saanut syödä keskiviikkoisin, perjantaisin eikä lauantaisin. Kala sen sijaan oli paastoajalle sopivaa ruokaa.

Keskiajan ihminen ei taloudellisistakaan syistä syönyt lihaa joka päivä. Todennäköisesti myös vauraamman porvariston ruokavalio on sisältänyt runsaasti kasviksia, mutta kasveista jääneet tähteet ovat ehtineet maatua kauan sitten.

Aalto on kuitenkin löytänyt keittiön raunioista hiiltyneitä hasselpähkinän kuoria ja vadelmansiemeniä, ja maanäytteistä on saatu seulottua esille myös ohranjyviä.

Ruokajätteiden lisäksi kellarista on löytynyt myös kappaleita keittiöastioista, jotka kertovat omaa tarinaansa keskiaikaisen kauppakaupungin kansainvälisyydestä. Olutta on juotu saksalaisesta kivisavikannusta, viiniä böömiläisestä pikarista.

Aalto mainitsee hienoimpana esinelöytönä luukahvaisen ruokaveitsen, jonka hän löysi uunin perustuksesta.

Vesa-Matti Väärä
Kaivauksilta löytyneestä ihmisen sormesta ei löydy teräaseen leikkausjälkeä.
Kaivauksilta löytyneestä ihmisen sormesta ei löydy teräaseen leikkausjälkeä.

Yllättävin kellarista löytynyt asia on kuitenkin ihmisen sormi, joka löytyi viime kesän kaivausten loppupuolella. Tämä on ensimmäinen ihmisluu, joka Aboa Vetuksen alueelta on löytynyt muualta kuin täyttömaasta.

Aalto ei osaa sanoa, onko kyseessä miehen vai naisen sormi, tai miten se on keittiöön voinut päätyä. Veitsen tai muun teräaseen tekemää leikkausjälkeä sormesta ei löydy.

Sormen löytyminen keittiön lattialta tarkoittaa sitä, että se on päätynyt sinne rakennuksen ollessa vielä käytössä, eli 1500-luvulla.

Blogissaan Aalto kirjoittaa sormilöydöstä:

"Onko sormi revitty irti mafiahenkisenä kostona? Vai olisiko suuri kivitalo keittiöineen ollut majatalo, jossa juopunut riita on päättynyt sormen puremiseen irti? Sormen löytöpaikka lähellä kellarin jätekourua ei kieli suuresta kunnioituksesta sen sijoituspaikan suhteen. Ei kuitenkaan pidä sulkea pois vaihtoehtoa, että se olisi päätynyt kellariin maagisessa tarkoituksessa. Keskiajalla ja uuden ajan alussa etenkin hirtettyjen rikollisten ruumiinosia on varastettu lääkkeeksi ja talismaaneiksi."

Sormi ei ole ainoa talosta ruoanjätteiden lisäksi löytynyt luu. Viime kesänä kaivauksilta löytyi lähes kokonainen kissa, ja tänä vuonna lattialta löytyi kaivausten kolmas kissan pääkallo.

Kaivausten kohteena oleva talo on palanut 1500-luvun lopulla. Tämä tarkoittaa sitä, että tulipalossa kellari on sortunut, ja kaikki siellä ollut on jäänyt alle. Ilmeisesti myös kissat ovat olleet tämän tapahtuman uhreja.

Uudet löydöt kertovat ruokakulttuurin lisäksi keskiajan rakennustavoista. Kaivausten yhteydessä on esimerkiksi paljastunut, että 1400-luvun alussa rakennettua taloa on laajennettu eri vaiheissa.

Talon asukkaiden arjen lisäksi rauniot kertovat siis myös siellä työskennelleiden käsityöläisten ammateista.

Viime vuonna kaivauksilta löytyi tiili, johon oli ennen polttamista piirretty avaimen kuva. Tänä kesänä löytyneen tiilen kylkeen on puolestaan piirretty viisikantainen tähti. Keskiajalla pentagrammin viisi sakaraa symboloivat Kristuksen viittä haavaa.

Nämä ovat tiettyjen tiilimestarien merkkejä, ammattimiesten töiden signeerauksia, ja samojen mestareiden merkkejä löytyy myös Turun tuomiokirkosta.

Löytö on merkittävä, sillä tiilet tehneistä ammattimiehistä on hyvin vähän kirjallisia lähteitä. Näiden tiilimerkkien kautta tutkijat hahmottavat keskiajan käsityöläisen ammatin arkea.

Oikaisu 3.8. klo 14.48. Arkeologin tekemiä löytöjä viedään vitriiniin säännöllisesti, mutta ei päivittäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat