Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meidän festivaali kiinnostaa tutkijoitakin – pyyhkii pöytää klassisen musiikin henkilökultilla

Tuusulan Meidän festivaalin tapa rikkoa klassisen musiikin konventioita kiinnostaa myös tutkijoita

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Maarit Kytöharju Meidän festivaali
Bryce Dessner soitti Meidän festivaalin yleisölle rennosti Peippolan pihamaalla Tuusulassa.
Bryce Dessner soitti Meidän festivaalin yleisölle rennosti Peippolan pihamaalla Tuusulassa. Kuva: Maarit Kytöharju Meidän festivaali

Lauantaina päättyneellä Meidän festivaalilla Tuusulassa lyötiin jälleen klassisen musiikin konsertti-instituution seiniä matalaksi.

Enkä tarkoita vain taiteilijoille kukkien sijaan jaettuja porkkanoita, joiden puraisusta kehkeytyi monelle maneeri, vaan hienovaraisempia seikkoja.

Esimerkiksi raikasta teemaa, joka kiinnitti huomion Aino Sibeliukseen ja hänen merkitykseensä suomalaiselle musiikkielämälle.

Tarkoitan myös uudesta ja vanhemmasta, klassisesta ja populaarimmasta musiikista rakennettuja konserttikokonaisuuksia. Samoin taiteilijoiden pitämiä teosesittelyjä, kotoisia konserttipaikkoja ja niin edespäin.

Tällaisten palikoiden tukemana muodostui viulisti Pekka Kuusiston luotsaamalla festivaalilla taas ryppyotsattomuutta, leikkimielisyyttä ja heittäytymistä, jotka usein jäävät klassisen musiikin tapahtumista puuttumaan.

Poikkeuksellinen festivaali on saanut myös Turun yliopiston tutkijat kiinnostumaan.

Siellä on käynnissä Koneen säätiön rahoittama tutkimusprojekti Suomalainen nykymusiikki 2000-luvulla: taidemusiikin kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys postmodernissa maailmassa.

Projektissa käsitellään klassisen musiikin lisäksi muun muassa räppiä ja metallia. Yhtenä tarkoituksena on väittää, että "taidemusiikilla on merkitystä ja että sillä voisi olla enemmänkin merkitystä".

"Mukana on taiteellisesti kunnianhimoisia projekteja, jotka jollain tavalla koskettavat meitä ihmisiä 2000-luvulla", tutkimusta johtava Susanna Välimäki kertoo.

"Niiden teemat liittyvät usein yhteiskuntaan, ympäristökysymyksiin ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen."

Hän kiinnittää tutkijana huomiota erityisesti konserttikokonaisuuksiin. Kuuntelemisen ja havainnoinnin lisäksi tutkimuksessa haastatellaan yleisöä.

"Kappaleet saavat erilaisia merkityksiä, kun ne esitetään eri paikoissa. Sitä Meidän festivaali tekee."

HS pyysi Susanna Välimäkeä ja tutkimuksessa mukana olevaa Juha Torvista kuuntelemaan kanssaan Meidän festivaalin toiseksi viimeisen konsertin Peippolassa lauantaina. Konserttipaikka on yksityisomistuksessa oleva puutalo Tuusulan Rantatiellä.

Aluksi kuultiin Riikka Talvitien Luonnonoikku viululle ja live-elektroniikalle Eriikka Maalismaan ja Kimmo Antikaisen tulkitsemana. Ennen esitystä Talvitie pohti muun muassa säveltämistä taiteena ja löysi sille oivan metaforan – vauvan, joka oppii puhumaan.

Luonnonoikun jälkeen siirryttiin ulos, jossa Meidän festivaalilla vieraillut Bryce Dessner soitti ensin oman teoksensa, Steve Reichin ja Grateful Dead -yhtyeen kitaristin Jerry Garcian inspiroiman Garcia Counterpointin.

Sen jälkeen hän soitti yhdessä Pekka Kuusiston kanssa muusikoiden viikon aikana säveltämän uuden teoksen.

Paikanvaihdon efekti oli tehokas. "Tuntui kuin olisi päässyt katsomaan, miten Dessner harjoitteli idoliensa musiikkia yksin autotallissa", Välimäki totesi.

Sisällä konsertin piti jatkua jonglööri Jay Gilliganin esityksellä. Ohjelma oli kuitenkin vaihtunut, mikä ei ole Meidän festivaalilla harvinaista.

"Silläkin on merkitystä, että ohjelma ei ole välttämättä ihan sitä, miten se lukee paperissa", Välimäki sanoo. "Tulee olo, että olemme hetkessä. Aivan kuin yleisökin olisi mukana vaikuttamassa."

Konsertti päättyi pianisti Simon Crawford-Phillipsin soittamiin Fanny ja Felix Mendelssohnin liedeihin, Robert Schumannin Der Dichter spricht -teokseen ja Clara Schumannin romanssiin, jossa viulua soitti Pekka Kuusisto.

Pääroolissa oli kuitenkin konserttitilan 1800-luvulla rakennettu flyygeli, josta konserttivirittäjä Matti Kyllönen kertoi ennen konserttia.

Itse tulkitsin koko konsertin näiden viimeisten teosten kautta – varmaan siksi, että veljeään ja miestään vähemmän tunnetut taiteilijanaiset resonoivat myös koko festivaalin teemaan. Sehän oli tänä vuonna omistettu Aino Sibeliukselle.

Juha Torvinen puolestaan näki, että Talvitien Luonnonoikku leimasi koko konserttia. Hän onkin kiinnostunut ekomusikologiasta ja musiikin ja ympäristön suhteesta.

"Talvitie sanoi, että luonto määrää teoksen muodon. Samalla tavalla muissakin teoksissa luonto määräsi, mitä tapahtuu. Luulen jopa, että Kuusiston ja Dessnerin teoksessa tekniikka vähän petti", Torvinen pohti.

"Vanhasta pianostakin virittäjä antoi ymmärtää, että se voi hajota millä hetkellä hyvänsä."

Lopputulos tulkinnoissa on melko lailla sama.

Myyttiseen taiteilijahahmoon kiinnittyvä henkilökulttiajattelu jättää aina varjoonsa suurimman osan todellisuutta. Ihminen ei ole yksin, eikä kukaan pysty toimimaan erillään ympäristöstä tai toisista.

Meidän festivaalilla tematiikka ja konsertin ilmapiiri saivat aikaan sen, että sinänsä hienot yksilösuoritukset ja muusikkotähdet antoivat tilaa jollekin suuremmalle – itse musiikille.

Ei tehnyt mieli arvottaa, vaan kuunnella ja olla. Voisiko festivaalilta enempää toivoa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat