Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Modernin tyttökirjan kirjoittanut Anna Hallava oppi lähestymään kustantamoja päämäärä edellä

Kulttuuri
 
Mistä on tyttökirjan sankari tehty?
Mistä on tyttökirjan sankari tehty?
Anna Hallavan Sammakkoprinsessa on moderni tyttökirja, jonka pääosassa on 14-vuotias Ofelia. Ofelia on yhdistelmä L. M. Montgomeryn klassisia tyttökirjoja ja aikuisille naisille suunnattua humoristista chick litiä. Pienen runotytön ja Bridget Jonesin lisäksi nykyaikaisesta tyttösankarista löytyy myös ripaus kirjailijan omakuvaa. Toimittaja: Arla Kanerva, kuvaus: Vesa-Matti Väärä, leikkaus: Janne Elkki

Mikä on tyttökirja?

Tätä kysymystä on pohtinut esikoiskirjansa tammikuussa julkaissut Anna Hallava. Sammakkoprinsessa kertoo Ofelia-tytöstä, joka saa 14-vuotissyntymäpäivänään kuulla olevansa keiju.

"En ajatellut kirjoittavani tyttökirjaa", Hallava sanoo.

Hän myöntää silti, että perinteisestä tyttökirjallisuudesta siirtyi esikoiseen vaikutteita. "Runotyttö-sarjan Emilian taianomainen suhtautuminen luontoon oli minulle tärkeä."

Varsinaisiksi tyttökirjoiksi Hallava kuitenkin mieltää lähinnä klassikot: Anni Polvan Tiinat, L.M. Montgomeryn Annat ja Runotytöt ja Rauha S. Virtasen Selja-sarjan.

"Mielestäni määrittelylle ei nykypäivänä ole tarvetta."

Vesa-Matti Väärä
Anna Hallava kirjoitti Sammakkoprinsessasta romaanin, joka viihdyttäisi häntä itseäänkin.
Anna Hallava kirjoitti Sammakkoprinsessasta romaanin, joka viihdyttäisi häntä itseäänkin.

Jokin ajatus genrestä oli kuitenkin olemassa jo kirjoitusvaiheessa. "Ajattelin kirjoittavani chick litiä fantasiaan yhdistettynä."

Modernin naisen ongelmia humoristisesti käsittelevä kirjallisuus on Hallavalle läheinen. Hän pitää Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-sarjasta ja Helen Fieldingin Bridget Jones -kirjoista.

Bridget Jones onkin Ofelian lähin vastine, Hallava sanoo. "Heissä on samaa epävarmuutta, jopa neuroottisuutta."

Myös ulkonäkö yhdistää: sekä Bridget että Ofelia kuvataan pyöreiksi. Se oli Hallavalle tärkeää, koska pyöreitä päähenkilöitä ei esiinny tyttökirjallisuudessa kovin usein.

Hallava on ammatiltaan ala-asteen kieltenopettaja, mutta kirjoissa hän ei halua opettaa.

"Nuoria ei pidä aliarvioida saarnaamalla", hän sanoo. "Myös viihteen tarjoaminen on tärkeää."

Vanha jako viihteen ja ns. korkeakirjallisuuden välistä on hänestä katoamassa. Kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen.

Silloin Hallava oli kirjoittanut aikuisille suunnattua viihdeproosaa ja tutkaili kustantamojen sivuja miettien, olisiko sille tilausta. Katalogit olivat täynnä realistisia, vakavia teoksia.

Sitten Hallava löysi englanninkielisen kirjailijafoorumin, jossa genrerajoilla ei ollut mitään väliä: Harlekiini-romansseja tehtaileva oli samanarvoinen kuin filosofista tekstiä kirjoittava.

Foorumissa Hallava tutustui englanninkielisen kustannusmaailman käytäntöihin ja oppi ajattelemaan kirjoittamistaan päämäärätietoisesti.

Kun hän sitten tutki suomalaisten kustantamojen tarjontaa, hän huomasi, että nuorten huumorille, arkeen sijoittuvalle fantasialle ja chick litille saattaisi olla kysyntää.

Kustannussopimuksen saamisessa tästä taustatyöstä saattoi olla apua, mutta tärkeintä on itse kirjoittaminen, Hallava uskoo.

"Kirjoitan tekstiä, joka viihdyttää minua itseäni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat