Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella näyttämölle nousee monta omaa elämää

Kulttuuri
 

Ensi sunnuntaihin kestävässä Tampereen teatterikesässä nähdään kahdeksan ulkomaista ja yksitoista kotimaista esitystä sekä runsaasti oheisohjelmaa.

Ohjelmisto keskittyy tänä vuonna kysymään, mihin perheeseen ja yhteisöön kuulumme – ja mitä se tarkoittaa.

Omaelämäkerrallisia esityksiä on monta.

Britanniasta saapuvat siskokset Amy ja Rosana Cade ovat tehneet esityksen suhteestaan, kajaanilainen Janne Kinnunen koulukiusaamiskokemuksistaan, ja islantilais-brittiläinen Petra kuvaa islantilaisen Pétur Ármannssonin isoäitiä.

Omia kokemuksia ei kuitenkaan verhota fiktioon norjalaiskirjailija Karl Ove Knausgårdin tapaan.

"Esitysten teemat eivät ole yksityisiä, mutta käsittelytapa on useissa esityksissä henkilökohtainen", sanoo taiteellisen johtotroikan jäsen, ohjaaja Mikko Roiha.

Raatiin myös kuuluva vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard pohtii, että raati haki ennen kaikkea tekijöiden omaa havaintoa ja kokemusta.

Nykyään ihmiset valitsevat mieluusti tosiasioiden sijaan omat tunteensa tiedon perustaksi. Tällainen yksilöllistyminen näkyy mediatarinoissa ja ehkä myös siinä, mistä lähtökohdista teatteria tehdään.

"Kaikki ei kuitenkaan jää yksityisiksi tunnelmiksi", Hazard sanoo. "Ihmiset kokoontuvat edelleen, kuten nähtiin Meillä on unelma -mielenosoituksessa."

Roiha ja Hazard eivät näe ohjelmiston heijastelevan mitään erityistä suuntausta tai agendaa.

Omaelämäkerrallisuudestakin on poikkeuksia. Esimerkiksi Elina Snickerin Harmony Sisters kertoo laulajasiskosten tarinan kolmannen valtakunnan tähtinä, ja Juha Siltasen Vallankumous tarkentuu vuoteen 1917.

Hollantilainen Bebop Story taas kertoo legendaarisen jazz-trumpetisti Chet Bakerin tarinan ja Aino Piirolan dramatisoima Helene taiteilija Helene Schjerfbeckin kohtalon.

"Haluamme esitellä mielestämme mielenkiintoisia esityksiä, emme niinkään hyvin tehtyjä esityksiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat