Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Weekend-festivaali uhkaa jättää Helsingin

Kaupungin tiukat melurajoitukset ovat liikaa elektronisen musiikin festivaalille

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
David Guetta esiintyi Weekend-festivaalilla vuonna 2013.
David Guetta esiintyi Weekend-festivaalilla vuonna 2013. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Tulevana viikonloppuna Hermannin Kyläsaaressa järjestettävä elektronisen musiikin festivaali Weekend harkitsee siirtymistä pois Helsingistä melurajoitusten vuoksi.

Järjestäjien mukaan Helsingin ympäristökeskus on määrännyt tapahtuman soittoajat niin tiukoiksi, että se haittaa taloutta ja taiteellista kokonaisuutta.

Monet pääesiintyjät keikkailevat mittavan laser- ja valoshow'n kanssa ja ovat tottuneet esiintymään pimeässä.

"Jos ei ole pimeää, ei yleisöllekään voi mainostaa valoshow'lla. Valoisalla säällä laserit eivät näy mihinkään", festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom toteaa.

Viime vuonna Weekend sai luvan jatkaa kahtena päivänä puoleen yöhön saakka. Tänä vuonna toinen festivaalipäivistä on määrätty päättymään kello 23.

Viime kesänäkin ympäristökeskus linjasi tapahtuman päättymään molempina iltoina kello 23. Järjestäjät valittivat kuitenkin päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja saivat jatkaa puoleen yöhön.

Helsingin ympäristökeskus valitti tästä päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja sai tänä vuonna läpi aikaisemman päättymisajan. Weekend valitti jälleen Vaasaan, mutta tällä kertaa valitus hylättiin.

"Olemme joustaneet sen verran, että tapahtuma saa toisena iltana jatkaa pitempään, koska valitusmäärä on pienentynyt ja järjestäjä ottaa käyttöön melua vähentäviä teknisiä parannuksia", Helsingin ympäristökeskuksen johtava ympäristöasiantuntija Eeva Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan päätöksentekoa hankaloittaa myös tilanne, jossa samalle alueelle on tullut paljon isoja tapahtumia. Weekendin, Sidewaysin ja Flow'n meluvaikutusalueet ovat osittain samat.

Weekend-järjestäjät pitävät kaupungin ympäristökeskuksen rajoituksia eriarvoistavina. Viikkoa myöhemmin Kyläsaaren lähellä Kalasatamassa järjestettävä Flow Festival saa jatkaa soittoa useita tunteja pidempään.

"Kalasatamassa asuinrakennukset ovat paljon lähempänä. Weekend tapahtuu hiekkakentällä, ja lähimmät asuintalot ovat sadan metrin päässä", Lindblom sanoo.

Ympäristökeskuksella ei Pitkäsen mukaan ole kuitenkaan mitään teknomusiikkia vastaan.

"Mietimme vain musiikin leviämistä ja aikarajoja yleisten pelisääntöjen mukaisesti. Flow'sta tulee hyvin vähän valituksia vuosittain, Weekendistä huomattavasti enemmän."

"Lisäksi melun leviämisolosuhteet tapahtumissa ovat erilaiset. Suvilahdessa on paljon rakennuksia ympärillä, eikä musiikki leviä yhtä paljon kuin Kyläsaaressa, jossa on avoin kenttä suoraan merelle päin."

Osasyy tiukkoihin melusäädöksiin saattaa kuitenkin olla musiikkilaji. Teknomusiikki on pääasiallisesti bassovoittoisempaa kuin pop ja rock. Bassotaajuudet kulkeutuvat äänenpaineen vuoksi kauemmas.

Jos rajoitukset eivät muutu, Weekend-festivaali lähtee Helsingistä. Siirtyminen saattaa tapahtua jo ensi vuonna.

"Lähtökohtamme on, että tapahtuma järjestetään ensi vuonna muualla. Olemme jo neuvotelleet muutamien eteläsuomalaisten kaupunkien kanssa, jotka ottaisivat mielellään 60 000 ihmisen tapahtuman vastaan. Se tuo merkittävää taloudellista etua monille paikallisille palveluille", Lindblom kertoo.

Weekend Festivaaleilla esiintyy runsaasti konemusiikin kansainvälisiä tähtiä kuten Armin van Buuren, Avicii, David Guetta ja Infected Mushroom. Tapahtuman 60000 lippua on myyty loppuun jo ennakkoon.

 

Weekend Festival 7.–8. 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat