Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä levykauppa, siellä elämää

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.

Aika tarkkaan vuosi sitten tunnelma oli kuin hautajaisissa. Levykauppa Stupido Shopin käytävät olivat tupaten täynnä, mutta useimpien asiakkaiden mieltä painoi alakulo. Käynnissä oli varaston loppuunmyynti.

Stupido Shop oli ehtinyt palvella vaihtoehtoiseen musiikkiin kallellaan olevaa asiakaskuntaansa parinkymmenen vuoden ajan. Sen valikoima oli kattava, monipuolinen ja ajankohtainen. Kaupan sulkeminen tuntui lopun alulta. Jos edes Stupido Shop ei pärjää taistelussa musiikin striimausta vastaan, muut levykaupat tulevat pian perässä.

Merkillistä tässä on vain se, että Helsingissä on nyt enemmän levykauppoja kuin vuosi sitten. Ainakin yritystä ja sinnikkyyttä kauppiailta löytyy.

Tuorein tulokas avasi ovensa tällä viikolla, kun Vaasanpuistikon eli Piritorin laitaan ilmestyi käytettyjä vinyylejä myyvä Rolling Records. Vain kivenheiton päähän Kalasatamaan avautui muutama kuukausi sitten Fresh Garbage Records, joka panostaa niin ikään käytettyihin levyihin. Myös vuosikausia Kampissa viihtynyt Fennica Records muutti äskettäin samoille kulmille, kun se löysi uuden myymälätilan Hämeentieltä.

Levykaupat hakevat nyt turvaa toisistaan. Helsinkiin on syntynyt kuin varkain "vinyylimaili", reilun puolentoista kilometrin kävelylenkki, joka kulkee Kallion läpi Toiselta linjalta Hämeentielle, Vaasankadulle ja edelleen Fleminginkadulle. Reitille osuu kahdeksan kauppaa, ja yhdeksäs, Fresh Garbage, on pienen lisäjaloittelun päässä. Kun asiakas käy yhdessä myymälässä, on helppo poiketa myös toisessa.

Keskittyminen ei ole sattumaa, sillä Kallio on aivan eri paikka kuin vielä kymmenkunta vuotta sitten. Jos kaupunginosaa leimasivat aiemmin halvat olutkuppilat, nyt Kallio on uusien klubien, ravintoloiden ja kivijalkakauppojen värittämä. Levykaupoille tämä on otollinen ympäristö, ja ne ovat myös tehneet osansa Kallion elävöittämisessä.

Käänteisen kehityksen jälkiä on saatu seurata keskustassa ja Punavuoressa. Aina kun yksi levykauppa on korvattu ketjukahvilalla tai kioskilla, alueesta on tullut hitusen kasvottomampi.

Hieman kärjistäen: Siellä missä on levykauppoja, siellä on myös elämää.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat