Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kitaristi eli 1900-luvun alussa kuin rocktähdet nykyisin

Johnson kuoli nuorena ja ehti äänittää vain 29 kappaletta

Kulttuuri
 
Juuri suomennettu sarjakuvateos kertoo nuorena kuolleen blues-muusikon Robert Johnsonin elämästä.
Juuri suomennettu sarjakuvateos kertoo nuorena kuolleen blues-muusikon Robert Johnsonin elämästä.

Robert Johnson on se blues-muusikko, joka legendan mukaan myi sielunsa paholaiselle tienristeyksessä soittotaitojen vastineeksi.

"Sekin tarina on mukana, mutta ennen kaikkea halusimme kertoa, kuinka Johnsonin legenda oikeasti syntyi. Hän on ikoninen ja romanttinen hahmo, joka on vaikuttanut kaikkiin Rolling Stonesista alkaen", Jean-Michel Dupont sanoi Angoulêmen sarjakuvafestivaalilla Ranskassa.

Dupont on käsikirjoittanut Mezzon (oik. Pascal Mesenburg ) piirtämän sarjakuva-albumin Love in Vain, joka kertoo Johnsonin (1911–1938) elämäntarinan. Se on juuri ilmestynyt suomeksi.

"Halusimme näyttää Johnsonin ihmisenä. Yritimme olla romantisoimatta häntä, mutta pyrimme silti säilyttämään osan mysteeristä", Mezzo täydentää.

Dupont korostaa, että käsikirjoitus perustuu mahdollisimman pitkälti niihin tosiasioihin, joita Johnsonista tiedetään. "En ole keksinyt tarinaan mitään." Tietoa on tosin säilynyt niukanpuoleisesti.

Dupont puhuu kauniisti siitä, kuinka nuoren vaimon menehtyminen ajoi Johnsonin tien päälle ja tarttumaan pulloon. Albumin nimi tulee Johnsonin kappaleesta Love in Vain Blues (blues rakkauden turhuudesta).

"Johnsonin sielu särkyi. Hän eli kuin rocktähdet. Sex, drugs and rock'n'rollin sijaan siihen aikaan oli vain sex, booze and blues", Dupont linjaa.

Johnson kuoli nuorena ja ehti äänittää vain 29 kappaletta. Kuolinsyystä on monta teoriaa, mutta hän kuuluu edelläkävijänä muun muassa Jim Morrisonin, Jimi Hendrixin, Janis Joplinin, Kurt Cobainin ja Amy Winehousen tavoin 27-vuotiaana kuolleiden tähtimuusikoiden joukkoon.

Kaksikosta elokuva- ja musiikkikriitikko Dupont on erikoistunut bluesiin. Hän innostui siitä jo 13-vuotiaana. Sarjakuvataiteilija Mezzo sen sijaan kuuntelee lähinnä rockia. Ehdotus yhteisestä blues-sarjakuvasta tuli kuitenkin Mezzolta.

Dupont kävi Johnsonin kotiseuduilla Mississippissä kaivelemassa taustoja ja haistelemassa tunnelmia. Hän liitti käsikirjoitukseensa valokuvia Mezzon avuksi.

"Jos haluaa kuvata jotain aikakautta, yksityiskohtien pitää olla oikein. Pullojen etiketit ja kitaran koristeet ovat olennaisia, jotta lukijat todella tuntevat olevansa siinä ajassa", Dupont selittää.

Mezzo teki omat taustatyönsä tietoverkossa. "Kuljin esimerkiksi 30-luvun Chicagon katuja Googlen avulla."

Sarjakuva kuvaakin realistisesti mustien elämää puuvillapelloilla ja myös suurkaupungeissa viime vuosisadan alkupuolella. Osa sitä elämää oli myös uskonto omine legendoineen sopimuksista paholaisen kanssa.

Johnsonin legendaa on vahvistanut, että nuorena hän ei ollut erityisen etevä kitaristi, mutta kehittyi myöhemmin mestariksi. Love in Vain tarjoaa kehitykselle luonnollisia syitä, vaikka pitää mysteerin mukana.

"Legendat tulevat Karibian voodoosta, joka kuuluu selvästi bluesissa. Alkuperäinen voodoo tulee Afrikasta, Beninistä, mutta Karibialla se sai vaikutteita kristillisyydestä", Dupont selittää.

Love in Vainissa esiintyykin Papa Legba, Beninistä Haitille periytynyt puheen ja kielen valtias, joka toimii välittäjänä henkimaailman risteyksessä.

"Bluesin hoochie coochie manit ja muut hoodoo-jutut ovat samaa juurta kuin voodoo. Zombit kuuluvat Karibialle, mutta esimerkiksi fetissit myös Pohjois-Amerikkaan", Dupont sanoo.

Hoodoo-kansanperinne levisikin Mississippistä ympäri Yhdysvaltoja juuri 1930-luvulla, jolloin myös Robert Johnson kiersi maata.

Vaikka Dupont ja Mezzo kuvaisivat hoodoo-jutut kulttuurihistoriallisesti kuinka realistisesti, ne korkeintaan syventävät Robert Johnsonin myyttiä, pikemmin pönkittävät kuin purkavat sitä. Moni lukija olisi luultavasti pettynyt, jos niin ei olisi.

Kaikkein eniten Johnsonin myyttiä vahvistavat Mezzon piirrosten väkevät tunnelmat. Mustavalkoisissa kuvissa on partaveitsenterävät kontrastit. Piirrosten voima melkein pysäyttää kerronnan, kun niitä jää ihailemaan.

Mezzo itse vertaa tyyliään amerikkalaisen undergroundin legendaan Robert Crumbiin, joka myös on piirtänyt paljon blues-aiheista. Mezzon tyyli on Crumbiin verrattuna hiotumpaa ja realistisempaa. Muitakin vertauksia taiteilija kyllä luettelee.

"Olen kuin maalari, joka käyttää vain mustaa. Kontrasteihin ovat vaikuttaneet hollantilaiset mestarit. Myös Francisco de Goya on vaikuttanut piirroksiin. Se näkyy kohdissa, joissa Johnson ulvoo kuin susi", Mezzo sanoo.

Monelta piirtäjältä moiset puheet kuulostaisivat turhan polleilta, mutta Mezzo tarjoaa sanoilleen hyvän vastineen.

Love in Vain on myös esineenä kaunis, viimeisen päälle harkittu taideteos. Ei esimerkiksi ole sattumaa, että sivut ovat vaakasuorassa.

"Olemme suuria elokuvan ystäviä, ja vaakamuoto muistuttaa cinemascopen laajakangasta", Dupont sanoo. "Mississippin maisemat ovat tasaisia. Albumin muoto korostaa aukeita tasankoja", Mezzo huomauttaa.

Kirjan lopussa on vielä sikermä Robert Johnsonin biisien sanoituksia höystettynä Mezzon hienoilla hiilipiirroksilla.

Mutta miksi juuri ranskalaiset kertovat Robert Johnsonin tarinan sarjakuvalla? Blues on syntynyt Amerikassa ja sarjakuvakin mielletään usein amerikkalaiseksi. Dupontin ja Mezzon mielestä siinä ei ole mitään kummaa.

"Juuri ranskalaiset menivät ensimmäisinä Mississippiin tutkimaan bluesin juuria – jo 40-luvulla. Tiesin, että Ranskassa on paljon bluesin harrastajia, mutta vasta tämän albumin myötä minulle selvisi, kuinka palon heitä onkaan", Dupont sanoo.

"Ranskassa eksistentialistit arvostivat jazzia. Mustalla musiikilla on meillä tosi pitkät perinteet", Mezzo vahvistaa.

Ja onhan Ranska sarjakuvan suurvalta, jossa sitä alettiin arvostaa taiteena ensimmäisenä samoin kuin jazzia ja dekkareita.

 

Jean-Michel Dupont ja Mezzo: Love in Vain. Suom. Annukka Kolehmainen. Like. 72 s. Sarjakuvaromaani ilmestyy tällä viikolla.
Tekijät vierailevat Helsingin sarjakuvafestivaalilla 28.–30. 8.

Harri Römpötti
Angoulême

Saddri Derradji
Jean-Michel Dupont (vas.) käsikirjoitti ja Mezzo eli Pascal Mesenburg piirsi.
Jean-Michel Dupont (vas.) käsikirjoitti ja Mezzo eli Pascal Mesenburg piirsi.
Tarkat yksityiskohdat ovat piirtäjä Pascal Mesenburgille tärkeitä.
Tarkat yksityiskohdat ovat piirtäjä Pascal Mesenburgille tärkeitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat