Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikki ei ole maailmankieli

Kaikki puhuvat musiikin yhdistävästä voimasta. Pitääkö se paikkansa?

Kulttuuri
 
Juge Heikkilä
Sound Tracker -ohjelma jäljitti bluesin juuria Mississippissä, jossa tulivat vastaan Travis Hullette ja RL Boyce.
Sound Tracker -ohjelma jäljitti bluesin juuria Mississippissä, jossa tulivat vastaan Travis Hullette ja RL Boyce. Kuva: Juge Heikkilä

Afroamerikkalainen juurimuusikko Corey Harris pohti kesän kynnyksellä blogissaan, pitäisikö valkoihoisten saada soittaa bluesia lainkaan.

Koska blues on alkujaan alistettujen mustien ahdistuksesta syntynyttä musiikkia, valkoisten on Harrisin mukaan mahdotonta ymmärtää musiikin yhteisöllisiä merkityksiä. Hänen mielestään valkoiset bluesartistit sivuuttavat liian usein kulttuurin, joka musiikkia ympäröi. He eivät ole myöskään koskaan kysyneet mustilta lupaa soittaa bluesia.

Bluesin ystävien vesilasissa kirjoitus aiheutti myrskyn. Monet pitivät Harrisin näkemystä vanhentuneena ja rotuerottelua ylläpitävänä. Joku vastasi provosoivasti kysymällä, voivatko tummaihoiset soittaa klassista musiikkia lainkaan.

Musiikkikulttuureja tutkivat etnomusikologit eivät allekirjoita trendikästä hokemaa, jonka mukaan musiikki on universaali maailmankieli. Vaikka musisoiminen ja laulaminen ovat yhtä yleismaailmallisia kuin tanssiminen tai ruoanlaitto tai sananlaskut, sen paikalliset merkitykset eivät ole. Musiikki kannattelee aina kokonaista maailmankuvaa. Ulkoryhmäläisiin voidaan suhtautua jopa vihamielisesti.

Samankaltaiselle paikallisoletukselle perustuu myös toimittaja Louise Grayn keväällä julkaistu kirja Maailmanmusiikki. Teos kertoo tarinan tarkasta päivästä erään lontoolaisen baarin pöydässä, jolloin maailmanmusiikki keksittiin. Promoottoreilla ja levykauppiailla oli ongelmia luokitella musiikkia, joka kattoi kaiken mahdollisen jemeniläisen popin, bulgarialaisen kuoromusiikin, kongolaisen soukousin tai gambialaisten kora-levyjen välillä. Yhteiseksi nimikkeeksi keksittiin world music.

Sittemmin genreä on kritisoitu runsaasti: lokeroihan se monenkirjavien kansojen soundit yhtenäistä estetiikkaa huokuvan nimikkeen alle. Nimitys on ollut omiaan levittämään falskia kuvaa musiikista kaikkien jakamana maailmankielenä.

Enemmän kuin maailmanmusiikin perusteos, Grayn kirja on opas musiikin poliittisuuteen. Se ottaa kantaa myös kansallisesti retusoituun perinnemusiikkiin. Kun kansantaidetta on ohjannut nationalistinen tai muu keskusjohtoinen auktoriteetti, tuloksena on ollut eloton ja fiktiivinen pysäytyskuva.

Perinteentutkijoilla olisi tieteellisiä perusteita tyrmätä perussuomalaisten taidelinjaukset kansallista identiteettiä tukevasta kulttuurista. Kansallisromanttinen kuvasto ei ole ainoastaan vanhentunut. Se oli valheellinen jo syntyhetkellään.

Rokkari Sami Yaffan juontamaan televisioseikkailuun perustuva oheiskirja Sound Tracker tarjoaa syleilevämmän lähestymistavan. Musiikista puhutaan universaalina maailmankielenä jo esipuheessa.

Juhlapuheet unohtuvat, kun kuvaustiimi syöksyy viinanhuuruisiin torvibileisiin ja etiopialaisiin heimotansseihin. Kertomuksista miltei haistaa tequilan, maantiepölyn ja festivaalien rikastaman yön. Musiikkia lähestytään elämyksellisesti, omalla slangilla ja punk-asenteella.

Sound Tracker saa Grayn teoksen maistumaan paperilta. Niin hyödyllisesti kuin Maailmanmusiikki purkaakin valkoisen miehen kirjoittamaa musiikkihistoriaa, korostaa paikallisuutta ja muistuttaa luokittelujen keinotekoisuudesta, kirja käpertyy liiaksi politikointien pauloihin ja unohtaa elävän musiikin.

Siitä puuttuu ainesosa, joka saa ahmimaan Sound Trackerin kannesta kanteen: draivi.

Koomikko Steve Martin kuvaa omaelämäkerrassaan Born Standing Up viihdetaiteilijoiden tapaa lainata toistensa vitsejä. Viihdyttäjän ensimmäiset ohjelmanumerot perustuivat pitkälti lainamateriaaliin.

Lainaamista ei pidetty syntinä. Päinvastoin vitsejä vaihdeltiin keskenään.

Samaan tapaan myös bluesin melodiat, rakenteet ja sanoitukset lainautuivat alkujaan soittajalta toiselle. Taidokkaana pidettiin tulkitsijaa, joka osasi tehdä rajatusta sävelmateriaalista ja yleisistä aiheista omiaan. Soittajaa ei edes arvioitu bluesmuusikkona, sillä repertoaariin piti kuulua myös valikoima ragtimea, balladeja, gospelia ja radiossa soivia tanssihittejä.

Kansanmusiikin kerääjät olivat kiinnostuneita vain bluesista, joten nauhalle tallentui yksipuolinen siivu mustaa musiikkikulttuuria. Samalla kitaraa näppäilevästä bluesäijästä tuli oman kulttuurinsa Väinämöinen.

Ajatus mustien yksinoikeudesta bluesiin tuntuu vieraalta musiikkivaikutteiden globaalissa sulatusuunissa. Yhdessä asiassa Corey Harris osuu naulan kantaan. Valkoiset jäljittelevät usein mustan musiikin tyylejä liiankin tyylipuhtaasti ja unohtavat, että he voisivat esittää musiikkia omalla äänellään.

Afroamerikkalaisen korviin voi kuulostaa oudolta, jos valkoinen laulaja esittää Son Housen kappaleen My Black Mama 1930-luvun alkuperäisäänitteen Mississippin mustaa slangia myötäillen. Sitä tehdään aivan liikaa.

Blueskollega Sugar Blue on ilmaissut Harrisin kannanoton diplomaattisemmin: "Olet tervetullut vieraaksi taloon. Tule sisään, nauti, ole oma itsesi. Mutta muista kenen talo se on."

Ottakaamme siis kengät pois ovella ja astukaamme juhliin. Mutta puhutaan ihmeessä omaa slangiamme.

 

Louise Gray: Maailmanmusiikki. Into.
Tommi Liimatta, Sami Yaffa ja Otso Tiainen: Sound Tracker. Like.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat