Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija teki elokuvan ydinvoimahankkeesta

Kulttuuri
 
Leon Berthas
Leon Berthas

Ruotsalainen opiskelija Leon Berthas, 19, on julkaissut internetissä dokumenttielokuvan Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta Pyhäjoella. Sisu Meltdown -niminen puolen tunnin elokuva ilmestyi YouTube-verkkopalveluun maanantaina.

Provokatiivisessa dokumentissa Berthas haastattelee aktivisteja, päättäjiä, Pyhäjoen alueen asukkaita ja kotiaan ydinvoimalahankkeelta puolustavaa pariskuntaa.

Lopulta poliisi ottaa dokumentaristin kiinni työmaa-alueella. Poliisit takavarikoivat kuvausvälineet, mutta Berthas piilottaa muistikortit suuhunsa ja lataa myöhemmin materiaalit julki.

"Projekti jatkuu edelleen. Haluan palata Pyhäjoelle", Berthas kertoo puhelimessa. "Fennovoimalla ei ole lupaakaan, ja silti he ovat jo alkaneet tehdä infrastruktuurin eteen töitä Pyhäjoella."

Elokuva esitetään Helsingissä torstaina, jolloin Fennovoiman rakennuslupahakemus viedään valtioneuvoston istuntoon. Samaan aikaan osoitetaan mieltä ydinvoimahanketta vastaan. Mielenosoituksen organisoineet järjestöt eivät hyväksy sitä, että Fennovoiman tappiollista hanketta jatketaan julkisella rahoituksella.

Myös dokumentin sävy on ankara.

Berthasin mukaan Suomi on muuttumassa banaanivaltioksi, jossa kaivosteollisuutta pyörittävät ulkomaiset yritykset, Venäjä sanelee energiapolitiikkaa ja ydinvoimayhtiön omistuspohjaksi tekaistaan haamuyrityksiä Kroatiassa.

"Haluan tulla osallistumaan mielenosoitukseen ja puhumaan tilaisuuteen elokuvastani. On tärkeää, että olemme paikalla ja kuvaamme tapahtumia", Berthas sanoo.

Dokumentti alkoi elokuvakoulun harjoitustyönä. Tukholmalainen Berthas opiskeli Kalixissa Haaparannan lähellä.

Apua dokumentin teossa on antanut Leonin isä Håkan Berthas, itsekin dokumentaristi ja punk-henkinen yhteiskuntakriitikko.

 

Sisu Meltdown -dokumentti esitetään Helsingissä Uuden ylioppilastalon järjestötila Kupolissa torstaina 6. 8. kello 18 ydinvoimalahanketta vastaan protestoivan mielenosoituksen jälkeen.

Korjattu 5.8. klo 23.45: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Pyhäjoki kuuluisi Ouluun, vaikka se on itsenäinen kunta. Kirjoituksessa kerrottiin virheellisesti myös, että poliisi olisi pidättänyt Leon Berthasin, vaikka hänet vain otettiin kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat