Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Isä ehkä lyö äitiä, äiti kirkuu" – sisarukset kirjoittivat näyttämölle lapsuutensa väkivallan

Seidi ja Ruusu Haarlan näytelmä kertoo vanhempien ylivallasta, joka jyrää lapsen totuuden

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Seidi Haarla valmistui näyttelijäksi kuukausi sitten, Ruusu Haarlalla on vielä vuosi ohjausopintoja. Sisarukset haluavat tehdä lisää yhteistyötä Traumaruumis-näytelmän jälkeen.
Seidi Haarla valmistui näyttelijäksi kuukausi sitten, Ruusu Haarlalla on vielä vuosi ohjausopintoja. Sisarukset haluavat tehdä lisää yhteistyötä Traumaruumis-näytelmän jälkeen. Kuva: Markus Jokela HS

"Olen lapsuudenkotini yläkerrassa aikuisena. Katson alas kierreportaita. Portaissa seisoo kahdeksanvuotias Seidi, joka kuuntelee, kun vanhemmat riitelevät. He huutavat, isä ehkä lyö äitiä, äiti kirkuu ja heittää astioita isän päälle."

"Pahimmillaan isä jahtaa äitiä kirveen kanssa. Kerran olen myös nähnyt, kun isä hakkasi puista seivästä sen mahaan ja siitä vuoti verta."

Tämä on osa Seidi Haarlan esittämää monologia Traumaruumis-näytelmässä, jonka hän on käsikirjoittanut yhdessä sisarensa Ruusu Haarlan kanssa. Näytelmän ensi-ilta oli Teatterikorkeakoulussa viime syyskuussa, ja nyt se esitetään Tampereen teatterikesässä.

Ruusu Haarla on Traumaruumiin ohjaaja ja dramaturgi. Seidi Haarla näyttelee itseään sekä perheen isää ja äitiä.

Näytelmän isä pitää alussa puolustuspuheen. Hauras ja uhriutuva äidin hahmo vie kaiken tilan omilla tunteillaan, kuten surulla marsun kuolemasta.

Aikuinen Seidi päätyy psykiatriselle osastolle, jossa hän haluaa vain päästä hoitajan syliin.

Mikä Traumaruumis on? Onko se totta, fiktiota vai terapiaa?

Ruusu Haarla kiinnostui dokumentaarisesta teatterista Susanna Kuparisen työparina Valtuusto- ja Eduskunta-näytelmissä.

"Työryhmässä oli hurmosta, joka tuli pureutumisesta totuuteen", Ruusu Haarla kertoo. "Sen jälkeen oli matala kynnys tehdä jotain hyvin henkilökohtaista."

Myös isosisko Seidi aloitti uransa Ylioppilasteatterista ja jatkoi sitten Teatterikorkeakouluun.

He päättivät käydä läpi kokemuksiaan. Ruusu Haarlan mielestä se täytyi tehdä pois alta. "Tartun aina aiheeseen, joka riivaa minua. Sellaisesta yleensä riittää annettavaa muille."

"Näyttelijänä suuri dokumenttini on se, mitä sisälläni on", Seidi sanoo. "Suhde vanhempiin on elämän ensimmäinen ja tärkein, ja minulla se oli selvittämättä."

Heikki Heinonen
Seidi Haarla näyttelee Traumaruumiissa muun muassa isän hahmoa.
Seidi Haarla näyttelee Traumaruumiissa muun muassa isän hahmoa.

Lapsena Seidi Haarla oli tyypillinen isosisko, kantaja, joka ei osannut olla seuraamatta perheen myrskyjä. Pikkusisko Ruusu puolestaan pakeni omaan maailmaansa.

Onko näytelmän perhe todellinen? Hakkasiko heidän isänsä äitiä?

Sisarukset ärsyyntyvät kysymyksestä. Ruumiillinen väkivalta ei ole näytelmässä olennaista eikä faktojen tarkistamisella ole taiteessa merkitystä.

"Katsojan osa on heittäytyä uskomaan, että tarina on totta", Ruusu sanoo. "Yritimme tavoittaa totuuden omasta kokemuksestamme. Emme keksineet helppoja valheita, jotta saisimme yleisön itkemään."

"Minua kiinnostaa, miksi katsoja ajattelisi, että valehtelemme. Johtuuko se siitä, ettei lapsen kuulu syyttää elävää vanhempaa?" Seidi kysyy.

Ehkä ei kuulu. Moni tekee tilin vanhempiensa kanssa vasta sitten, kun nämä ovat kuolleet. Sitten voi hengittää ja itsenäistyä.

"Se on ymmärrettävää, koska tilinteolla on hinta. Ei kukaan mielellään tuota surua vanhemmilleen", Ruusu sanoo. "Mutta kun suojelee vanhempiaan, uhraa usein omat tunteensa."

Traumaruumis on siis äidinmurha, jonka lähtökohta on Haarlojen muistoissa. Se ei kuitenkaan kerro pelkästään heistä.

"Näytelmä kertoo vallasta, jota vanhemmat käyttävät lapsiin. Se kysyy, voiko lapsi joskus olla oikeassa. Voiko lapsen totuus olla arvokkaampi kuin vanhempien tunteet", Seidi sanoo.

Haarlat eivät halua levitellä vanhempiensa virheitä vaan tarkastella sitä, miten lapselle käy, kun hän kätkee nuo virheet sisäänsä. Niin kuin he itse.

"Muistot ovat alkaneet palata mieleeni, kun ennen oli paljon pimeää. Minusta vapautui tilaa tällekin", Seidi sanoo ja osoittaa pyöreää vatsaansa.

"Minä tunnen itseni itsenäiseksi ja vahvemmaksi. Rehellisyys vanhempia kohtaan parantaa suhdettani muihin ihmisiin", Ruusu sanoo.

"Jos en olisi tehnyt tätä näytelmää, en kokisi elämääni nyt merkitykselliseksi."

 

Traumaruumis ke klo 19 ja to klo 14. Teatteri Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere.

Korjattu 6.8. klo 23.25: Kirjoituksen aiemmassa versiossa siteerattiin näytelmää väärin. Siteerauksessa luki: "isä hakkasi puista seivästä äidin mahaan".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat