Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Woody Allen ei saa unta, hän alkaa miettiä täydellistä murhaa ja ryöstöä

Kulttuuri
 
? Alessandro Bianchi / Reuters / REUTERS
Woody Allen on ohjannut yli neljäkymmentä elokuvaa, ja useassa on mukana rikosjuoni.
Woody Allen on ohjannut yli neljäkymmentä elokuvaa, ja useassa on mukana rikosjuoni. Kuva: ? Alessandro Bianchi / Reuters / REUTERS

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Woody Allen tunnetaan yksityiselämästään ja elokuvistaan, mutta potentiaalisena ryöstäjänä ja murhaajana häntä ei ole tavattu pitää. Täydellistä rikosta hän kuitenkin suunnittelee.

"Kun en saa illalla unta, rentoudun usein miettimällä jonkun murhaamista", Allen sanoo.

Kuka?

Yökerhon vitsinikkari

 Woody Allen, 79, on ohjannut ja käsikirjoittanut yli 40 elokuvaa.

 On pitänyt itseään lähinnä yökerhon vitsinikkarina.

 Tekee parhaillaan verkkojätti Amazonille kuusiosaista sarjaa.

 Tunnetaan myös kiistellystä yksityiselämästään: avioero näyttelijä Mia Farrow'sta oli myrskyisä. On naimisissa Farrow'n adoptiotyttären Soon Yi-Previnin kanssa.

 Tuorein sotkuista liittyy Dylan Farrow'hun, Allenin ja Farrow'n adoptiotyttäreen, jota Allenin on väitetty ahdistelleen seksuaalisesti tämän ollessa seitsenvuotias. Allen on kiistänyt syytökset.

Ja nauraa.

"Toinen mitä saatan miettiä, on täydellinen ryöstö ja miten se tehdään. Se kiinnostaa, siinä on esteettistä elementtiä mukana."

Pitääkö Allen, tunnettu humoristi, ottaa vakavasti?

Istumme hotellihuoneessa Cannesissa, Allen ja pieni toimittajaryhmä. On aurinkoinen toukokuun aamu ja 79-vuotias elokuvantekijä vaikuttaa reippaalta ja hyvinvoivalta, kuulo vain on huonontunut. Uutta tämä ei ole. Allen on ollut huonokuuloinen jo vuosia.

Uutta ei ole sekään, että Allen tapaa lyödä leikiksi. Vähän aiemmin Allen on naurattanut väkeä kertomalla kuusiosaisesta sarjasta, jonka hän lupasi internetjätti Amazonille. "Siitä tulee kosminen epäonnistuminen", Allen sanoi sarjasta, jonka pitäisi olla valmis ensi vuonna.

"Lupautua sen tekoon oli valtava virhe. Olen pulassa sen kanssa."

Nauratti. Allen taisi kyllä olla ihan tosissaan. Elokuvat ovat sittenkin erilaisia kuin tv-sarjat.

Allen on Cannesissa mainostamassa elokuvaansa Irrational Man, ja rikoksista hän puhuu, koska hänen mielestään täydellisen rikoksen suunnittelussa ja elokuvan teossa on paljon samaa.

Allen kirjoittaa itse elokuvansa ja hänen mielestään tarinan ja ryöstön sommittelussa on samaa kauneutta. Molemmat vaativat tekijältään luovuutta, kykyä ongelmanratkaisuun. Kyse on yksilön valinnoista, joskus järjettömistäkin.

"Molemmat käyvät läpi samat vaiheet. Ero on vain siinä, että jännityskirjailija ei toteuta suunnitelmaa", Allen huomauttaa.

Pankkikeikkaan Allen itse ei ole valmis, hän ei mielestään tunne pankkeja tarpeeksi, mutta jalokiviryöstöön hänellä on jopa suunnitelma olemassa. Allen aikoo tekeytyä koruliikkeen ikkunanpesijäksi.

"Jos minulla olisi oikeanlaista happoa, voisin pestä näyteikkunaa, odottaa tunnin ja lasi olisi poissa", Allen visioi.

Tristar pictures
Manhattanin murhamysteerit -elokuvassa (1993) Woody Allen harrasti epäilyttävää toimintaa Anjelica Hustonin kanssa.
Manhattanin murhamysteerit -elokuvassa (1993) Woody Allen harrasti epäilyttävää toimintaa Anjelica Hustonin kanssa.

Allenin elokuvissa on toistuvia aiheita, kuten jazz ja vanhemman miehen suhde nuoreen naiseen. Mutta myös rikosjuonet ovat tyypillistä Allenia.

Hän on tehnyt yli 40 elokuvaa. Niistä rikos on näkyvästi esillä esimerkiksi elokuvissa Ota rahat ja juokse, Rikoksia ja rikkomuksia ja Manhattanin murhamysteeri.

Artikkeliin liittyvät

Allenin mielestä hyvä esimerkki täydellisen rikoksen ideasta on Alfred Hitchcockin elokuvassa Muukalaisia junassa. Patricia Highsmithin kirjaan perustuvassa elokuvassa kaksi tuntematonta kohtaa junassa, ja kun molemmilla on surma mielessään, he tekevät vaihtokaupan.

Allenin uudessa elokuvassa Irrational Man punotaan samantapaista suunnitelmaa, aiotaan surmata ventovieras. Emma Stone näyttelee opiskelijaa, joka retkahtaa Joaquin Phoenixin esittämään professoriin. Tätä viehättävät sekä päihteet että ajatus täydellisestä rikoksesta. Professorin mielestä hänen ylevät tarkoitusperänsä perustelevat jopa murhan.

Täydellinen rikos on elokuvantekijälle ihanteellinen teema. Sitä ovat monet jännitystarinoiden tekijät pyöritelleet. Joskus juonen keksiminen saattaa olla tarinankertojalle koko jutun lähtölaukaus.

Allen kertoo, että yksi hänen viime vuosien menestyneimmistä elokuvistaan, Match Point, lähti liikkeelle juuri rikosjuonen kehittämisestä ja keksimisestä.

"Se alkoi ideasta, miten murhata joku. Keksin, miten ensin ryöstetään naapuri, naapuri kuolee ja siinä sivussa kuolee varsinainen kohdekin", Allen sanoo.

Vuonna 2005 valmistuneen Match Pointin juonikuvio on ilmeisesti Allenin mielestä onnistunut, koska hän nostaa asian esiin. Omia elokuviaan hän ei koskaan kuulemma katso uudestaan. Hän ei halua nähdä virheitään.

Täydellinen rikos on käsikirjoittajalle samanlaista materiaalia kuin leikittely salasuhteella, josta Allen myös Irrational Manissa kertoo. Molempien avulla voi laittaa henkilöhahmon valinnan eteen, elämään rinnakkain kahta elämää. Mukana on lisäksi kiinnijäämisen riski.

"Se tietenkin stimuloi", Allen sanoo.

Rikoshaave on yhteydessä moraaliin. Mitä voi vapaa sielu tehdä, mihin uskoa vai uskoako mihinkään?

Filosofialla on usein ollut iso asema Allenin elokuvissa. Allen toteaa taas kerran, miten kovasti hän nauttii filosofian lukemisesta ja filosofisista väittelyistä. Siitäkin huolimatta, että filosofia ei koskaan toimi käytännössä.

"Mutta valtavan hauskaa se on", Allen sanoo.

gravier production
Allenin uutuus, Irrational Man, saattaa yhteen Joaquin Phoenixin ja Emma Stonen.
Allenin uutuus, Irrational Man, saattaa yhteen Joaquin Phoenixin ja Emma Stonen.

Onko Woody Allen koskaan miettinyt täydellisen rikoksen toista puolta, uhriksi päätymistä? Että joku saattaisi jahdata häntä puistolenkillä murha mielessään niin kuin Irrational Manissa tehdään.

"Sen kanssa eletään", kuuluu Allenin vastauksen alku.

Allen sanoo olevansa vainoharhainen luonne, joka uskoo, että kaikki ovat hänen perässään. Että joka ikinen yrittää napata hänet.

"Olen varautunut. Lukitsen ovet ja olen valppaana."

Kotona lukittujen ovien takana takaa-ajettukin voi yrittää rentoutua.

Miettien vaikka täydellistä rikosta.

 

The Irrational Manin Suomen-ensi-ilta 7. elokuuta. Lue arvio perjantain Nyt-liitteestä.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat