Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri: Nuorille tehdään joko helppoja klassikkonäytelmiä tai saarnaavia kiusaamistarinoita

Tampereen teatterikesän nuortennäytelmät käsittelevät kiusaamista, mutta sentään eri tavoin

Kulttuuri
 
Laura Mendelin HS
Siiri Kuitu arvosti Tampereen teatterikesän nuortennäytelmissä henkilökohtaisuutta ja rauhallisia kohtauksia. Hänen molemmat kummitätinsä työskentelevät teatterin parissa, ja Siirikin haluaisi näyttelijäksi.
Siiri Kuitu arvosti Tampereen teatterikesän nuortennäytelmissä henkilökohtaisuutta ja rauhallisia kohtauksia. Hänen molemmat kummitätinsä työskentelevät teatterin parissa, ja Siirikin haluaisi näyttelijäksi. Kuva: Laura Mendelin HS

Nuorille tehdään yleensä kahdenlaisia näytelmiä: joko perinteistä Kiljusen herrasväkeä tai sitten koulukiusaamistarinoita, joissa on selkeät roolit ja ilmeinen opetus.

Tampereen teatterikesän ohjelmistossa on tänä vuonna esimerkiksi Tänään koulun jälkeen ja Meganin tarina, jotka kertovat nuorista nuorille. Molemmat käsittelevät koulukiusaamista.

Asiantuntijaksi katsomoon lähtee 13-vuotias Siiri Kuitu. Hän käy Nekalan koulun musiikkiluokkaa ja haluaisi laulajaksi, näyttelijäksi tai käsikirjoittajaksi.

Siirin isä on töissä Tampere-talossa, joten Siiri on nähnyt monia oopperoita ja baletteja.

"Oopperat ovat aika pitkästyttäviä. Tapahtumat etenevät niin hitaasti", hän sanoo.

Puoli tuntia ennen esitystä näyttelijä Janne Kinnunen loikoilee Hällä-teatterin lavalla. Tänään koulun jälkeen ei taida hirveästi jännittää, kun takana on jo 141 esitystä eikä katsomo tällä kertaa ole täynnä teini-ikäisiä.

Tänään koulun jälkeen on juurikin valistava, koulukiusaamisen vastainen näytelmä. Puolustukseksi on sanottava, että se ei ole nuorille tehty tilaustyö vaan perustuu Kinnusen tarinaan.

Kaksikymmentä vuotta sitten hän muisti yhtäkkiä olleensa koulukiusattu. Vasta nyt hän pystyi tekemään siitä näytelmän ilman vihaa ja katkeruutta.

"Toivon, että totuus opettaa. Näytelmässä yritämme mennä tunteiden kautta järkeen."

"Haluamme muuttaa maailmaa", ohjaaja Eino Saari sanoo.

"Ja olemme muuttaneet", Kinnunen lisää. Joka esityksen jälkeen tulee kuulemma viestejä kiusatuilta, ja joskus kiusaajat ovat jopa pyytäneet anteeksi.

Kun hetkeksi selkänsä kääntää, Siiri Kuitu on kättelemässä presidentti Tarja Halosta. Siirin kummitäti työskentelee festivaalilla ja on kutsunut presidentin.

Siiri päivittää tapauksesta statusta Facebookiin, kun Hällän valot himmenevät.

Tänään koulun jälkeen on kokoelma teatterikeinoja: monologia, laulua, improvisaatiota, yleisön osallistamista. Kinnusen lisäksi lavalla on muusikko Matias Nieminen. Hän on lyhytkasvuinen, joten tuntuu erityisen väärältä, kun Kinnunen teippaa hänet tuoliin ja käskee yleisöä heittämään häntä paperitolloilla.

Kinnunen itse kertoo siitä, miten häntä lapsena hakattiin ja miten hän kymmenvuotiaana päätyi työntämään aseenpiipun suuhunsa. Hän osoittaa vanhasta luokkakuvasta kiusaajat, joista toinen on hukkunut ja toinen hirtetty kauan sitten.

Ia Samoil
Janne Kinnunen ja Matias Nieminen esiintyvät Kajaanin teatterin ja Vaara-kollektiivin näytelmässä Tänään koulun jälkeen.
Janne Kinnunen ja Matias Nieminen esiintyvät Kajaanin teatterin ja Vaara-kollektiivin näytelmässä Tänään koulun jälkeen.

Siiri olisi halunnut kuulla Kinnusen tarinaa enemmänkin.

"Henkilökohtaisuus oli hyvä. Nyt päätyyppi kertoi vain, miten kiusaaminen alkoi ja loppui."

Siiri ei ymmärtänyt esimerkiksi improvisaatiokohtausta, jossa näyttelijät vetivät piposta keksittyjä syitä kiusaamiseen.

Häntäkin on joskus kiusattu.

"Se oli ensimmäisellä luokalla. En oikein muista, mitä tapahtui, mutta ei siitä traumoja jäänyt."

Joku Siirin koulussa teki itsemurhan viime keväänä. Sellaisesta kertookin seuraava näytelmä Meganin tarina.

Tuomas Timosen käsikirjoitus perustuu tositarinaan amerikkalaisesta Megan Meieristä, joka hirtti itsensä vuonna 2006 jouduttuaan kiusatuksi netissä.

Meganin ystävä ja hänen äitinsä olivat luoneet MySpace-sivustolle valetilin ja uskottelivat olevansa Josh Evans -niminen poika. Nettiromanssin päätteeksi "Josh" sanoi, että kaikki tiesivät, miten hirveä Megan on, ja että hänen pitäisi tappaa itsensä.

Näytelmässä Meganin hautajaiset pidetään jo ensimmäisellä puoliajalla.

"Kaikki kävi aika nopeasti. Toivon, että se kiusaajanainen jää kiinni", Siiri sanoo.

Väliajan jälkeen juttu lähtee käsistä. Tunteet raivoavat, kun Meganin vanhemmat saavat kylmää kohtelua poliisilta, asianajajilta ja toimittajilta. Näytelmä muuttuu karikatyyrimäiseksi white trash –farssiksi, joka kritisoi epämääräisesti amerikkalaista oikeusjärjestelmää.

Se menee Siiriltä vähän yli.

"Outoa, että kiusaaja ei joutunut vastuuseen, koska itsemurha ei ole rikos! Tällaista ei voisi käydä Suomessa", hän sanoo.

"Ensimmäinen puoliaika oli kivempi, koska se oli rauhallinen ja kertoi enemmän Meganista."

Kenties työryhmä halusi sittenkin tehdä Kiljusen herrasväen. Siis mikäli nuorille pitää huutaa, jotta he pysyvät kiinnostuneina.

Siiri Kuitu piti joka tapauksessa enemmän Meganin tarinasta, koska se oli "teatterimaisempi": siinä oli enemmän musiikkia ja valoja ja vaihtuvat lavasteet. Tänään koulun jälkeen tuntui hänestä aikuisille suunnatulta.

Hän toivoo, että kouluunkin tulisi joskus näytelmiä. "Olisi kyllä kiva, että siihen kiusaamiseen olisi uusi näkökulma."

Nuorista kertova Kattona tähtitaivas Frenckell-näyttämöllä Tampereella pe 7.8. klo 19 ja la 8.8. klo 15.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat