Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kati Outinen toi teatteria vanhuksille

Monologinäytelmä liikutti yleisöä Tampereen Viola-kodissa

Kulttuuri
 
Laura Mendelin HS
Muistisairaudesta kertova näytelmä liikutti Viola-kodin asukkaita.
Muistisairaudesta kertova näytelmä liikutti Viola-kodin asukkaita. Kuva: Laura Mendelin HS

Tämän esityksen yleisö on tullut paikalle hyvissä ajoin. Näytelmän alkuun on vielä puoli tuntia, mutta tamperelaisen palvelukeskuksen Viola-kodin ruokasalissa penkkirivit ovat miltei täynnä.

Näyttelijä Kati Outinen käyskentelee yleisön seassa villasukat jalassa.

"Miten sinä olet noin hoikka", kysyy joku yleisöstä.

"Niin, isoäiti sanoi että minä olen läpipasko."

"Esiinnytkö televisiossa?"

"En, minulle on sanottu että naamani ei sovi tv-kanavien profiiliin."

Sen sijaan Outinen esiintyy vanhainkodeissa. Hän esittää monologinäytelmäänsä Niin kauas kuin omat siivet kantaa vanhuksille ympäri maan. Se alkoi Muistiliiton tilaustyönä marraskuussa, ja sen jälkeen Outinen sai kiertueeseen Suomen kulttuurirahaston tuen.

Näytelmän päähenkilö Alli on Outisen ikäinen, 54-vuotias muistisairausdiagnoosin saanut nainen, joka haluaa asua vielä kotona, vaikka elämä on pinnistämistä. Laukusta löytyy kauppalista, joten eiköhän hän ollut menossa kauppaan. Keskellä puistoa taas unohtuu. Alli haluaisi soittaa ystävälleen Elinalle, mutta puhelimen pin-koodi on hukassa.

"Sinusta ei tule tuommoinen", lupaa joku takarivissä.

Kati Outista on nautinto katsoa. Hän on klassinen näyttelijä, joka heittäytyy koko ruumiillaan Allin raivokohtauksiin, lapsenomaiseen iloon sekä murheeseen, kun hän luulee kohtaavansa sairaan isoäitinsä.

Allia pelottaa, että hän on taakaksi. Että hän joutuu laitoshoitoon. Että hän ei osaa olla oikeanlainen potilas. Ja hän pelkää niitä miehiä, jotka tulevat asuntoon ja vievät hänen laukkunsa.

"Ensimmäinen ajatukseni oli, että tuollaisiako me kohta olemme. Kauankohan siinä vielä kestää, kun minä olen nyt 83", sanoi Inkeri Hyvärinen näytelmän jälkeen.

"Ei minua pelota. Se tulee jokaiselle, mikä on tullakseen", sanoi Pirkko Koskimäki. "Minä olen fatalisti. Kohtalo meidän elämämme järjestelee!"

Outinen on samaa mieltä.

"Sitä paitsi sepä vasta olisi hirveää, jos tästä nuorenisi ja menettäisi tämän elämänkokemuksen. Vanheneminen tarkoittaa sitä, että rentoutuu tämän elämän kanssa", hän sanoo.

"Muistisairasta oli kauhean hauska näytellä, kun sai heittää sensuurin romukoppaan. Sitä on tutkittukin, että muistisairaan ihmisen luovuus lisääntyy, koska itsesensuuri vähenee. En halunnut teeskennellä, vaan käytin niitä samoja tunteita, mitä oli vaikka murrosiän hormonimyrskyissä. Niitä on kaikissa ikäkriiseissä."

Noora Mattila HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat