Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kirjailijat alkavat vähitellen oppia, miten kirjoittaa sodasta

Aikoinaan sotatietokirjat kertasivat divisioonien liikkeitä. Nykyään kirjat poimivat ihmisen esiin.

Kulttuuri
 
Ari Kinnari HS
Kuva: Ari Kinnari HS

Mistä näitä sotakirjoja yhä vain tulee?

Tänäkin syksynä kustantamot pukkaavat monta kaupanhyllyä täyteen sotahistoriallisia tietoteoksia. Esimerkiksi John Lagerbohmilta ilmestyy WSOY:n kustantamana kuvaelämäkerta Mannerheimista jo ennestään korkeaan marsalkkaa käsittelevään kirjapinoon. Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari kirjoittavat "Lapin sodan jyräämien ihmisten kohtaloista" teoksessa Jätetyt kodit, tuhotut sillat (Otava).

Kaunokirjallisuuden puolella sen sijaan vietetään tämä syksy pääosin poteroissa. Viihteellisten sotakirjojen erikoismieheltä Esa Siréniltä ilmestyy Törni kärkeen, mutta vakavampia sota-aiheisia romaaneja on vaihteeksi vähemmän.

Viime vuosina nimenomaan naiset ovat sijoittaneet tarinoitaan sotien melskeisiin. Romaanejaan ovat eri rintamille sijoittaneet muun muassa Sirpa Kähkönen, Heidi Köngäs ja Katja Kettu.

Tornion rintamalla tuli pahaa jälkeä. Kuva on Pertti Rajalan kirjasta Jatkosota.
Tornion rintamalla tuli pahaa jälkeä. Kuva on Pertti Rajalan kirjasta Jatkosota.

Sota on ajankohtainen aihe.

"Siitä on tullut aika normaali sana mediassa lööppitasolla asti", Gummeruksen yleisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Sakari Heiskanen sanoo ja viittaa kiristyneeseen kansainväliseen ilmapiiriin.

"Kun aiheella on yhteiskunnallista merkitystä, kustantajana pitää miettiä tarkasti, millaista kirjallisuutta siitä julkaisee. Tarjonnan olisi hyvä olla moniäänistä."

Heiskanen sanoo silloin tällöin pohtivansa, millaiset ihmiset kirjoittavat ja ostavat sotakirjoja.

"On olemassa hardcore-lukijoiden joukko. Useimmat heistä ovat 'sotafriikkejä', jotka kuluttavat sotaa esteettisesti."

Eikä heitä ole ihan vähän.

"Amerikkalaiset tekevät sotaelokuvia isolla rahalla syystä. Niille riittää kysyntää. Kyllä minäkin myönnän, että niitä on makeeta käydä teatterissa katsomassa."

Heiskasen mukaan sota on ylipäätään aihe, josta on aika lailla mahdoton panna paremmaksi.

"Jos puhutaan fiktiosta, sota tarjoaa siihen herkullista draamaa. Deus ex machina voi milloin tahansa tulla taivaalta pommin muodossa."

Torniolaiset veivät lehmänsä mukanaan Ruotsiin sotaa pakoon. – Kuva Jatkosota-kirjasta.
Torniolaiset veivät lehmänsä mukanaan Ruotsiin sotaa pakoon. – Kuva Jatkosota-kirjasta.

Kiinnostus talvi- ja jatkosotaan näyttää periytyvän sukupolvelta toiselle. Nuoret haluavat tietää, miten heidän isovanhempansa kokivat vuodet 1939–1944.

Tuosta ajasta on kuitenkin tehtailtu niin hirmuinen läjä kirjoja, että kustantajat kaipaavat samoja vuosia kampaavilta kirjoittajilta uudenlaista otetta.

"Olen sanonut aika monelle ihan ansiokkaalle [tieto]käsikirjoitukselle ja tekijälle 'ei' ihan vain siksi, että aihetta on käsitelty niin paljon", Siltala-kustantamon Touko Siltala kertoo.

"Toisinaan parhaat sotakirjat kertovat sodasta mutkan kautta, kuten Tieto-Finlandian voittanut Ville Kivimäen Murtuneet mielet (2013)."

Siltalan mielestä kiinnostavaa on myös se, kun joku onnistuu tulkitsemaan vanhoja lähteitä uudella tavalla ja pystyy kirjoittamaan niiden pohjalta dramaattista tekstiä miltei kaunokirjamaisella otteella.

Esimerkiksi tällaisesta kirjoittajasta Siltala mainitsee Teemu Keskisarjan.

Useista aiheista tietokirjoja laatinut Keskisarja alkoi kirjoittaa sotahistoriasta toden teolla vuodesta 2012 lähtien, jolloin Siltala julkaisi hänen teoksensa Raaka tie Raatteeseen.

Sittemmin hän on kirjoittanut muun muassa kirjat Viipuri 1918 (2013) ja Tolvajärven jälkeen: Suurtaistelun ihmisten historia (2014).

Keskisarjan mukaan yleisin tapa kirjoittaa sotahistoriaa on ollut kerrata divisioonien liikkeitä ja kenraalien ja valtiomiesten ratkaisuja.

"Tällaisia kirjoja on koomillisen paljon. Niitä on kirjoitettu varmaan kymmeniätuhansia."

Keskisarjan mukaan sotahistoria on ihmisen historiaa.

"Kuvatuilla henkilöillä pitää olla persoona, ei ainoastaan sotilasominaisuuksia. Ja kuvattujen paikkojen pitää olla kokonaisia miljöitä eikä vain taistelumaastoja", hän sanoo.

Teemu Keskisarjan mukaan useimmat kirjoittajat eivät myöskään tajua, että "tarinassa pitää olla alku, keskikohta ja loppu."

Missä menee tosiasioiden dramatisoinnin raja?

"Jos lähde ei kerro, että lintu lauloi juhannuksena puun latvassa, silloin en kirjoita sitä tekstiin. Mutta henkilöiden pään sisälle menen kyllä ja yritän eläytyä heidän ajatuksiinsa."

Keskisarjan mukaan vuodet 1939–1944 on perattu niin perusteellisesti, että hän kääntäisi katseensa ihan muihin sotiin.

"Talvisodasta pystyy kirjoittamaan kuka vain, koska lähteet ovat selkeät ja kaikkien saatavilla. Sen sijaan jostain 1700-luvun sodista ei ole kirjoitettu mitään kunnollista."

Tutkijoille pitäisi järjestää erityistä koulutusta narratiivisten teosten kirjoittamisessa, kustannuspäällikkö Sakari Heiskanen arvelee.

"Sitä voisi olla jo yliopistossa."

Kotimaista tietokirjaosaamista verrataan mielellään anglosaksiseen tyyliin, jota pidetään erityisen jouhevana. Heiskasen mukaan historiamme sillä saralla ei ole niin puiseva kuin toisinaan annetaan ymmärtää.

"On meillä ollut hyviä kyniä kuten Heikki Ylikangas, Olavi Paavolaisesta nyt puhumattakaan."

Ja jos Suomen sodista kirjoitetaan myös jatkossa, tämän tyyppisiä kirjoittajia tarvitaan lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat