Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuudessa ydintä ja reunaa haetaan aina

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nuorena olin näkijä. "Verta pakkiin -kirjallisuus ei houkuttele uutta verta, vaan laji jatkuu enimmäkseen kirjan vuodessa tekevien pitkän linjan viihdyttäjien varassa", linjasin 25 vuotta sitten tässä lehdessä.

Enteilin sotakirjallisuuden viimeistä syksyä, kun Neuvostoliitto pehmoili glasnostia ja alan keskeiset puurtajat – Reino Lehväslaiho, Pentti H. Tikkanen, Eino Pietola, Jaakko Korjus – olivat jo kirjoittajinakin veteraaneja, eikä vallan lupaavia mantteliperijöitä näkynyt. Siis syksyllä 1990.

Vielä mitä. Sotakamreeri Lehväslaiho elää yhä!

Seuraajiakin Lehväslaiho ja muut ovat saaneet nuoremmista sukupolvista, kuten oheisista listoista käy ilmi.

Poterovaihe ja rynnäköinti ovat edelleen enimmäkseen miesten aiheita, mutta esimerkiksi Jenni Linturi (s. 1979) on osoittanut, että tekijän sukupuolella ei totisesti ole väliä, kun taistelukentiltä haetaan ihmisyyden ydintä. Tai reunaa.

Univormusta ei nyt välitetä. Sen alle yritetään katsoa.

Niinpä Asko Sahlbergin pienoisromaanissa Yhdyntä (2005) soturi pysyy paljolti ilkosillaan. Teoksen alaotsikko kuvastaa aikamme asennetta: "Reunahuomautus sotahistoriaan". Suuret linjat vedeltiin jo.

Yksilö on aina jollain lailla syrjässä ja kaunokirjallisuuden kannalta kiintoisimmat tyypit pahastikin sijoiltaan. Silti satiiriksi Kunnon sotamies Švejkin tyyliin kenelläkään ei ole kanttia pistää. Uusi kylmä sota hönkii liian hyytävästi niskaan.

Ilmestyessään Ulla-Lena Lundbergin Marsipaanisotilas (2001) sai huomautuksia sotahistoriallisista kömmähdyksistä, mutta se ei edes yritä kolonnien liepeille vaan pysyy kotioloissa. Siellä kuolema putosi pois velvollisuuksista, piti vain elää.

Minun silmissäni suomalaisen kirjallisuuden kannalta käänteentekevä sodan kuvaus oli ruotsalaisen historioitsijan Peter Englundin Pultava (1988), joka kertoi kyllä vuoden 1709 suurtaistelun pääpiirteet, mutta keskittyi siihen, miten sotilaiden mukana taivalsi laumoittain siviilejä ja kaupunkien verran rojua.

Englund kuvaa arkista kaupankäyntiä, loputonta odotusta ja liejua, kulkutauteja ja kaaosta. Jotenkin sen kaiken keskellä täytyi myös naisten ja jopa lasten yrittää tulla toimeen, jotta yhdet voisivat kuolla.

Jossain etäällä jollakulla saattoi olla jokin ajatus siitä, miksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat