Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenisä animoi rockhaaveensa – kansainvälinen kitarasankari syntyi askolalaisessa studiovajassa

Mika Tyyskä muotoili tietokoneella kitarasankarin, joka levyttää ja näyttelee

Kulttuuri
 
Näin rokkaa animoitu kitarasankari Mr. Fastfinger
Näin rokkaa animoitu kitarasankari Mr. Fastfinger
Muusikko ja animaattori Mika Tyyskä elää erikoista rockunelmaa luomansa Mr. Fastfinger -hahmon kautta. Tietokoneella luotu kitarasankari seikkailee kaukomaissa, mutta musiikki ja tarinat syntyvät askolalaisessa studiovajassa. HSTV pääsi kurkistamaan Tyyskän äijäluolaan. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Jani Viskari HS, grafiikka: Mika Tyyskä.

Askolalainen perheenisä julkaisee rocklevyn.

Ei kuulosta kovin jännittävältä.

Kuka

Mika Tyyskä

 Muusikko ja animaattori Mika Tyyskä, 38, on syntynyt Porvoossa.

 Asuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa Askolassa itäisellä Uudellamaalla.

 Tekee Elektrik Pyjamas -toiminimen kautta animaatiota, grafiikkaa, mainoselokuvia ja musiikkivideoita. Työskentelee myös keikkamuusikkona.

 Loi fiktiivisen Mr. Fastfinger -animaatiokitaristin lopputyönään Lahden muotoiluinstituuttiin.

 Hahmon nimissä hän on julkaissut kolme levyä ja yhden EP:n.

 Hahmosta tehty elokuva The Spirit of the Guitar Hunt julkaistaan verkossa 26. elokuuta.

 Tällä viikolla julkaistu kolmas levy Spirit Rising on samalla myös elokuvan soundtrack.

Itämainen kitarasankari julkaisee rocklevyn.

Nyt vaikuttaa lupaavalta.

Edellä mainituista kumpikin viittaa samaan mieheen, muusikko ja animaattori Mika Tyyskään. Hän elää erikoista rockunelmaa digitaalisen animaatiokitaristin välityksellä.

Tyyskän kehittämä Mr. Fastfinger on murahteleva samurai, joka soittaa instrumentaalista hard rockia. Tämän alter egonsa kautta Tyyskä on julkaissut albumeja, videoita ja verkkosivuja. Levyistä tuorein ilmestyi tällä viikolla.

"Halusin yhdistää hahmossa kaikkia niitä asioita, joita olen aina diggaillut – etenkin kaikkia lapsuuden kitarasankareita ja niiden parhaita puolia", muusikko kertoo studiossaan Askolassa.

Vaikka hahmo herättää kiinnostusta ulkomailla, harva suomalainen tuntee samuraita tai hänen luojaansa. Kaiken tämän ymmärtämiseksi pitää palata 90-luvun vaihteeseen.

Tyyskä innostui teini-ikäisenä hevistä ja harjoitteli kesälomalla kitaransoittoa neljästä viiteen tuntia päivässä.

Sitten tuli lama. Rock ei vaikuttanut viisaalta ammatinvalinnalta, joten mies perehtyi tietokoneisiin ja kuvankäsittelyyn.

"Minusta ei tullut sitä lapsuuden haavetta, kitarasankaria. Olin jo unohtamassa kitaransoiton, kun olin visuaalisten asioiden äärellä", hän muistelee.

Tyyskä lähti Lahden muotoiluinstituuttiin ja huomasi, että sormet kulkevat yhä vikkelästi otelaudalla. Nuoruuden rankka treeni oli jäänyt lihasmuistiin.

Vuonna 2005 hän yhdisti kaksi kiinnostuksen kohdettaan ja teki opinnäytetyönä vuorovaikutteisen kitarakoulun verkkoon. Opettajaksi hän animoi Mr. Fastfingerin.

"En ollut aiemmin mitenkään sinut kameran edessä olemisesta. Tavallaan loin hahmon, jotta minun ei tarvitse esiintyä ruudussa, vaan voin sen takana luoda kaiken täydelliseksi."

Yllättäen Askolassa soi puhelin. Toisessa päässä oli progemetallisuuruus Dream Theaterin kosketinsoittaja Jordan Rudess, joka toivoi omia animaatiohahmoja yhtyeen jäsenistä.

Projekti poiki Rudessin kanssa useita visuaalis-musikaalisia yhteisprojekteja ja motivoi Tyyskän säveltämään musiikkia Fastfingerin nimissä. Tähän mennessä hahmo on julkaissut kolme levyä, joilla vierailevat muun muassa Rudess ja kitarataituri Michael Angelo Batio.

Esa Juntunen HS
Muusikko Mika Tyyskä säveltää musiikkia askolalaisessa studiovajassa. Taustalla näkyvällä näytöllä heristää nyrkkiä hänen luomuksensa, nopeasorminen kitarasamurai. "En tiedä olisinko saanut luotua Mr. Fastfingeriä kaupunkiympäristössä", hän pohtii.
Muusikko Mika Tyyskä säveltää musiikkia askolalaisessa studiovajassa. Taustalla näkyvällä näytöllä heristää nyrkkiä hänen luomuksensa, nopeasorminen kitarasamurai. "En tiedä olisinko saanut luotua Mr. Fastfingeriä kaupunkiympäristössä", hän pohtii.

Kaikki tämä syntyy Askolassa, Tyyskän pihamaalla olevassa studiovajassa. Täällä hän on puuhastellut hahmon kanssa kymmenen vuotta.

Paikka luo erikoisen kontrastin, sillä samurain soundit kuljettavat kuulijan stadioneille ja itämaisille saarille. Studion oven takana ovat kuitenkin polttopuut, ja ulkoseinässä roikkuvaan kitaraan on pesinyt lintu.

Kaukoidästä viestivät ainoastaan tietokoneen näyttöjä koristavat bambupätkät. Näytöllä pyörii video Fastfingerin seikkailusta, jossa hän pingottaa kitarankielen valaan hampaaseen.

"Alun perin se oli vain hahmo, mutta meidän suhde on vähän epäselvä sekä minulle että yleisölle. Se on puhtaimmillaan mielikuvitukseni kitarakaveri."

Studio on eräänlainen miesluola, jossa isä voi rokata häiritsemättä vaimoa ja tytärtä.

"Perhe pitää jalat maassa. Jos tekisin tätä yksin, olisin hullujenhuoneella", Tyyskä kuvailee kaksoiselämäänsä.

Kylmänrauhallinen kitarasankari on hänelle tietynlainen ihannekuva, jota hän kertoo tavoittelevansa.

"Kitara. Se taipuu niin moneen musiikkiin. Se käy liidiksi, kompiksi ja siitä lähtee melkein ihmismäisiä ääniä", Tyyskä perustelee instrumenttivalintaansa.

Soitosta huokuu Joe Satrianin, Steve Vain, Eddie van Halenin perintö. Laulua ei kuulla.

"On ihmisiä, jotka kritisoivat laulun puutetta musiikissa. Mitä Beethovenkin olisi siitä ajatellut?"

Tyyskä julkaisee elokuun lopulla verkossa puolituntisen Fastfinger-elokuvan. Siinä hahmo ja kitaranrakentaja Juha Ruokangas takovat utopistisen kitaran.

Tyyskä ei enää arastele oman persoonansa esiin tuomista hahmon takaa. Nimettömänä esiintyminen tuntuu kuitenkin seuraavan häntä.

Seuraavaksi Tyyskä verhoutuu dinosaurusasuun ja lähtee tuuramaan kitaristia lastenyhtye Hevisauruksen riveihin.

Mitä filmiin tulee, kumpi kuulostaa katu-uskottavammalta:

Seikkailu, jossa rocksamurai etsii superkitaraa.

Vai se, että askolalainen perheenisä julkaisee elokuvan.

Mika Tyyskä
Mr. Fastfinger -hahmo kokeilee uutta kitaraansa hänestä tehdyssä elokuvassa. Filmi yhdistää animaatiota ja livekuvaa.
Mr. Fastfinger -hahmo kokeilee uutta kitaraansa hänestä tehdyssä elokuvassa. Filmi yhdistää animaatiota ja livekuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat