Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvanveistäjän käsi kuuntelee materiaalin ehdotuksia

Barbara Hepworth kuului modernin kuvanveiston tiennäyttäjiin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Val Wilmer
Barbara Hepworth St. Ivesin ateljeessaan 1963. Työn alla puuveistos Ontto muoto, jossa on valkoinen sisätila.
Barbara Hepworth St. Ivesin ateljeessaan 1963. Työn alla puuveistos Ontto muoto, jossa on valkoinen sisätila. Kuva: Val Wilmer
Arvio: kuvanveisto
Barbara Hepworth: Sculpture for a Modern World 25. 10. saakka, Tate Britain (Millbank, Lontoo). Avoinna joka päivä klo 10–18.

 

Brittiläinen Barbara Hepworth (1903–75) kuuluu modernin kuvanveiston tiennäyttäjiin, joka turhaan on jäänyt kollegansa Henry Mooren (1898–1986) varjoon. Lontoossa esillä oleva kaunis retrospektiivi keskittyy Hepworthin uran ratkaiseviin käänteisiin ja tarkastelee hänen teoksiaan kansainvälisen modernismin kehyksessä.

Vaikka Hepworth ei ole aivan samaa suuruusluokkaa kuin Moore, hänellä on vahva asema kuvanveistäjien piirissä. Suomessa hänen vaikutuksensa näkyy suorimmin Ukri Merikannon taiteessa.

Hepworthin varhaisia 1920-luvun veistoksia hallitsevat afrikkalaisesta taiteesta omaksutut piirteet ja sotien väliselle ajalle ominainen uusklassismi. Teokset osoittavat hyvää muodon ja materiaalien tajua, mutta eivät juuri poikkea taiteen valtavirrasta.

Suurin murros Hepworthin taiteessa osui vuoteen 1932, jolloin hän vieraili kuvanveistäjä Constantin Brancusin ateljeessa Pariisissa. Romanialaistaiteilijan esimerkki sai hänet jättämään esittävät aiheet ja suuntaamaan täysin abstraktiin ilmaisuun. Eniten häneen vaikutti kuitenkin Brancusin lähes mystinen suhde materiaaleihin.

"Kiven veistäminen paljastaa materiaalin hengen ja sen tyypilliset ominaisuudet. Käsi kuuntelee, mitä materiaali ehdottaa", Brancusi sanoi.

Brancusin ajatukset taideteoksen materiaalin ja sisällön henkisistä yhteyksistä vaikuttivat aikoinaan laajasti moderniin taiteeseen. Hepworthin kaltaiselle käsityöläiselle niillä oli ratkaiseva merkitys.

Brancusi ponnisti romanialaisesta kansantaiteesta, Moorea kiinnostivat antiikin veistotaide ja jungilaiset arkkityypit. Hepworth ei halunnut toistaa sitä mikä oli jo tehty ja valitsi aiheekseen maiseman, sen lempeät muodot ja jatkuvasti vaihtuvan valon. Valintaa helpotti merellinen Cornwall, jonne hän ja hänen taiteilijamiehensä Ben Nicholson asettuivat 1930-luvun lopussa.

Hepworth valmisti teoksensa laajasta valikoimasta eksoottisia kivi- ja puulajeja. Niille ovat ominaisia sileiksi hiotut ja väljästi geometriset ulkokuoret sekä niitä puhkovat aukot ja onkalot. Moniosaiset teokset tuovat puolestaan mieleen tarjottimille sommitellut asetelmat.

Veistosten suhteellisen pientä kokoa, ainutkertaisuutta ja haurautta pidetään keskeisinä syinä siihen, että Hepworth saavutti mainetta varsin myöhään. Säätä ja kuljetusta kestäviä ja mitoiltaan suurempia pronssiveistoksia hän alkoi tehdä vasta 1950-luvun lopulla. Niistä tunnetuin on Single Form (1964), YK:n pääsihteerin Dag Hammarskjöldin muistomerkki New Yorkissa.

Veistosten ja piirustusten ohella Taten näyttely esittelee täysin uuden puolen taiteilijasta: joukon valokuvamontaaseja, joissa teokset on sijoitettu sekä Cornwallin rantamaisemiin että modernin arkkitehtuurin yhteyteen.

1950-luvun kollaaseilla oli kaksi tarkoitusta: ne olivat sekä markkinointimateriaalia että esityksiä siitä, miten taiteilija halusi teoksiaan katsottavan. Hänen toiveensa toteutuivat, mutta vasta 1960-luvun suurten pronssiveistosten myötä.

Neliöitä ja kaksi ympyrää, 1963, pronssi. Tate, Lontoo.
Neliöitä ja kaksi ympyrää, 1963, pronssi. Tate, Lontoo.
Pelagos, 1946, jalava ja tammi. Tate, Lontoo.
Pelagos, 1946, jalava ja tammi. Tate, Lontoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat