Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehdit pohtivat osallistamista Jyväskylässä

Suunnittelijoiden mukaan paikallisia on kuunneltava sekä slummissa että lähiössä

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Raul Pantaleo
Raul Pantaleon suunnittelema lastenklinikka Sudanin Darfurissa.
Raul Pantaleon suunnittelema lastenklinikka Sudanin Darfurissa. Kuva: Raul Pantaleo

"Ajatelkaa, mikä on teille itsellenne hyväksi ja tehkää sellaista myös muille. Ja se mikä on hyväksi heille, on hyväksi meille." Tämän yksinkertaisen ajatuksen suunnittelusta antaa italialainen arkkitehti Raul Pantaleo, joka osallistuu parhaillaan Alvar Aalto -symposiumiin Jyväskylässä.

Hänen kohdallaan se on helpommin sanottu kuin tehty. Hän kiertää maailman hätäapukohteita ja huolehtii kiireisistä terveydenhuoltotilojen suunnittelusta. Aikaa ei ole koskaan paljon, mutta aina on jotain, millä voi parantaa olosuhteita ja tuoda kauneutta ankeisiin olosuhteisiin. Dramaattiset kuvat sairaalasta keskellä Sudanin hiekkaerämaata vakuuttavat tästä.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on ainoa paikka pakolaisleirillä, jossa on jotain vihreää. Eikä sähköäkään taida olla muualla. Ihmiset hakeutuvat tänne myös vain oleskelemaan."

Pantaleon työryhmä on työskennellyt myös Irakissa. Nyt hän on jonkin verran joutunut tutkimaan myös Italiaan saapuvien venepakolaisten majoitusongelmien ratkaisua.

Mitä suurempiin kaupunkeihin ja väestötihentymiin kuten Intiaan, Etelä-Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan mennään, sitä vaikeammaksi arkkitehtien pyrkimys parantaa ympäristöä muuttuu. Alvar Aalto -symposiumin puhujista jokainen kertoo, ettei näillä alueilla onnistuta ilman osallistamista, ihmisten ottamista mukaan suunnitteluun ja rakentamiseen tavalla tai toisella.

On paikkoja, joissa rakennukset tärvellään tai töistä ei tule mitään, ellei ihmisiä oteta mukaan rakennusprojektiin. Tällaista on esimerkiksi Etelä-Afrikan slummeissa. Arkkitehti Carin Smuts istuu lukemattomissa kokouksissa koululaisten, vanhempien ja muiden asukkaiden kanssa ennen kuin aloittaa suunnittelutyön. Kilpailevien jengien johtajat pannaan esittämään ideoitaan yleisötilaisuuksissa. Koululaiset laitetaan tekemään mosaiikkia ja koristelua koulujen julkisivuihin. Smutsin työmailla arkkitehdin ja sosiaalityöntekijän tehtävät lähenevät toisiaan.

Suomessa ihmisten mukaan ottaminen ympäristöjen parantamiseen on saatu kuulostamaan jotenkin paperinmakuiselta ja byrokraattiselta.

Rakennuslaki edellyttää, että asukkaat osallistetaan jo suunnittelun alkuvaiheissa vähintäänkin informoimalla heitä alueidensa muutoksista. Täällä se tapahtuu järjestämällä kaupunginosakokouksia kaavamuutoksista – ja paikalle raahautuvat vain aktiivisimmat.

Arkkitehti Anssi Lassila sanoo, että se on varmaan koettu täällä myös vaikeammaksi kuin se todellisuudessa on.

Anssi Lassilan ja Teemu Hirvilammen suunnittelemassa paanukirkossa Kärsämäellä käytettiin paikallisia työmiehiä ja tutkittiin traditionaalisia käsityömenetelmiä. "Siellä se onnistui itsestään, koska paikalliset ihmiset itse rakensivat kirkon", hän huomauttaa.

Toinen esimerkki on Helsingin Maunulan kirjaston ja nuorisotalon suunnittelu, josta Mikko Summanen K2S:n arkkitehtitoimistosta kertoo. Se tulee alueelle, jossa on paljon maahanmuuttajia.

Asukaspalavereihin tuli paljon ihmisiä. Näiden kokousten seurauksena tehtiin esimerkiksi sellainen muutos, että nuorisotaloon tulee erikseen tyttöjen huone. Muslimiperheiden tytöt eivät muuten olisi välttämättä voineet osallistua toimintaan. Summanen kertoo myös, että asukaskeskustelujen pohjalta päätettiin panostaa enemmän puistoihin ja tehtiin joitakin muitakin tilamuutoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat